De Poon Hill Trek In Nepal

posted in: Nepal en India reis, Tips&Info, Travel | 17

poon hill trek nepal

Nepal is het perfecte land voor een trekking door de bergen. Eerder gaf ik je al een aantal praktische tips voor een beginners trekking door dit prachtige land en gaf ik daarbij de Poon Hill trek als voorbeeld. Uiteraard heb ik zelf ook deze trek gelopen, dus vandaag meer over mijn ervaringen en een aantal prachtige foto’s.

trek nepal pokhara

Dag 1

De trek begint bij het dorpje Nayapul (1070 m) en na het laten checken van de vergunningen e.d. (wat onze gids heel mooi allemaal voor ons regelt) kan het echte werk beginnen. Op de eerste dag trekken de meeste mensen van Nayapul naar Hile 1500 m). Daar aangekomen slapen we in een tea house, een groot huis met verschillende kamers, douche (helaas alleen koud water) en hurk-toilet. Na drie maanden Bangladesh en een week India/Nepal heb ik bijna geen problemen meer met het naar de wc op zo’n raar toilet en begin ik er zelfs een aantal voordelen in te zien. Hangen boven een hurk-toilet is namelijk veel makkelijker dan boven een vieze wc-bril.

De tea houses zijn aanwezig in elk dorpje, om reizigers veilig te laten overnachten. Ze hebben allemaal dezelfde menukaart bestaande uit Nepalese thee (aanrader), lassies, verschillende soorten ‘Westers’ voedsel als pasta en pizza en Nepalees eten als momo’s (ook een aanrader) en rijst met verschillende groenten.

ezels heuvel op nepal

gorepani nepal

kinderen op trekking

Zo ga je op trekking met kinderen, als ze moe worden laat je ze gewoon meenemen door een drager!

Dag 2

Vroeg opstaan is een must, want er staat zo’n 8 uur lopen op de planning. Van Hille naar Ghorepani (2750 m) is een stuk hoger dan waar we eerst zaten, 1250 meter meer. De weg bestaat vooral uit traptreden en we komen onderweg veel paarden en ezels met bagage tegen. Meestal lopen er kinderen achteraan die de dieren met bepakking naar het volgende dorp toe moeten leiden. Voor het eerst in mijn leven loop ik met een stok, zo’n ‘professionele’ wandelstok. Eigenlijk vond ik dat altijd een beetje stom. Niet alleen omdat het er  belachelijk uitziet, maar ook omdat ik het idee had dat je net zo goed zonder stokken kan lopen. Wat was ik fout. De stok helpt mij veel beter de stenen trappen op te klimmen en heeft me er ook meerdere keren van weerhouden van steden af te glijden en uit te glijden. En dan heb ik nog wel van die grote Timberland bergschoenen aan ook.

Overdag, tijdens het lopen is het erg warm, maar ‘s nachts laat de winter zich gelden en is het onder de nul. Gelukkig kan je in Pokhara van tevoren veel trekkersgear kopen als fleecepakken en trekkerssokken.

poon hill

Poon Hill

Poon Hill Nepal

Dag 3

Vandaag is het hoogtepunt van de reis! Om 5 uur ‘s ochtends worden we gewekt om naar de top van de Poon Hill te gaan. Deze schijnt met zonsopgang namelijk het mooist te zijn, dus dan moeten we wel vroeg op. Tijdens het in het pikkedonker een dik uur lang een berg op te klimmen bleek wel dat de Nepalezen iets anders verstaan onder het begrip ‘beginners’ trekking dan dat ik doe. Zonder ontbijt en als een soort ingepakte zombie loop ik het laatste half uur zeer langzaam, stap voor stap de berg op. Als ik de top bereik plof ik neer en moet ik toch echt eerst een kwartier uitrusten voor ik om me heen kan kijken. Gelukkig heeft mijn vriend een warme kop thee geregeld en kunnen we samen de zonsopgang aanschouwen. Langzaam komt de zon op en het prachtige uitzicht dat volgt maakt de pijnlijke route ervoor helemaal goed. Poon Hill ligt op 3210 meter en is omringt door hoge Himalayabergen. De zon schijnt prachtig op de omliggende bergen en weerkaatst op de met sneeuw bedekte toppen. (de foto’s doen amper recht aan de werkelijke omgeving!)

Na het bewonderen van het schouwspel op Poon Hill gaan we weer naar terug naar het tea house om te ontbijten en de tocht te vervolgen. We gaan verder naar Tadapani (2700 m), vergezeld door prachtige hoge bergen op de achtergrond en hier en daar wat Tibetaanse gebedsvlaggetjes. Rond 4 uur ‘s middags komen we aan op de plaats van bestemming en duik ik een paar uur later oververmoeid mijn bed in. Toevallig was het die dag 31 januari 2012 en heb ik daardoor voor het eerst sinds jaren oud en nieuw gemist. Het maakt me niet zoveel uit. Elk jaar wordt oud-en-nieuw gevierd, maar wanneer zal ik terugkomen in het gebergte van Nepal?

