Agra: Meer Dan de Taj Mahal Alleen

posted in: City Trip, Nepal en India reis, Travels | 3

Agra

Veel mensen gaan enkel en alleen naar Agra voor de Taj Mahal. Op zich wel terecht, want naast dit prachtige monument valt al het andere al snel in het niet. Toch heeft Agra naast de Taj Mahal ook nog groot rood Fort en een mini Taj Mahal, die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Agra fort

rode fort agra

rode fort agra

rode fort

Het Rode Fort

Het Fort van Agra is gebouwd uit rood zandsteen, waar hij zijn naam aan dankt, aangevuld met prachtig marmer. De keizer Shah Jahan (die de Taj Mahal liet bouwen) schijnt er zelfs een aantal jaren in opgesloten geweest te zijn door zijn zoon, omdat hij ook nog een zwarte Taj Mahal wilde bouwen. Het Fort is groter dan dat van de hoofdstad New Delhi. Net als de Taj Mahal komen is dit gebouw ook erg beïnvloed door de smaak van de  Indiase moslims en is het gebouwd door een keizer. Dit keer niet speciaal voor zijn vrouw, maar omdat hij zichzelf en Agra wilde beschermen. Het Fort staat bovendien op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Genoeg reden om er even een bezoekje aan te brengen toch? Bovendien kan je vanaf het Fort de Taj Mahal ook goed zien.

 

baby taj mahal

baby taj muurschildering

baby taj agra

De Baby Taj

De Baby Taj heet eigenlijk de tombe van Itimad ad-Dawla. Hij lijkt ontzettend veel op een kleinere versie van de Taj Mahal, vandaar dat veel mensen hem de Baby Taj noemen. De tombe is echter wel vier jaar eerder gebouwd dan zijn grote gelijkenis. Hij is gebouwd voor de ouders van de favoriete vrouw van de Mogolkeizer Jahngir en bestaat net zoals de Taj Mahal uit marmer en ingelegde stenen.

Een dag

De Taj Mahal, Baby Taj en het Fort zijn in principe in een dag te bezoeken. Je kan je laten rondreizen door een tuktuk of babytaxi de gehele dag, die ook als gids kan dienen en je alles kan laten zien. Dit kost, afhankelijk van je onderhandelingsskills, ongeveer 10 euro per persoon. Vanuit New Delhi, de hoofdstad van India, kan je ook een daguitstapje doen naar Agra, aangezien het maar een paar uur met de trein is. Leuker is natuurlijk wel om een rondreisje te maken en vanuit Agra door te trekken naar de volgende bestemming.

Comments

comments

3 Responses

  1. Wat leuk om te zien en lezen; lijkt me prachtig mooi daar!

  2. Wauuw echt prachtig!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!