Eén dag in Kopenhagen

posted in: Travel | 5

kopenhagen

kopenhagen

kopenhagen

christiania kopenhagen

stand out kopenhagen

Mijn lift heeft me zojuist afgezet in het centrum van Kopenhagen. Ik heb geluk gehad, want met welgeteld één auto kwam ik liftend van Bremen naar Kopenhagen. Ik zeg gedag tegen de bestuurder en zijn dochter en loop verder naar het stadhuisplein.

Mijn aandacht valt gelijk op een groot bord met ‘Don’t blend in – Stand out!’. Al wandelend door de stad kom ik er achter dat de Denen dat inderdaad graag letterlijk nemen. Ik zie verschillende mannen met korte broeken en vrouwen met panty’s die zo dun zijn dat ze me in de zomer toch een stuk geschikter lijken. Mensen zitten zelfs buiten op het terras met een dekentje over hun benen te luisteren naar livemuziek. Ik ga ook aan een tafeltje zitten om te luisteren en mensen te kijken, maar besluit na vijf minuten verder te lopen richting mijn couchsurfer host. Twee graden boven nul is mij te koud om stil te zitten.

woonplaats koningin kopenhagen

fietsen in de gracht

kopenhagen munten

kopenhagen christiania

De volgende dag ga ik mee met de Free Walking Tour. Ik hou van free walking tours. Ze zijn er in zo’n beetje elke grote stad en werken op basis van donaties. Je kan zoveel geven als je vind dat de tour waard was. De drie (!) uur durende tour neemt ons mee langs de verschillende standbeelden van paarden die door de gehele stad te vinden zijn en de prachtig mooie gekleurde huisjes van Kopenhagen. Ik vind dat Kopenhagen veel weg heeft van Nederland. Overal zie je fietsen (en ook in de grachten), de stad is helemaal plat en ook de huizen hebben wel wat weg van die van Amsterdam. Ze hebben zelfs grachten en een plek waar je ‘vrij’ weed kan roken.

Volgens de gids hebben vrouwen een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de stad en er zijn veel standbeelden van te vinden. De huidige koningin is ook een modern mens. Ze hielp mee met het vertalen van Lord of the Rings in het Deens en ontwerpt kostuums voor het theater. De Denen zijn alleen niet zo goed in het ontwerpen van hun gebouwen. Zo’n beetje alles wat we te zien krijgen is op een bepaald moment in de geschiedenis afgebrand en herbouwd.

We gaan naar de wisseling van de wacht, die is elke dag om twee uur. Niet veel bijzonders, maar het is grappig om te zien. De tour is afgelopen en ik geef de gids een aantal van mijn mooie Deense Kronen. In Denemarken hebben ze de leukste munten. Er staan hartjes op de Kronen en sommige hebben zelfs een gat, zodat je ze als ketting kan dragen. Tijdens de tour kwam ik erachter dat die hartjes eigenlijk bloemen zijn, maar ach.. het blijft nog steeds leuk.

Samen met een Maleisiër en een Thai die ik zojuist heb ontmoet ga ik verder naar wat de grootste toeristische teleurstelling van Kopenhagen blijkt te zijn – de Little Mermaid. Ik had me er al op voorbereid dat het standbeeld niet zo heel veel voor zou stellen, maar dat het zó klein zou zijn? Nee. Het grote ford achter het standbeeld is een stuk interessanter.

Met de Maleisiër ga ik door naar Christiania, de ‘vrije staat’ van Kopenhagen. Vol met hippe winkels, yoga studio’s, tweedehands zaakjes en hier en daar de zoete geur van weed. De muren staan vol met graffiti, maar helaas is het al te donker om foto’s te maken en de meeste winkeltjes zijn al dicht.

De volgende dag ga ik alweer door naar Malmö, maar ik kom zeker terug!

Comments

comments

5 Responses

  1. Ik ben helaas alleen ooit een avond/nacht in Kopenhagen geweest. Heb veel mensen ontmoet, maar weinig van de stad gezien helaas :(
    Stéphanie | Expeditie Aardbol heeft onlangs geplaatst…Hong Kong, stad van wolkenkrabbers en neonreclamesMy Profile

  2. Wat cool dat je gewoon lekker aan het liften was. De kleine zeemeermin is inderdaad een beetje bleurgh. Maar wist je dat er nog 2 exemplaren zijn in Kopenhagen, waaronder een modernistische. Zo veel leuker! Ik houd ook wel van gratis wandeltours, vooral als ik maar weinig tijd heb.
    Esther heeft onlangs geplaatst…Get your vintage fix in BrusselsMy Profile

  3. Vind het nog steeds zo stoer dat je ging liften! En Kopenhagen is leuk! De fietsen in de grachten moest ik zo om lachen ook :) Heeft inderdaad wat weg van Nederland. Zoveel fietsen ook.
    Michelle | Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Lovely London: Bermondsey Street & andere favorietenMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!