Tadapani nepal

offer nepal

poon hill

Dag 4

‘s Ochtends genoten van het uitzicht van de mistige wolken tussen de bergen. Vandaag lopen we weer helemaal terug naar beneden tot een dorpje een paar uur lopen vanaf het beginpunt vandaan. Een aantal mensen lopen nog door tot het beginpunt of doen de trek in vijf dagen. Wij gaan bekaf terug naar Pokhara. Voor een beginnerstrekking vond ik het nog best lang en veel lopen. Een aanrader is dan ook om hem in vijf dagen te doen. Er wordt gezegd dat je de trek ook kan lopen op sneaker, maar ik zou voor goede wandelschoenen zorgen en eventueel een wandelstok. Buiten dat het toch lastiger was dan gedacht kan ik de Poon Hill Trek aan iedereen aanraden. In een paar dagen zie je veel natuur, prachtige uitzichten en krijg je wat mee van de manier van leven van lokale bevolking in de bergen. Als je een iets minder toeristische en langere route wil kan je ook de Annapurna basecamp trek kunnen overwegen of Poon Hill uitbreiden met een trek naar de hotsprings in de buurt.

Al zin in een trekking door de bergen van Nepal?

Comments

comments

17 Responses

 1. Ik ben jalooers! Een vriendin heeft deze trek ook gedaan en het uitzicht ziet er zo mooi uit! Het doet me denken aan mijn trek in het midden van Australie qua weer, overdag snikheet en savonds dik bepakt haha.

 2. Hoe gaaf! En wat een prachtfoto’s erbij. Zo’n trek lijkt me alleen wel zwaar!

 3. heel gaaf! ik wil volgend jaar ook naar Nepal. ik zat meer te denken aan het annapurna circuit. hebben jullie dat toevallig ook gedaan? mooie foto’s !

  • Hoi Maarten,

   Bedankt! Leuk dat je ook van plan bent naar Nepal te gaan! Het Annapurna circuit heb ik zelf niet gedaan, maar ik heb wel mensen ontmoet die m gedaan hebben en hem hartstikke aanraden. Zou het dus zeker doen als je in bent voor een trekking van zo’n 10 dagen en een beetje conditie hebt ;)

 4. Leuk stuk!
  Ikzelf ga ook Poon Hill doen over twee weken. Ik vraag me af hoeveel je voor accomodatie en eten hebt betaald per dag, mocht je je dat nog herinneren :) er gaan zoveel verschillende verhalen rond, vind het fijn om een beetje een richtlijn te hebben.

  Groetjes

 5. Hoi! Tof om je verhaal te lezen. Wij gaan rond kerst dezelfde trek doen. Heb jij tips voor schoenen? Wandelschoenen of is fijne renschoenen ook voldoen?

  • ik zou voor stevige wandelschoenen gaan, maar het kan op zich ook op renschoenen voor die paar dagen.

 6. This trip was the best! PoonHill2014/2015

  Love, Pluut
  Pluut heeft onlangs geplaatst…TAKE OUT? NO THANKS!My Profile

 7. Hallo Kim,

  Leuk om te lezen! Ik ga deze trip waarschijnlijk ook maken April dit jaar. Hoe zit het met overnachtingen? Is het koud avonds? Had je nog een slaapzak mee etc. of werd dit geregeld?

  Gr, Chiljon

  • Hoi Chiljon, wat leuk dat je dat van plan bent! Het is inderdaad koud ‘s avonds, maar er zijn gewoon dekens aanwezig in de gasthuizen onderweg, dus een slaapzak is niet perse nodig :)

 8. Chiljon

  Hoi Kim,

  Ik had nog 1 vraag. Wat heb je precies met je backpack gedaan tijdens de tocht? Het zou natuurlijk mooi zijn als die ergens in een hotel achter slot en grendel ligt, maar weet niet of dat in Nepal ook wel helemaal zo kan?
  Ik hoor het graag:)

  Gr Chiljon

  • Hoi Chiljon,

   Ik heb mijn backpack inderdaad gewoon achtergelaten in een hostel in Nepal :) Kon gewoon bij de receptie worden bewaard, aangezien we daar nog een nacht zouden blijven na terugkomst. Kan vaak gewoon geregeld worden met elk hostel/hotel ;) vooral als je ook nog eens een gids voor de trek via hun boekt.

   Groetjes

 9. Hoi Kim,

  Leuk stuk en mooie foto’s.

  Wij willen november ook deze trek gaan doen. Ik ben nog wel benieuwd hoe snel zo’n trek na aankomst in Pokhara te regelen is (permit, gids)? Binnen een dag of moet ik rekening houden met meer dagen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

 10. maartje

  Hallo Kim,
  wat mooi om je verhalen te lezen! Ik wil in mei naar Nepal gaan en heb maar een weekje. Graag zou ik van te voren de poon hill trekking vastleggen. Heb jij een goede tip of advies waar ik de trekking kan vastleggen, bij welke organisatie of reisbureau?

  Groetjes Maartje

  • hoi, thanks! :) Nee, ik zou het gewoon ter plekke doen en juist niet via een reisbureau ;)

 11. Wat heerlijk om dit even te lezen, haha! Ik zit momenteel op dag 4 van de Poon Hill trek.. En wauw wat is het gaaf.. En Wow, wat is het soms heftig! Ik herken je helemaal in het verhaal. Voor een beginnerstrek vind ik het ook best pittig! Haha! Maar wat is het de moeite waard en ik ben geen echte wandelaar! Vooral dag 2 heb ik soms vervloekt! Al die trappen… Het z’n er veel mensen, het zijn er veel! Ik moest ook zo lachen om je blog, het laatste half uurtje! Als een zombie de berg op; inderdaad! ? Maar wat is het aan te raden!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!