Wat is Couchsurfing?

posted in: Tips&Info | 17

couchsurfing

Nieuwe mensen ontmoeten. Crashen op iemands bank. Samen lachen. Slapen bij mensen thuis die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Koken voor elkaar. Avontuur. Evenementen en meetings. Spontane afspraken. Een netwerk van mensen die overal voor open staan. Dat is CouchSurfing.

Couchsurfing is in feite een community waar je je voor kan aanmelden op couchsurfing.org. De website dient als een soort platform waar je mensen kan zoeken om bij te logeren, mee kan doen aan activiteiten en om advies en informatie kan vragen. Momenteel heeft de website miljoenen leden, verspreid over de gehele wereld.

katCouchsurfen in Londen (boven) en Parijs (onder) bij een familie met een superschattige baby en bij een student met een kat die steeds uit het raam probeerde te springen. 

Surfen en Hosten

De basis van Couchsurfing is het surfen en hosten. In je profiel kan je aangeven of je iemand wil en kan hosten (= een slaapplek beschikbaar hebben) en de surfers (= mensen die op zoek zijn naar een host) kunnen jou dan vervolgens vinden als ze zoeken naar een plaats om te verblijven. Het unieke aan Couchsurfing is dat het geheel gratis is en gebaseerd op de gastvrijheid van mensen.

Heb je geen plek, wil je liever geen mensen hosten of lijkt het surfen je maar niks? Dan kan je nog steeds lid worden van de website. Er zijn genoeg mensen die alleen hosten, omdat ze een vaste baan hebben of juist mensen die alleen surfen, als ze bijvoorbeeld geen ruimte hebben voor een extra slaapplaats. Daarnaast zijn er ook veel mensen die gewoon lid zijn van het platform om nieuwe mensen te ontmoeten en mee te doen aan activiteiten.

couchsurfing

Nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken in Richmond en Pittsburgh

Veiligheid bij het Couchsurfen

Slapen bij iemand die je niet kent, daar zit natuurlijk altijd een risico aan vast. De meerderheid van de couchsurfers zijn ontzettend leuke mensen die graag met anderen in contact komen en het leuk vinden om mensen te hosten. Helaas zitten er overal rotte appels tussen, dus kijk goed uit als je van plan bent om ergens te gaan surfen. De website heeft verschillende veiligheidsfuncties ingebouwd:

Het profiel: Ieder lid van de website heeft een eigen profiel die hij of zij kan vullen met interesses, foto’s en informatie. Voor je iemand een couchrequest (= vragen of deze persoon jou kan hosten) stuurt, lees dan eerst goed het profiel door om te kijken of deze persoon je aanspreekt en waarom je diegene zou willen ontmoeten. Andersom zal een host ook eerst jouw profiel doorlezen voordat hij of zij je uitnodigt te komen logeren, dus zorg voor een goed gevuld profiel.

Referenties: Na elke ontmoeting kan je iemand een referentie achterlaten. Lees altijd eerst de referenties van de persoon die je wil hosten of waar je wil surfen. Als iemand een negatieve referentie heeft, al is het er maar één, bedenk je dan een aantal keer voordat je erop ingaat. Heeft iemand veel en alleen maar positieve referenties, dan zit het vaak wel goed.

Badges: Er zijn verschillende badges te behalen voor mensen die hun adres laten verifiëren, actief lid zijn of door anderen zijn aangemerkt als highly trustable.

Te gast in een ontzettend groot huis (met eigen kamer, tweepersoonsbed en badkamer) in Florida

Etiquette van Couchsurfing

Couchsurfen is altijd gratis. Je betaalt de host niets als je bij diegene logeert. Wel neem ik vaak een souvenirtje mee uit Nederland (sleutelhanger klompjes, stroopwafels of chocola), een fles wijn of kook ik voor de persoon waar ik bij kan verblijven. Ik heb mensen ontmoet die dit niet doen, en mensen die hun host mee uit eten namen. Allemaal prima, al zou ik zelf altijd wel een kleinigheidje bij de hand hebben.

De plaatsen waar je logeert kunnen veel van elkaar verschillen. Zo heb ik in de VS zowel gesurft op de vloer op een dun dekentje als in een eigen kamer met tweepersoonsbed en badkamer. Iedere keer is het anders, wat elke ervaring heerlijk uniek maakt. Soms kan je samen dingen gaan doen met je host, maar het komt ook vaak genoeg voor (vooral met mensen die full-time werken) dat je zelf op pad gaat. Soms eet je gezamenlijk en andere keren is het de bedoeling dat je voor je eigen eten zorgt. Soms krijg je een sleutel van het huis en kan je je eigen gang gaan, andere hosten willen graag dat je eerst belt of uit het huis bent als zij ook weg zijn. Vaak is deze informatie wel te vinden in het profiel, maar zo niet spreek het dan van tevoren duidelijk af. Zorg in ieder geval dat je zelf een plan hebt en niet geheel afhankelijk bent van je host.

