Bangladesh: De Stammen Van De Chittagong Hill Tracts

posted in: Travel | 3

chittagong hill tracts tribal villages

In het zuidoosten van Bangladesh, tegen Myanmar aan, ligt een heuvelachtig gebied. De bevolking bestaat grotendeels uit verschillende stammen. De meerderheid van deze stammen bestaan uit boeddhisten, maar er leven ook veel hindoe’s en moslims.  Ze leven in bamboe hutjes midden in de jungle en verbouwen hun eigen voedsel, tabak of maken wijn. Ik heb het over de stammen in de Chittagong Hill Tracts. Een van de meest onrustige gebieden van Bangladesh.

tabakplantages

bananen

peper drogen chittagong

chittagong Hill tracts banderban

Ligging Hill Tracts

De Hill Tracts liggen in de divisie Chittagong. Vanuit de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, kan je een trein of bus nemen naar de hoofdstad van deze divisie, die ook Chittagong heet. Vervolgens kan je met een bus naar een van de drie steden in de Hill Tracts: Banderban, Rangamati of Khagrachari. Hiervoor heb je als buitenlander wel een permit nodig. Vanuit een van deze steden kan je (met een gids) de heuvels intrekken, op zoek naar de verschillende stammen.

Voedsel en Tabak

Vooral tabak is erg populair om te verbouwen, want daar betaalt de tabak industrie voor. Helaas worden hierdoor wel vele stukken jungle gekapt. Daarnaast groeien er overal bananenplanten en mangobomen, waar de stammen hun eten van halen of doorverkopen op de dichtstbijzijnde bazar (markt). Sommige bewoners verdienen geld door het weven van sjaals en doeken. De mensen houden van zoet, vooral suikerriet is erg populair om op te kauwen en je dagelijkse dosis vloeibare suiker binnen te krijgen. Toch leeft de bevolking hier niet geheel van de natuur. Sigaretten, zakken chips en koekjes zijn tot in de verste uiteinden van Bangladesh doorgedrongen. Zonde, want het is ongezond, het plastic vervuilt de omgeving en vooral het eten is niet altijd goed meer.

Onrust

Er is regelmatig onrust in het gebied door de verschillende bevolkingsgroepen die er leven en de vluchtelingen vanuit Myanmar die zich proberen te verbergen in de jungle. Er zijn dan ook veel politiekorpsen aanwezig en als toerist is het lastig om het gebied te bezoeken. Toch is het de moeite waard, alleen al om in een bamboehutje tussen een van de stammen te kunnen slapen en het leven in de jungle van dichtbij mee te maken.

chittagong hill tracts

thee maken

kinderen chittagong

De mensen

De mensen die leven in de Hill Tracts zien er anders uit dan de gemiddelde Bangladeshi. Ze hebben zachtere en rondere gezichten. De klederdracht van de vrouwen is ook anders. Ze dragen geen sari of shawar  kamiz, maar lange rokken met kleurrijke bloesjes. Verder zijn ze behoorlijk cameraschuw. Waar Bangladeshen normaal twintig foto’s per dag van je maken en maar al te graag ook met jou zelf op de foto willen, zijn de stammen in de Chittagong Hill Tracts totaal het tegenovergestelde. Als er een camera tevoorschijn wordt gehaald kijken ze snel weg of geven ze aan niet op de foto te willen. Gelukkig mag ik van de kinderen wel wat plaatjes schieten en stiekem maar ik er ook een paar van de andere inwoners. Want mensen die wonen in hutjes midden in de jungle, die zijn toch wel heel interessant.

Comments

comments

3 Responses

  1. Mooie foto’s en interessant om te lezen!! Heb je zelf ook dat suikerriet geprobeerd?

  2. Jeetje, wat ben jij in veel landen geweest! Prachtig, hierover lees je niet vaak iets!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!