A year in travel – 2015

posted in: Personal, Travel | 6

Het eind van het jaar nadert. Het is tijd voor reflectie en een terugblik op 2015 met alle mooie reizen die ik heb mogen maken. Ik heb er maar even mijn digitale agenda bijgepakt en alle afgelopen blogs om te zien wanneer ik waar ook al weer heen was geweest. Wat een jaar, wat een reizen! Kijk mee..

kopenhagen

Januari

In januari reisde ik over land van Nederland via Kopenhagen en Bremen naar Zweden toe om daar weer verder te gaan met mijn masterstudie.

sopot

Februari

De volgende maand maakte ik tussen het studeren door nog even snel een tripje naar lulea en ging ook nog eens tien dagen naar Polen, want Ryanair had zulke goedkope vliegtickets.. ;)

DSC_0896

Maart

In maart studeerde ik veel en ging ik daarnaast weer een weekendje naar Stockholm. Ik genoot veel van het Zweedse winter wonderland en alle sneeuwpret.

IMG_5547

April

Begin april reisde ik voor mijn thesis af naar Amsterdam en Pittsburgh. Weer even terug naar de familie voor Pasen en na drie jaar weer terug naar Pittsburgh, waar ik destijds mijn stage liep. Ontzettend leuk om al mijn oude vrienden en de stad weer terug te zien.

Eind april reisde ik door naar Chicago om een familie te bezoeken die me tijdens mijn stage in Pittsburgh een maand in huis hadden genomen. Ook dit keer namen ze me weer in huis en gingen we zelfs met een limousine (voor alles een eerste keer) naar het centrum van de stad.

mei

Mei

Begin mei vloog ik weer terug naar Europa. Dit keer naar Wenen, voor het laatste onderzoeksgedeelte van mijn thesis. Ik lifte van Wenen terug naar Zweden en spendeerde de rest van de maand in de bieb om mijn thesis af te ronden. Ondertussen was het lente geworden in Sundsvall en had de sneeuw plaatsgemaakt voor groen gras en bloempjes.

huisje skuleskogen

Juni

Begin juni kwam mijn beste vriendinnetje uit Nederland me bezoeken en verbleven we met een groep een nacht in het Skuleskogen national park. Vervolgens gingen we met z’n tweeën nog een paar dagen naar Stockholm. De drie weken erna maakte ik mijn thesis af en vierde we midsummer night in Zweden met heel veel bloemen en een barbecue.

Eind juni vertrok in samen met een Spaans vriendinnetje richting Noordkaap. We liften van Sundsvall naar Trondheim in Noorwegen en vanaf daar verder naar het noorden.

IMG_1388

Juli

De eerste twee weken van juli liften we verder naar Noordkaap, en vervolgens weer terug naar beneden door Finland en Zweden. Echt een van de meest prachtige reizen van het jaar. Het noorden van Scandinavië is ontzettend mooi en bijzonder!

Eenmaal terug was het tijd om mijn kamer in Sundsvall te ontruimen, afscheid te nemen van iedereen en terug naar Nederland te gaan.

praag

Augustus

Vanaf half juli tot eind augustus was ik grotendeels in Nederland te vinden. Ik spendeerde wat tijd bij mijn ouders, ging een aantal keer naar Amsterdam (onder andere voor een grote travelers/nomads meeting) en lifte voor een weekend naar Praag voor een reünie met mijn vrienden uit Zweden.

reislust

September

In september was het weer zo ver… ik was van plan een lange en grote reis te maken. Naar Iran. Helemaal liftend! Ik begon in Nederland en ging vandaar richting Duitsland (waar ik een reismaatje meenam), Oostenrijk en Slovenië. Vervolgens ging ik verder naar Kroatië, waar ik een aantal dagen in Zagreb verbleef, een weekje spendeerde in een eco-community en vervolgens door ging naar de kust om te genieten van de zon.

reisplan revised

Oktober

Ik werd via facebook uitgenodigd voor een event van European Alternatives in Belgrado, dus ik besloot daar heen te gaan (nu ik toch in de buurt was..). Daar ontmoette ik Ruta en samen reisden we de weken erna door naar Bosnië, even terug naar Kroatië, en vervolgens door naar Montenegro en Albanië. Prachtige landen en ontzettend interessant allemaal. Zeker door de recente oorlogsverhalen die we van veel bestuurders te horen kregen.

reisplan

November

In november reisden we van Albanië door naar Macedonië, Kosovo, weer terug naar Macedonië en Bulgarije. Albanie heeft me vooral erg verrast. Je hoort er nooit over, maar het is een prachtig land wat nog niet echt door de toeristenmassa is ontdekt (in tegenstelling tot de landen die erom heen liggen, vooral Montenegro wat vol met Russische toeristen zit). Kosovo was ook erg interessant om doorheen te reizen.

In Bulgarije namen ik en Ruta afscheid, terwijl ik doorreisde naar Griekenland en zij terug naar het noorden. In Griekenland verbleef ik in Athene, bracht een bezoek aan Meteora en spendeerde nog een week in een eco-community in Volos. Ik had altijd de perceptie dat vooral de eilanden van Griekenland erg mooi waren, maar dat het binnenland niet veel voorstelde. Niets is minder waar..! Het binnenland zit ook vol met prachtige plekjes, bergen, heuvels, zee, rotsen, veel zon en de walnoten, amandelen en sinaasappels lagen er voor het oprapen.

istanboel

December

Begin december besloot ik dat het tijd was om Griekenland te verlaten en reisde ik door van de warme Griekse zon naar het toch wel wat koudere Istanboel. Op vijf december kwam ik aan en ontmoette gelijk wat Nederlanders (na ze maanden niet gezien te hebben) om sinterklaas mee te vieren (hoe typisch!). Ik werkte voor bijna twee weken in een hostel terwijl ik Istanboel verkende en genoot van wat rust (even niet van plek naar plek reizen!).

Half december vloog ik voor twee weken naar huis om kerst te vieren met mijn familie. Ik was echter nog niet eens halverwege mijn geplande reis. Alles ging wat langzamer dan ik had gedacht. Helemaal niet erg, want zo geniet ik ook veel meer van de plekken waar ik kom. Reizen gaat voor mij om de mensen die ik ontmoet, de dingen die ik leer en het kennismaken met verschillende culturen en perspectieven op de wereld. Nu ben ik weer terug in Istanboel en alhoewel het nu winter is hoop ik de komende maanden lekker door te reizen en mijn weg te kunnen vervolgen.

Vanavond vier ik oud en nieuw hier in de sneeuw, in Istanboel en proost ik op een nieuw jaar vol met mooie reizen, geluk, liefde, passie, veel gelach, enthousiaste, nieuwe vriendschappen en ontzettend veel goede leermomenten. şerefe!

Comments

comments

6 Responses

  1. Wat een bijzonder jaar! Leuk om ook op IG met je mee te kunnen reizen :) heel gelukkig nieuwjaar en het allerbeste voor 2016! X
    Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…15x travel in 2015My Profile

  2. Wat een prachtig mooi reisjaar heb je gehad! Een heel gelukkig en gezond 2016 gewenst en een fijne jaarwisseling in Istanbul!
    Sabine heeft onlangs geplaatst…BYE BYE 2015 – HELLO 2016!My Profile

  3. Wauw wat een super gave reis ben ne aan het maken zeg! Ben heel benieuwd naar het vervolg!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!