De wereld van thuis zijn vs. op reis

travel and home

Spelletjes spelen, veel eten, familie en vrienden weer zien, nog meer eten, wat klussen in het nieuwe huis van mijn ouders, en nog een aantal spelletjes spelen. Dat was wat ik de afgelopen twee weken vooral deed. Even terug in Nederland, kerst vieren met de familie, opladen. Even twee weken weg uit Istanboel.

Een vakantie van mijn grote vakantie. Of beter gezegd: een vakantie van mijn reizen.

Even niet constant onderweg. Ik ging zelfs met de trein het land door in plaats van liftend. Oh, en ik vloog met het vliegtuig van Istanboel naar Nederland en terug. Cheating big time. ;)

Het was fijn familie en vrienden weer even te zien. Te ontdekken voor de zoveelste keer dat hoewel je eigen perspectief compleet verandert als je op reis bent, het ‘thuis’ nog steeds allemaal hetzelfde is. Iedereen leeft volgens een bepaalde perceptie in een bepaald systeem. Je openstellen voor andere meningen, culturen en perspectieven verbreedt je perceptie en verandert daarmee ook je wereldbeeld. Mijn perceptie wanneer ik in Nederland ben en wanneer ik op reis ben verschillen ontzettend van elkaar. Het lijken net twee verschillende werelden. Bepaalden dingen lijken logisch en andere compleet alien als ik op reis ben en als ik thuis in Nederland ben is dat precies andersom. Interessant.

tehran en amsterdam

In Nederland zag ik bijvoorbeeld vooral oude vrienden en familie, die ik al jaren ken. Ik ging niet eens naar het lichtjes festival in Amsterdam, niet naar couchsurfing events en ontmoette geen nieuwe mensen. Ik fietste overal heen of nam de trein, waarvan ik het schema al jaren uit mijn hoofd ken. Het was fijn, relaxed, veilig en vertrouwd.

Op reis ontmoet ik constant nieuwe mensen en kom ik vrijwel elke dag in nieuwe situaties terecht waarin ik niet weet hoe dingen werken en moet ik vaak maar wat improviseren. Het is uitdagend, creatief stimulerend, avontuurlijk en soms vermoeiend.

Beide werelden hebben zo hun voor- en nadelen. Beiden werelden kan ik waarderen. De truc is om ze te combineren en het beste uit beiden te halen. Vandaar dat ik ook even terug ging naar Nederland. Die fijne familietijd in een vertrouwde omgeving. Ik weet dat ik het ook nodig heb.

Blijf ik er te lang dan mis ik het avontuur. Alles is zo gewoon en vertrouwd, dat het veel te gemakkelijk is om terug te vallen in oude patronen en jezelf niet eens de kans te geven te verbeteren en te blijven ontwikkelen. Vast te blijven zitten in een bepaalde manier van denken. Natuurlijk kan je jezelf ook in een comfortabele, vertrouwde omgeving blijven ontwikkelen. Zowel vaste patronen te hebben als nieuwe dingen te blijven doen en nieuwe mensen te blijven ontmoeten. Zoals ik al veel van andere reizigers heb gehoord: Reizen is een mindset. Ook als je thuis bent kan je je daar gewoon mee blijven identificeren. Praten met vreemden in de trein enzo. Gewoon eens een weekend naar het onbekende plannen. In je vrije tijd erop uit.

Wat ik merk is dat het alleen zo veel makkelijker is dit te doen als je toch al in een nieuwe omgeving bent, met nieuwe mensen om je heen.

Aan de andere kant is de uitdaging van het reizen voor mij om me zo comfortabel mogelijk te voelen. To be comfortable in the discomfort. Reizen is namelijk helemaal niet comfortabel, veilig en vertrouwd. Als je niet weet waar je ‘s avonds gaat slapen, vastzit met liften in de sneeuw of net aankomt in een nieuwe stad kan je makkelijk in de stress raken. De kunst is om relaxed te blijven. Te vertrouwen op je instinkt en de no. #1 regel van het universum: alles komt altijd goed. Ook als je denkt dat het niet goed komt, uiteindelijk komt het wel weer op zijn pootjes terecht. Of hoe het beter klinkt in het engels: everything will turn out how it should be and it will be completely fine. Dat wordt dan ook mijn matra voor de komende maanden!

Comments

comments

2 Responses

  1. Dat lijkt me een heel mooi mantra! En ja joh dit is natuurlijk heel herkenbaar voor mij :) Al maak ik me nu wel andere gewoontes eigen, in Nederland doe ik dan weer zoals het daar gaat en hier zoals hier. Twee totaal andere werelden, maar aanpassen gaat snel. Soms is het wel lastig dat ik anders over dingen ga denken terwijl iedereen om me heen hetzelfde nog steeds denkt. Of patronen die ik opeens anders doe, maar in NL wel weer zo normaal zijn. Maar dan uiteindelijk, komt inderdaad alles gewoon weer op zn pootjes terecht :)
    Sabine heeft onlangs geplaatst…BYE BYE 2015 – HELLO 2016!My Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!