Eén Dag in Belgrado

belgrado

Belgrado is de hoofdstad van Servië. Het ziet eruit als een klein stadje, maar er wonen maar liefst twee miljoen mensen. De stad is een wereld van verschil met de hoofdstad van buurland Hongarije, waar we de dag ervoor vandaan kwamen. Van Boedapest pakten we de nachttrein naar Belgrado, waar we om zeven uur ‘s ochtends aankwamen. Diezelfde avond vertrokken we weer met een volgende nachttrein naar Skopje. We hadden dus precies één hele dag in deze bijzondere stad.

belgrado treinstation

belgrado park

oxthodoxe kerk belgrado

paraplu belgrado

Belgrado

Belgrado is heel anders dan westerse hoofdsteden, het is veel kleiner en je merkt echt dat je in Oost-Europa bent. Een gevoel wat je bij Boedapest niet zo snel krijgt. Het is goed te zien dat het land niet bepaald rijk is en dat de stad moeilijke tijden heeft gekend. Gebouwen zijn vervallen en veel straten zijn verlaten. Het stadscentrum is heel anders. Veel nieuwer, bruisender en vooral ’s nachts is er veel te beleven. Het nachtleven is iets waar Belgrado om bekend staat. Door Lonely Planet zijn ze zelfs uitgeroepen tot nummer één van the world’s top 10 party cities. Zodra de schemering invalt bloeit de stad op, stromen de straten vol en doen restaurantjes en cafeetjes goede zaken.

Orthodoxe kerk

De St. Sava is een grote Orthodoxe kerk in Belgrado, in de Vračar-wijk. De kerk ziet er van de buitenkant erg bijzonder uit, heel anders dan de katholieke kerken die ik gewend ben overal in Frankrijk en Italië te zien. Van binnen is de kerk ook erg anders. Geen beelden, schilderijen of muurschilderingen, maar erg kaal, donker en leeg.

Eiland

Vlakbij Belgrado is er Ada Ciganlija, een groot schiereiland in de rivier de Sava, waar de lokale bevolking op warme dagen te vinden is. Het is er fijn ontspannen, zonnen en luieren, alhoewel je er ook kan waterskiën, fietsen, bungeejumpen en paintballen.

Oorlogsmuseum

Naast het centrum van Belgrado ligt het Kalemegdam Park, waar de overblijfselen van het oude Fort te vinden zijn. Indrukwekkend is het oorlogsmuseum in het Fort. Servië en zijn buurlanden zijn in zo veel verschillende oorlogen verwikkeld geweest, waar wij in Nederland op school nauwelijks iets over leren. Hoewel veel van de beschrijvingen in het Servisch zijn (en maar af en toe in het Engels), krijg je toch wat van ‘hun kant van het verhaal’ mee. Wereldkaarten waarop de grenzen van Oost-Europese landen telkens weer veranderen, foto’s van vluchtelingen en de tijdbalken die de verschillende oorlogen aanduiden geven een goed beeld van hoe het moet zijn geweest.

Wat vinden jullie van Belgrado? Ben je er ooit geweest of zou je er ooit nog heen willen gaan?

Comments

comments

2 Responses

  1. Nooit geweest, maar het lijkt me een hele bijzondere plek. Sowieso die hele omgeving. Enne, die pluutjes doen het hem; ik ben fan haha!

  2. Ik ben alleen op het station op Belgrado geweest, voor een overstap naar Skopje. Ik vond dat er geen fijne sfeer hing, maar ik hoorde dat dit alleen op het station was. Ik zou nog wel graag meer van Belgrado willen zien. Ben benieuwd wat je van Skopje vond!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!