Alleen op reis: rondreizen door Vietnam en Laos

Alleen op reis

Hoera, ik ga weer op reis! Om precies te zijn zit ik over twee weken (!!) in de trein richting Düsseldorf om vervolgens met Etihad te vliegen naar Vietnam. En het spannendste van allemaal: Ik ga alleen! Helemaal in mijn uppie, gewapend met mijn backpack, fotocamera en reisboekje ga ik vijf weken lang alleen op pad.

En om eerlijk te zijn.. heb ik dat nog nooit eerder gedaan.

Mijn website heet dan wel vrouwopreis, en dan zou je misschien ook wel verwachten dat ik eerder als vrouw alleen op reis ben geweest. Dat ben ik op zich ook wel, naar mijn stage in Amerika en verschillende weekendjes weg. Maar eigenlijk vind ik dat niet tellen. Want écht, écht alleen rondreizen, zoals backpackers dat doen en voor langer dan een weekendje.. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Met het interrailen, in Bangladesh, India en Nepal was ik altijd samen met een vriendin, vriendje of met een groep.

Dus ja, dit wordt de eerste keer! Ieeeeeeeh!

Waarom zou je alleen willen rondreizen?

Die vraag krijg ik nu erg vaak. Mensen vinden het vreemd, gevaarlijk of vragen zich af of het niet erg eenzaam zou zijn. Waarom zou je zoiets opeens wíllen doen?

Eenzaamheid?

Nouja, eigenlijk wil ik het al heel lang. Alleen rondreizen lijkt me een geweldige test om te zien hoelang ik het met mezelf uit kan houden. Ik denk niet dat het eenzaam zal zijn. Ik kan mezelf prima vermaken met een boekje, camera of pen en papier. Bovendien kom je op reis ontzettend veel andere (solo)reizigers tegen, dus of ik écht alleen zal zijn? Ik denk het niet. Toen ik samen met anderen reisde kwamen we ook al zoveel backpackers tegen, waar we dan een tijdje mee optrokken. Ik verwacht dat dit alleen maar meer gaat zijn als ik alleen op reis ben. Ik wil nieuwe mensen te ontmoeten, mijn wereldbeeld verbreden en vooroordelen verkleinen.

Zelf bepalen wat ik doe

Het lijkt me ook heerlijk om zelf te kunnen bepalen waar ik heenga. Met een medereiziger moet je toch vaak compromis sluiten. De één is bereid veel meer geld uit te geven dan de ander en je hebt verschillende interesses. Lekker zelf mijn route uitstippelen, per dag besluiten waar ik zin in heb en mijn eigen dromen nastreven. Het lijkt me geweldig.

Het risico

Dan is er nog het gevaarlijke aspect. Veel mensen lijkt het gevaarlijk om als vrouw alleen rond te reizen. De rebel in mij wil natuurlijk des te meer bewijzen dat dit niet zo is. Natuurlijk moet je oppassen en je gezonde verstand gebruiken. Je schouders bedekken waar dat gepast is en niet opzettelijk aandacht trekken. Maar als vrouw alleen op reis is tegenwoordig prima te doen. Ja, de kans dat je een verkeersongeluk krijgt in Thailand is misschien ietsje groter dan in Nederland. Je moet je inenten tegen allerlei enge ziektes en dan is er nog de lokale bevolking die het niet gewend zijn dat vrouwen op hun eigen houtje dingen ondernemen. Maar wat is het leven zonder een klein beetje risico? Ik heb ervaren dat je met gezond verstand een heel eind komt. Aan de lokale bevolking vertel ik dat mijn man in het hostel op me wacht en ik reis zoveel mogelijk met het veiligste vervoersmiddel: de trein. Bovendien lopen alleen reizende mannen vrijwel net zoveel risico als alleen reizende vrouwen, zij het iets andere (mannen lopen bijvoorbeeld heel veel meer risico om slachtoffer te worden van drugs en moord misdaden dan vrouwen). Maar wie hoor je daarover? Juist.