Samen met andere couchsurfers genieten van elkaars gezelschap tijdens de couchcrash in Pittsburgh en het Thanksgiving weekend in New York

Activiteiten

Naast surfen en hosten worden er op de website ook veel verschillende activiteiten georganiseerd. Vooral in grote steden (in Nederland bijvoorbeeld in Den-Haag, Amsterdam en Rotterdam) zijn er wekelijke meet-ups in cafés, language nights of worden er andere activiteiten georganiseerd door de leden. Wereldwijd worden er in steden waar veel couchsurfers actief zijn ook zogenoemde couchcrashes georganiseerd. Dit is vaak een weekend vol met activiteiten waar tientallen tot honderden couchsurfers op af komen. In Rotterdam wordt er tijdens het Sinterklaas weekend vaak een couchcrash georganiseerd. In Pittsburgh (VS), waar ik mijn stage deed en verder niemand kende, heeft couchsurfing ontzettend veel bijgedragen aan het opbouwen van mijn sociale netwerk. Er werden veel leuke activiteiten georganiseerd en binnen een aantal weken had ik al een vaste groep vrienden.

Couchsurfing is meer dan een gratis plek om te slapen. Het is een gemeenschap vol met gastvrije mensen die het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen, de wereld rond te reizen en verhalen te delen. Wat vinden jullie van Couchsurfen?

Dit vind je wellicht ook interessant: Handige tips om mensen te ontmoeten in het buitenland

Comments

comments

17 Responses

 1. Blijf het een te gek concept vinden, maar eigenlijk al jaren niet meer actief gehost. Ik durf straks in Nicaragua ook niet zo goed in m’n eentje bij een man te gaan slapen of zo, dus ik ben nu vooral lurker :’)

  • haha, ik geef je helemaal gelijk hor! Als ik in mijn eentje reis zoek sowieso altijd naar een vrouwelijke host van rond mijn leeftijd of een familie. Met mijn vriend gaan we vaak voor een studentenhost, want die zeggen volgens mij sneller ja tegen andere studenten ;)

 2. Aan de ene kant zou ik dit best een keer willen doen, maar aan de andere kant vind ik het veel te eng! Als is dit concept natuurlijk wel redelijk veilig, als je de persoon van tevoren goed checkt… Wel een geweldig leuk idee natuurlijk!

  Ik heb je trouwens genomineerd voor de Liebster Award, omdat ik je blog zo leuk vind :) Meer info vind je op mijn blog!

 3. Ik vind het ook zo gaaf iets. Al ben ik zelf niet van het overnachten bij iemand. Daarom vind ik het zo leuk dat dat tegenwoordig niet je uitmaakt en je ook naar meetings of feestjes kunt.

 4. Ik blijf het wel heel tof vinden, maar ik reis eigenlijk nooit meer alleen, dus dit komt er eigenlijk niet van. Al vind ik het boeken van een kamer bij iemand, als bij Wimdu, juist ook heel tof door het contact met mensen.

  • Wimdu lijkt me ook erg tof, maar nog nooit geprobeerd. En wat betreft dat alleen reizen.. meestal sleep ik mijn vriend ook mee naar een hostplek, haha. Met het reizen vinden we het leuk om af te wisselen tussen couchsurfen, in dorms en privékamers van hostels en hotels slapen ;)

 5. Heb me in een ver verleden ooit eens aangemeld, maar er nooit iets mee gedaan. Ik ben er toch een beetje huiverig voor…
  Een vriendinnetje van mij heeft er wel heel goede ervaringen mee overigens.

  Voor mij is het nu ook wat minder praktisch omdat we met ons tweeën zijn.

 6. Ik ben lid sinds 2007 en heb sinds dien veel ‘gehost’ en gesurft. Altijd hele positieve ervaringen gehad! Het is inderdaad tof dat het elke keer anders is! Ik gebruik de site tegenwoordig wel veel minder omdat ik vind dat de verbondenheid van de Couch Surfing gemeenschap er enorm op achteruit gegaan is. Maar hoe dan ook, als ik alleen reis, zoek ik altijd eerst een bijzondere host vóór ik naar een hostel kamer zoek!

  • Ja, ik vind het ook jammer dat er nu zo’n facebook-layout is gekomen en traditionele groepen weg zijn.. maar nog steeds maak ik er graag gebruik van :)

 7. Het lijkt me supertof maar toch ook wel een beetje eng, haha.

 8. Hoi,wil graag informatie en in contact komen met iemand die ervaring heeft met couchsurfing.Wil het zelf ook gaan doen,groetjes Joelle

 9. Moet toch nog even een drempel over om dit zelf te doen, maar lijkt me stiekem wel erg leuk!
  Joke heeft onlangs geplaatst…Strijken: vijf tips die het overbodig maken!My Profile

 10. Christine

  Ik ben een alleenstaand evrouw van 56, maar wel nog jong van geest en wil de wereld zien. Iets wat me al lang in het hoofd zit. Hoe kom ik terecht bij een vrouw, want zoals ik al las in de commentaren, ben ik ook niet zo direct bereid om bij een man te gaan logeren. Heb vooral interesse in Zuid-Amerika, Mexico, Costa Rica, Nepal,…

  • via de website kan je gewoon invullen dat je op zoek bent naar een adres met een vrouw ;)

  • Cristina

   He Christine,

   Mijn naam is Cristina en ik ben jouw leeftijd. Heb je al leuke ervaringen opgedaan intussen?

   Groet,

   Cristina

 11. Eva Boukateros

  Ik wel! Eva 52.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!