Beautiful Bangladesh: De Theeplantages van Sylhet

posted in: City Trip | 2

Theeplantages srimongool Bangladesh

Naast alle armoede, afval en luchtvervuiling zijn er in Bangladesh gelukkig ook mooie gebieden te vinden. Een daarvan zijn de theeplantages in de noord-oostelijke provincie Sylhet. Tijdens mijn vrijwilligerswerk en onderzoek in Bangladesh ben ik een weekendje naar Srimongool geweest, een van de mooiste plaatsjes in Sylhet. 

Trein jungle BangladeshHier gaat de trein dwars door de jungle heen

Landschap Bangladesh

Reizen per trein

De heenreis, met de trein, was op zich al een hele ervaring. De trein rijdt dwars door het platteland heen en overal zie je kleine dorpjes, mensen die aan het werk zijn op het land en kinderen in hun uniform langs het spoor op weg naar school.

Gids in Srimongool

Eenmaal in Srimongool aangekomen hadden we een gids geregeld die ons voor vijf euro per persoon per dag de omgeving liet zien. Normaal ben ik niet zo het voorstander van gidsen, maar in een land als Bangladesh zijn dingen wat lastiger te vinden (er zijn geen bordjes) en te regelen (je spreekt de taal niet) dan in Europese landen. Bovendien kost het amper wat, deed deze man goed zijn werk en maak je er ook weer iemand blij mee. We zijn twee dagen in Srimongool geweest en hebben dan ook veel gezien. Srimongool is een van de weinige plekken in Bangladesh waar veel gidsen te vinden zijn. Ik raad je dan ook aan, mocht je er ooit komen, gewoon een hotel te boeken en een gids via het hotel te nemen. Ze laten je bijna allemaal dezelfde prachtige plekjes zien.

theeplantages srimongoolDe theeplantages van Srimongool

theeplantages bangladeshVoor de beste thee plukken ze alleen de bovenste blaadjes

theeplantages bangladeshVrouwen aan het werk op de theeplantages

Theeplantages Bangladesh

De theeplantages zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor veel mensen die in Srimongool leven. De thee van deze plantages wordt geleverd aan grote bedrijven in Europa (zoals Lipton), terwijl de plukkers erg weinig betaald krijgen. Het werk wordt grotendeels gedaan door vrouwen. Met het ‘hoogseizoen’ als de meeste thee moet worden geplukt helpen hele gezinnen mee. Er staan ook verschillende fabrieken waar de thee wordt verwerkt, maar helaas kregen wij geen toestemming om een kijkje te nemen. Het gebeurd regelmatig dat die toestemming wel wordt verleent, waardoor je het hele proces kan bekijken.

fruitplantages bangladeshbananen en ananas plantage

Naast theeplantages zijn er ook veel fruitplantages te vinden. Wij kregen een rondleiding op een fruitplantage met ananassen. Overal in Bangladesh vind je ook veel bananenbomen in plantages of gewoon langs de weg.

rubberboom bangladesh

Rubberbomen zijn er ook nog! Dat witte spul is rubber en wordt uit een boom gehaald door er een stuk schors vanaf te snijden en de (dan nog vloeibare) rubber in het bakje te laten stromen.

bangladesh lawachara national parkBamboe, aapjes en spinnen (brrr) in het Lawachara national park

plukker bangladesh national parkBetel nut leaves plukker

tribal village, lawachara nationaal park

Lawachara Nationaal Park

Srimongool heeft ook een prachtig nationaal park, het Lawachara park. Hier kan je aapjes spotten, maar ook de engste spinnen en bloedzuigers. De bloedzuigers zijn het vervelends, want die proberen constant een weg naar je voeten te vinden. Wij liepen op slippers, wat dus niet zo’n goed idee bleek te zijn. Midden in het park vind je een tribal village, een stam die daar leeft. De stam leeft voornamelijk van het plukken van betel nut blaadjes die ze verkopen in Srimongool. Erg vreemd om midden in de jungle een dorpje te vinden!

7 layer tea srimongool bangladesh

Zeven layer tea

Srimongool is verder bekend vanwege zijn ‘zeven lagen thee’. Deze thee wordt alleen op deze plek in Bangladesh gemaakt en bestaat uit verschillende laagjes thee en melk van super zoet naar puur suiker. Soms is de thee ook in verschillende kleuren te krijgen. Zo zag ik een andere die een groen laagje had (geen idee wat daar inzat) en een met een laagje kaneel.

kinderen bangladesh theeplantages

En dat was Srimongool! Een ontzettend mooi plaatsje, waar je zeker heen moet gaan mocht je ooit in Bangladesh komen en de theeplantages willen bezoeken. Wat vinden jullie van Srimongool?

Comments

comments

2 Responses

  1. supergrapig om dit te zien. Volgens mij heb je een hele mooie reis gehad. In Engeland had ik een collega uit Bangladesh en dat zijn zulke lieve mensen. En die moeder kon koken. whaah

  2. Sylhet is a most beautiful place of Bangladesh. Especially I like the place for tea gardens

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!