Country Profile: Bangladesh

posted in: County Profile | 3

Bangladesh_country

Want to feel like a celebrity? Ga dan naar Bangladesh! De meeste mensen hebben nog nooit een blanke gezien en zodra je je buiten hoofdstad Dhaka bevind zal je dan ook omringt worden met mensen die je overal volgen, naar je staren en maar al te graag (stiekem) foto’s van je maken. Voor zover het luxe leven, want Bangladesh is nou niet bepaald een plek voor mensen met sterallures. De straten liggen vol met afval, mensen zijn er overal (met 162 miljoen is het een van de meest dichtstbevolkte landen ter wereld) en het is er bijna heel het jaar door erg warm en benauwd.

Bangladesh_mensenenverkeer

Bangladesh heeft een moesson seizoen, waarin grote delen van het land overstromen en veel mensen hun huis kwijt raken. Mede hierdoor, andere natuurrampen en achterstallige aanpak van de regering leven veel Bangladesen in armoede en dat is op straat dan ook goed te zien. Er zijn veel sloppenwijken en bedelaars. Bangladesh is dan ook niet bepaald het land wat bovenaan de to-travel-list van veel mensen zou staan.

Bangladesh_manmetkoe

Waarom ik dan toch naar Bangladesh ben gegaan? Ik deed drie maanden land vrijwilligerswerk en onderzoek bij een non-profit organisatie als onderdeel van mijn studie. Een geweldige kans om een land als dit te ontdekken, want Bangladesh is een interessant land en heeft gelukkig ook een aantal mooie natuurgebieden (alhoewel mijn point of view van Bangladesh in eerste instantie ook voornamelijk gebaseerd was op bovenstaande info). Bangladesh heeft een erg gastvrije –maar voor een Westerling soms moeilijk begrijpbare- cultuur. Het merendeel is (gematigd) moslim, maar er zijn ook redelijk wat Hindoes te vinden. De vrouwen kleden zich traditioneel en erg kleurrijk. Behalve chaos en smerigheid zijn er dus ook een aantal mooie plekken in Bangladesh te vinden. Zo heb je:

  • Sylhet, de theeplantages in het noordoosten van het land
  • Chittagong hill tracts, een heuvelachtig gebied waar nog een aantal stammen in de jungle leven
  • Cox Bazar, het langste ononderbroken natuurstrand ter wereld
  • De Sunderbands, het grootste mangrove bos ter wereld
  • Saint Martins Island, een klein tropisch koraal eiland, waar tegenwoordig helaas iets téveel toeristen komen dan goed is voor het eiland (niet iets wat je zou verwachten voor een land als Bangladesh!)

BangladeshHOTSPOTS

Ik heb het geluk gehad een aantal van deze plekken te mogen bezoeken en naast de armoede en viezigheid ook de schoonheid van Bangladesh te hebben kunnen ontdekken. Mijn tijd heb ik echter voornamelijk besteed in Savar (25 km van de hoofdstad Dhaka vandaan), waar ik mijn onderzoek deed.

Comments

comments

3 Responses

  1. Wat gaaf!! Je hebt me nu helemaal enthousiast gemaakt! :) En wat een mooie foto’s ook. :)

  2. Lijkt me een erg bijzonder land, wat goed dat je daar vrijwilligers werk hebt gedaan! Wat heb jij een leuke blog, ik ben je meteen gaan volgen met bloglovin. Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
    Liefs

  3. […] Aan de ene kant is er veel armoede en vervuiling. Er komen veel meer toeristen dan in Bangladesh, waar veel Indiërs op inspelen door te proberen om je van alles aan te smeren.  Aan de andere […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!