De eerste dagen in Sundsvall – Zweden #2

posted in: Personal | 10

sundsvall

Als ik het vliegveld in Stockholm binnenloop valt het me gelijk op. Een doordringende geur die al het andere overstemt. Hout. Alles op dit vliegveld ruikt gewoon naar hout. Een paar uur later blijkt dat vrijwel heel Zweden ruikt naar een soort aroma van dennennaalden en vers gehakte houtblokken. Het is zo sterk dat het lijkt alsof ze de geur in een flesje hebben gestopt en door heel Zweden hebben rondgesprayed. Heerlijk!

Mijn masterstudie is in Sundsvall, een stadje (zeg gerust dorp) in het midden van Zweden. De eerste dag op de universiteit leer ik dat Sundsvall de grootste plaats is in de weide omgeving, dat je docenten bij hun voornaam aanspreekt en dat ze erg trots zijn op hun vele bossen en skislopen. Bij dat laatste kan ik me wel iets voorstellen. Mijn appartement is aan de rand van de stad, met uitzicht op een prachtig meer en een uitgestrekt bos plus skimogelijkheden op tien minuten loopafstand.

Ik laat me vertellen dat Zweden erg afstandelijk en verlegen kunnen zijn. Je moet zelf het initiatief nemen om vrienden met ze te worden, anders komt er niks van terecht. Heb je eenmaal een Zweed te pakken, dan heb je misschien wel een vriend(in) voor het leven.

Naast een goede hike is fika een van de favoriete bezigheden van de gemiddelde Zweed. Fika is de Zweedse vorm van een gezellig samenzijn onder genot van koffie of thee met een lekker stuk cake, taart of koek. Een traditie die ik maar al te graag overneem. ;)

zweden eerste weekDe groep met internationale studenten is vrij groot en bestaat vooral uit Duitsers, Chinezen, een aantal Nederlanders en een paar Bulgaren, Fransen, Italianen en Amerikanen. De meesten doen hier hun erasmusuitwisseling en zijn er dus maar voor een half jaar. Mijn masterprogramma bestaat voor iets minder dan de helft uit internationale studenten.

De afgelopen dagen zijn ontzettend druk geweest. Mijn eerste dagen waren gevuld met het zoeken naar meubels. Een leeg appartement en op de grond slapen is niet erg fijn, en na drie dagen en heel wat gesleep later staat ‘mijn plekje’ vol met fijne tweedehands meubels en al wat leuke frutsels en plantjes. Het eerste wat ik kocht was – als echte Nederlander zijnde – een fiets. Want hé, ik woon bovenop een heuvel en met mijn geweldige mountainbike ben ik binnen 8 minuten op de campus. Terug naar boven duurt helaas wel drie maal zo lang, maar ik heb tenminste vervoer.

Vervolgens begonnen de introductiedagen en afgelopen maandag ook de lessen voor mijn masterjaar. Ik mag al gelijk flink aan de slag met boeken lezen en papers schrijven, terwijl er ‘s middags allerlei introductieactiviteiten gaande zijn en elke avond feestjes. De Zweedse studieverenigingen worden hier ‘facties’ genoemd, die elk hun eigen kleuren en namen hebben. Ik zit bij de economische en business factie genaamd Sundekon, met turquoise kleuren en een smurf als mascotte. Er is een heel verhaal om de facties heen gebouwd inclusief bepaalde mensen die je met eerbied moet behandelen. Mij doet het vooral denken aan de film Divergent, maar al de activiteiten zorgen in ieder geval voor veel plezier en fijne drukke dagen.

Het leven in Zweden bevalt me prima. De producten zijn een stukje duurder en ik moet wennen aan de lege straten, maar aan de andere kant kan ik zo prima met mijn fiets de heuvel af crossen zonder een auto te raken, is er ontzettend veel natuur en frisse lucht, het weer is nog heerlijk warm en zonnig, ze hebben lekkere kaas, brood en zelfs drop (!) en het leven hier als international student is gewoon ontzettend leuk, druk, gezellig en vol met leuke nieuwe mensen.

Comments

comments

10 Responses

 1. Oh wat leuk! Ik ga mijn keuzevakken in Zweden doen, in Lund om precies te zijn :D

 2. Fijne tijd in Zweden! Welke master volg je daar?
  Ester heeft onlangs geplaatst…Säntis, ZwitserlandMy Profile

 3. Wat leuk! Ik ga in januari naar Sundsvall om daar ook een half jaartje te gaan studeren :-)

 4. Wat leuk. Mooi gebied zit je in. Succes met je studie.
  Love,
  Xan heeft onlangs geplaatst…Music of the moment #6My Profile

 5. Aww sweet memories <3 Geniet er heel erg van!
  Michelle | Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Een jaar lang EdinburghMy Profile

 6. Välkommen till Sverige! Ooh je kan straks in de winter echt heerlijk skiën daar! Masters volgen is wel ‘gevaarllijk’ hoor, ik vond het zo leuk dat ik ben blijven plakken ;)

  • haha dankje! :D zie dat je nu in Stockholm woont inderdaad. Waar heb jij je master gedaan?

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!