9 redenen waarom je altijd dollars zou moeten meenemen op reis

posted in: Tips&Info | 3

9 redenen waarom je altijd dollars zou moeten meenemen op reis

Toen ik een half jaar op stage naar Amerika ging besloot ik voor het eerst van tevoren vreemd geld mee te nemen op reis. Nooit eerder had ik dat zelf gedaan. In Europa is het ook niet echt nodig, want je kan heel makkelijk en vrijwel overal met de Euro betalen. Superhandig vind ik dat. Geen wisselkoersen, moeilijke rekensommetjes maken voordat je wat koopt of ander gedoe. Als je buiten Europa vliegt is dat wel anders. Vandaar dat ik dan altijd een voorraadje dollars meeneem op reis.

Dollars meenemen heeft vele voordelen:

– Met dollars kan je vrijwel overal betalen. Zelfs in Bangladesh namen ze het aan!

– Niet ieder land heeft zoveel pinautomaten als wij in Nederland hebben, dus is het handig contant geld bij je te hebben mocht er geen pinautomaat in de buurt zijn.

– Pinautomaten kunnen, vooral in corrupte of derdewereldlanden, vaak kapot of onbetrouwbaar zijn. Liever met contant geld betalen dan de kans dat je pinpas geskimd wordt.

– Als je door meerdere landen reist kan het vervelend zijn om constant andere valuta te moeten pinnen. Met dollars kan je vrijwel overal betalen en blijf je niet zitten met een paar tientjes wisselgeld uit vijf verschillende landen.

– De dollars kan je van tevoren in Nederland bestellen wanneer de wisselkoers gunstig is.

– In sommige landen is het gebruikelijk mensen om te kopen met dollars om iets voor elkaar te krijgen. Altijd handig dus.

– Als je pint betaal je vaak een bepaald percentage of vast bedrag per transactie. Vooral als je geld uit de muur haalt met je creditcard komt dit minimaal neer op een bedrag van 4,50 euro. Contant dollars bij je hebben, vooral voor een korte reis, bespaart op deze kosten.

– In het land zelf moet je vrijwel altijd commissie betalen om geld om te wisselen. Als je via de spoed service in Schiphol van tevoren online dollars besteld kan je deze de volgende dag ophalen, zónder dat je commissie betaald!

– Bij bepaalde grensovergangen is het verplicht om met dollars te betalen en moet je deze dus wel bij de hand hebben, anders kom je het land niet in.

Hoeveelheid dollars

Zelf neem ik altijd wat dollars mee op reis, waarvan ik er een deel verstop onder mijn kleding, in mijn handtas en backpack. Zo heb ik, vooral voor noodgevallen, altijd internationaal erkend geld bij me. De hoeveelheid verscheelt per reis. Toen ik vier maanden naar Azië ging nam ik 300 dollar mee, waarvan ik er 240 heb  gebruikt.

Eigen ervaringen

De dollars hebben me meerder keren gered. In Chitwan in Nepal waren onze roepies op en werkten alle pinautomaten in de wijde omgeving niet. In Bangladesh aangekomen konden we dollars bij het loket omwisselen voor de lokale taka’s. In Amerika was het vooral handig om gelijk geld paraat te hebben. Bij de grensovergang naar Nepal moesten we zelfs in dollars betalen voor het visum en was het niet eens mogelijk dit in een andere valuta te voldoen.

Ontzettend belangrijk dus, die dollars. Het heeft me een hoop ellende bespaard om ze bij me te hebben en bij mijn volgende verre reis neem ik ook zeker weer een voorraad mee.

Comments

comments

3 Responses

  1. Ja, wel handig die dollars! Ik merk wel dat men steeds vaker ook euro’s aanvaard, zeker voor officiëlere zaken. Je krijgt dan natuurlijk wel een slechte wisselkoers… Ik heb graag een beetje van beiden mee.
    Sarah heeft onlangs geplaatst…Torajan Death RitualsMy Profile

  2. Jaa goeie tip! Vorige keer had ik ook dollars mee. Konden we mooi onze watermeloen sapjes mee betalen op Bangkok airport ;)
    Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Christchurch: quake cityMy Profile

  3. Ik ben het wel met je eens dat het handig is om wat dollars bij je te hebben. Zeker voor omkopen en bij grensovergangen zijn dollars aan te raden! Al ben je vaak wel goedkoper uit als je in de lokale valuta betaald (waar dit kan).
    Rianne heeft onlangs geplaatst…Street foodMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!