Kleding in Bangladesh: van Spijkerbroek tot Shawar Kamiz

posted in: Travel | 6

kleding bangladesh

In Bangladesh dragen veel mensen andere kleding dan in Nederland. Veel vrouwen maken dan wel goedkoop kleding voor onder andere H&M en C&A, maar zelf dragen ze voornamelijk traditionele kleding.

kleding mannen bangladesh

man in lungi voor rickshaw bangladeshMan in Lungi voor een rickshaw

 lees meer over deze traditionele kleding De mannen in Bangladesh dragen wel vaak spijkerbroeken en t-shirts. De mensen uit de lage, ‘arbeidersklasse’ dragen nog wel eens een Lungi en bij speciale gelegenheden worden er vaak Punjabi’s gedragen. Een Lungi is een soort grote ronde doek die samengeknoopt wordt tot een rok. Vooral Rickshaw drivers dragen ze vaak! Een Punjabi is een soort lang shirt (bijna een jurk te noemen) voor mannen. Ze zijn meestal erg netjes met mooie details en worden gedragen op feestdagen of bijzondere gelegenheden.

kleding bangladeshEen jongen in een Punjabi en vrouwen in Shawar Kamizes op een Hindoe feest

Vrouwen dragen nauwelijks Westerse kleding, maar kleden zich erg traditioneel. De outfit van de Moslim vrouwen is over het algemeen een Shawar Kamiz en dat van de Hindoes een Sari, alhoewel beide kleding door de verschillende geloof groepen gedragen worden. Sari’s zijn meestal mooier en worden vooral op speciale gelegenheden uit de kast getrokken.

taylor kledingmaker bangladeshKleding laten maken bij de Kleermaker

shawar kamiz bangladeshMet mijn spijkerbroek tussen twee meiden in mooie Shawar Kamizes

Een Shawar Kamiz is outfit die bestaat uit een soort pofbroek met laag kruis met daarboven een jurkje met een split aan beide kanten. Hierbij hoort nog een Orna, een sjaal die je om je schouders en voor je borsten draagt. De outfit bestaat meestal uit een of twee felle kleuren en is erg vrolijk. Tijdens mijn verblijf in Bangladesh vroeg de organisatie waarvoor ik werkte aan ons (de vrouwelijke vrijwilligers) of we deze kleding ook wilden dragen. Hierdoor zouden we ons beter aanpassen en minder opvallen (voor zover dat mogelijk is als je blank bent in Bangladesh). Bij een van de vele stoffenwinkels konden we de stof uitzoeken voor de Shawar en Kamiz met een matchende Orna erbij. Bij de taylor worden je maten opgemeten en kan je de gemaakte kleding binnen een paar dagen ophalen.

sari bangladeshVrouwen in prachtige Sari’s tijdens een optreden van CRP

Een Sari is een grote, lange doek die op een ingewikkelde (en voor mij nog steeds onbegrijpelijke) manier in elkaar wordt gedraaid tot Sari. Je draagt er een zwart topje onder, wat je buik bloot laat. Er zijn ‘gewone’ sari’s van katoen die doordeweeks worden gedragen, maar er zijn ook prachtige exemplaren van mooie satijnen stoffen met allerlei kleurtjes en glimmertjes eraan. Als een Bangladees stel gaat trouwen draagt de vrouw meestal een prachtig gekleurde en kitscherige sari met zilveren dingetjes eraan. De vrouw is dan verder helemaal opgemaakt, draagt grote gouden sieraden en heeft Henna op haar handen en voeten.

sari BangladeshSamen met meiden van de universiteit in onze Sari’s, Shawar Kamizes en schooluniformen

Zelf heb ik ook een Sari aangeschaft. Een mooi rood exemplaar wat ik helaas maar eenmaal heb gedragen. Een Bangladeshi had mij geholpen met het aandoen van dit kledingstuk (wat een half uur duurde) en de hele dag heb ik er voorzichtig in rond gelopen. Nu ik terug ben ga ik kijken of ik er misschien een jurk, bedovertrek of tafelkleed van kan maken. ;)

Wat vinden jullie van deze kleding?

Lees meer over Bangladesh.

Comments

comments

6 Responses

  1. Ik vind het hele mooie kleding. x

  2. jaaaa prachtige kledij!

  3. Ik vind het heel erg mooi!

  4. daar komen al die mooie print vandaan. ik word al vrolijk als ik ernaar kijk

    • ja mooi he! In India en Nepal dragen ze ook zoveel van die mooie gekleurde kleding. Erg vrolijk!

  5. […] veel verschillende kruiden. Hindoes, moslims, boeddhisten en christenen. Vrouwen die rondlopen in gekleurde doeken en mooie sari’s. Verkopers die je een half uur achterna lopen om je iets aan te smeren. Mensen die verslaaft zijn […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!