Druivenplukken in Kroatie

posted in: Liftend door de balkans, Travel | 2

In Kroatie kwam ik via via bij een Kroatische familie terecht op een boerderij een klein uur buiten Zagreb. Ik vond het prachtig. Groot huis, twee varkens, elke dag verse eieren van de huiskippen en groenten uit de tuin. Alles homemade, puur natuur, biologisch,.. je kent het.

DSC_0260

Een ochtend was voornamelijk interessant, want terwijl de kinderen naar ’t werk waren ging ik moeders helpen met druiven plukken. Moeders sprak geen woord Engels, dus het beloofde een interessant gebeuren te worden. We vertrokken naar de wijngaard van een van de buren, waar nog een stel anderen mensen verzamelden voor het plukken.

Maar eerst: ontbijt. De wijngaard behoorde toe aan een grootmoeder die eerst allerlei hapjes voor ons had bereid om aan te sterken voor het plukken. Daarbij ook nog eerst een glas wijn van het voorgaande jaar erbij, en we konden aan de slag.

Schermafbeelding 2015-09-25 om 16.42.18

Gelukkig sprak een van de moeders die er ook bij waren vrij goed Engels en legde me uit wat de bedoeling was. Wij, de vrouwen, hadden een emmer en tang waarmee we de druiven van de tak afknipten en in een grote emmer deden. De mannen hadden een grote mand op hun rug, waar we zo nu en dan onze emmers in leegden. De manden werden vervolgens door de mannen geleegd in een grote bak, waar het vruchtvlees uit de druiven geplet werd. Daar werd vervolgens de familiewijn van gemaakt. Genoeg voor het hele jaar.

DSC_0218

Na een uur of drie hadden we de hele wijngaard ontdaan van druiven en zette grootmoeder een uitgebreide lunch voor ons klaar. Hele schalen met zelfgemaakt eten kwamen voorbij. Ik moest zeker dit lokaal gerecht proberen, en ook deze, en die daar ook. Wilde ik niet nog een bord volscheppen? De Engels sprekende moeder vertaalde wat het allemaal was. Ze wist niet alle woorden, maar het was in ieder geval ontzettend lekker.

Heerlijk allemaal en ik had de gehele dag geen honger meer. Na afloop bedankte grootmoeder me wel zesmaal voor mijn komst. Ik wilde liever haar bedanken, die drie uur werken stonden in het niets bij al het lekkere eten wat ze voor ons had gemaakt. We kregen ook nog allemaal wat mee voor thuis.

Bonusfoto, de Kroatische lucht later die dag:

DSC_0231

Op de hoogte blijven? Volg me op Instagram!

Comments

comments

2 Responses

  1. Fleur Bosma

    Leuke blog?ik ben eerder met reisbureau Puur Kroatië ook wezen druiven plukken, kleine groep, Wendy eigenaresse ging zelf mee zij heeft zoveel mooie bestemmingen in Kroatië en zoveel bijzondere contacten die zij graag deelt. Vorig jaar met haar op persreis geweest, truffels zoeken, waanzinnig zeg! En afgelopen oktober lang weekend olijven plukken. Mooi hè alles home made en alles vers, wanneer je ook gaat met de juiste mensen die er de contacten hebgen kom je op de mooiste plekken in Kroatië

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!