Vietnam en Laos

Zuid-Oost Azië schijnt een van de veiligste plekken te zijn om te gaan backpacken. Je komt er veel andere (solo)reizigers tegen en van anderen hoor ik veel positieve verhalen. Ik kies niet voor Thailand, want er gaan al zoveel mensen naar Thailand ;). Laos en Vietnam lijken me ietsje minder toeristisch, al zal ik nog steeds genoeg anderen tegenkomen.

Zuid-Oost Azië is ook erg makkelijk reizen, omdat je vrijwel overal een visa on arrival krijgt. Handig! Alleen in Vietnam is dat niet zo. Daar moet je van tevoren een visum approval letter aanvragen, zodat je bij aankomst een visum kan krijgen. Een approval letter kan je bijvoorbeeld via visumvietnamexpert.nl aanvragen. Lekker makkelijk online.

Na vijf weken Vietnam en Laos vlieg ik naar Kuala Lumpur, om vervolgens over te stappen op een vlucht naar Indonesië. Daar ontmoet ik een vriendin, waarmee ik samen nog 3,5 weken door Indonesië ga reizen.

Ik heb er ontzettend veel zin in! Het lijkt me een geweldige en spannende uitdaging, en ook wel een klein beetje eng. Gelukkig ben ik een groot voorstander van dingen doen waar je eigenlijk een klein beetje bang voor bent! ;).

Hebben jullie nog tips voor me, wat moet ik echt zien en waar moet ik naartoe? Tips van vrouwen hoe het beste alleen te reizen?

Wat je wellicht ook interessant vind:

Mijn favoriete backpack voor op reis

Reisroute Vietnam en Laos

Comments

comments

9 Responses

 1. Wat spannend! Heel veel plezier! xx
  Jacqueline – two-blondes.com heeft onlangs geplaatst…ADDICTION: Chef’SpecialMy Profile

 2. Gaaf!

  Muang Ngoi Neua en Nong Khiaw (Laos) waren mijn hoogtepunten van een half jaar reizen door Zuidoost-Azië. Geweldige dorpjes! (ik schreef er ook een blog over)

  In Vietnam moet je natuurlijk naar Sapa en Halong Bay!
  Lisette | Travellust.nl heeft onlangs geplaatst…Cambodja in 2,5 week: route en planningMy Profile

 3. leeeeeeuk! En zo snel al! Komt vast helemaal goed dat alleen reizen!
  Annika heeft onlangs geplaatst…Travel NotesMy Profile

 4. Wauw wat knap van je zeg. Ik moet nog eens zien om over de drempel heen te kunnen.

  Hoorde wel dat in vietnam makkelijk gerobt kan worden. Een viet vriendin van me liep met haar schouder tas op straat en de scooter die langs reed greep hem zo mee. (Wil je waarschuwen niet bang maken sorry!)

  Maar ik ben benieuwd naar je reisverslagen. Misschien haal je mij nog eens over om alleen te gaan backpacken

 5. Dit wil ik ook heel graag! Maar als ik het hier over heb vinden mensen het inderdaad ook heel vreemd, maar niks van aantrekken.. En inderdaad gewoon gaan! Heel veel plezier :) Ik ben alvast jaloers

 6. Leuk Kim! Dat wordt een unieke ervaring! Zeker Hoi An in Vietnam niet overslaan! Als je specifieke tips voor Indonesië wilt, laat mij zeker iets weten! Geniet ervan!
  Sarah heeft onlangs geplaatst…A Short Getaway in PortugalMy Profile

 7. Het is inderdaad onzin dat je niet alleen zou kunnen reizen. Als je de reis van te voren maar goed plant. Vietnam heeft een indrukwekkende maar ook trieste geschiedenis vanwege het communisme. Het lijkt me zeker interessant om de plekken die ik in de boeken gelezen heb met eigen ogen te zien!

 8. […] reizen als vrouw is leuk, spannend maar kan ook een risico met zich meebrengen. Al eerder vertelde ik dat je met gezond verstand vrij ver komt, maar het kan nooit kwaad om wat extra […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!