Country Profile: Nepal, Land Van De Hoge Bergen

posted in: Nepal en India reis, Travel | 4

Nepal

Prachtige, reusachtige bergen die met hun sneeuwtoppen afsteken bij de heldere blauwe lucht, scooters die door de vervuilde straten crossen en mensen die leven in hutjes op het platteland. Nepal is een land met prachtige natuur, maar aan de andere kant ontzettend veel armoede.

Kathmandu

Religie

Nepal ligt in Zuid-Azië en grenst aan India, China en Tibet. Hoewel Nepal de geboorteplaats is van Boeddha, is het merendeel (81%)van de bevolking Hindoe. Daarnaast is 8% van de 23 miljoen inwoners boeddhist en 4% moslim. In Nepal zie je dit goed terug door zowel de vele hindoeïstische als boeddhistische tempels en kloosters.

Trekking Nepal

Bergen

Van de tien hoogste bergen ter wereld staan acht daarvan in Nepal. De hoogste, de Mount Everest, bevind zich aan de grens van Tibet. Veel toeristen gaan dan ook naar Nepal om een trekking te doen door het Himalaya gebergte. Dit kan goed vanaf het stadje Pokhara, wat bekend staat als de toeristische uitvalbasis voor lange wandeltochten en meerdaagse trekkingen.

markt kathmandu

Kathmandu

De hoofdstad van Nepal is Kathmandu, en staat tot niets in vergelijking met de rest van het land. Kathmandu is vies en smerig met overal afval, scooters en luchtvervuiling. Aan de andere kant is Kathmandu ook mooi. Tussen de drukke wijken vind je opeens een tempel volgehangen met gekleurde gebedsvlaggetjes. Overal zijn kleine kraampjes waar je allerlei hebbedingetjes en vreemd voedsel kan kopen, terwijl op de achtergrond grote heuvels de stad omringen.

armoede nepal

Armoede

Ondanks dat het land prachtig is en veel toeristen aantrekt blijft Nepal een derdewereldland. Zolang je in de hoofdstad blijft of je op de toeristische plaatsen bevind is dit niet goed te merken. Zodra je echter naar het platteland gaat, naar de buitenwijken van Pokhara of met de bus lange afstanden aflegt zie je dat het grootste deel van de bevolking leeft in kleine hutjes op het platteland.  De welvaart in Nepal is oneerlijk verdeeld: 80% van de bevolking moet zien rond te komen van de landbouw en meer dan de helft van de bevolking leeft op 1 Euro per dag.

rikshaw nepal

Op reis in Nepal

Nepal is zeker een prachtig, afwisselend en interessant land om naartoe te gaan. Naast de grote stad Kathmandu en het Himalaya gebergte is het gedeelte wat grenst aan India veel vlakker. Het klimaat is daar ook subtropisch, waardoor er veel natuurparken te vinden zijn.

Reizen in Nepal is gemakkelijk. Al kwam ik naar Nepal na drie maanden Bangladesh, waar reizen (op z’n zachts gezegd) niet zo heel gemakkelijk gaat. Vandaar dat het reizen in Nepal van iemand die net uit Europa komt als best wel lastig ervaren kan worden.. ;) Een cultuurschok was voor mij ook niet aanwezig, maar zal – zeker als je voor het eerst naar een derdewereldland gaat- dat wel goed kunnen zijn.

In Nepal kan je goed rondreizen door middel van de ‘toeristenbussen’ die vaak te boeken zijn via een hotel of hostel en je voor een aantal euro naar de bekendste bestemmingen brengen. De lokale bussen zijn iets goedkoper, maar ook wat minder comfortabel. In tegenstelling tot India (wat een ontzettend groot treinnetwerk heeft) rijden er geen treinen in Nepal. In de toeristische gebieden zijn overal kleine reisbureautjes en gidsen te vinden die je maar al te graag willen helpen. Meestal vragen ze wel te veel geld, dus let goed op waar je iets boekt of probeer af te dingen. Ik kan het ook aanraden niet alleen naar de toeristische plaatsen als Pokhara, Kathmandu en Chitwan Park te gaan. Ga bijvoorbeeld naar het platteland of doe en trekking door de bergen. Hierdoor ontmoet je de lokale bevolking en krijg je meer mee van het land en de cultuur.

Zouden jullie naar Nepal willen?

Comments

comments

4 Responses

 1. Leuk verslag! Ik vind het nog steeds gaaf dat je naar Bangladesh bent geweest!

 2. Wat onwijs leuk om te zien en lezen. Het lijkt me zo’n bijzonder land!

 3. Gryt Terpstra

  ik ben me aan het orienteren vooreen trek naar poonhill..vorig jaar was ik er met een groep en zou nu 5 dagen willen trekken,, met de gids van vorig jaar…hij vraagt 225euros voor eten slapen papieren en gids..is dat een redelijke prijs of kan ik nog afdingen..hij is een ervaren gids..

  • Hoi Gryt! Leuk dat je mijn blog bezoekt ;) Ik denk dat 225 euro voor 5 dagen wel een redelijke prijs is, maar het kan wel goedkoper. Ik deed in vier dagen (drie nachten) de Poon Hill trekking en in totaal (voor slapen, eten, gids, vervoer en vergunningen) was ik ongeveer 150 euro kwijt. Hierbij was het bedrag voor het eten, slapen, vergunningen en de bus per persoon (ongeveer 100 euro) en het bedrag van de taxi en gids deelden we door drie personen (was ongeveer 50 euro per persoon). Het ligt er dus vooral aan hoeveel personen de gids meeneemt. Daarnaast als je vijf dagen blijft betaal je natuurlijk iets meer aan eten en voor slaapplekken.

   Voor voorbereidingen kan je ook de volgende artikelen lezen: http://vrouwopreis.nl/travel/de-poon-hill-trek-in-nepal/ en http://vrouwopreis.nl/tips-info/travelroutes/praktische-tips-voor-een-beginners-trekking-in-nepal/

   Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!