EVS: Betaald krijgen voor Vrijwilligerswerk in het Buitenland

posted in: Tips&Info | 7

european volunteer services

Wat als ik je vertelde dat je vrijwilligerswerk kon doen waarvoor je betaald krijgt? De kosten voor verblijf, vlucht en maaltijden worden gedurende het hele project vergoed. Je kan jezelf ontwikkelen en tegelijkertijd bijdragen aan een lokale gemeenschap. Je krijgt zelfs zakgeld, wat je per maand kan besteden aan leuke activiteiten. Het enige wat van je vereist wordt is een heldere motivatie en een goede voorbereiding.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Toch is het mogelijk. In het kader van het ‘dichter bij elkaar brengen van Europa’ bestaat er een initiatief genaamd EVS, de European Volunteer Services. Deze organisatie keert als onderdeel van de EU jaarlijks duizenden beurzen uit aan jongeren tussen de 18 en 30 jaar die als vrijwilliger aan de slag willen gaan in Europa (ook buiten Europa zijn mogelijkheden). Ze vergoeden alles (al moet je soms 10% betalen van de reiskosten erheen) als motivatie om jongeren meer verbonden te maken met Europa. De projecten zijn er van twee tot twaalf maanden en lopen altijd via een organisatie.

evs

Het kost je bijna niks, maar je krijgt er wel een geweldige ervaring voor terug.

Klinkt goed, maar wat moet je ervoor doen? Vraag je je waarschijnlijk af. Hieronder een stappenplan om mee te kunnen doen aan dit geweldige project.

Het EVS Stappenplan

1. Zoek een zend-organisatie. EVS werkt met host en zendorganisaties. De zendorganisatie helpt je bij het uitzoeken van een geschikt project, alle voorbereidingen en houdt contact met je tijdens het vrijwilligerswerk. Klik hier een overzicht van alle Nederlandse zendorganisaties. Neem contact op met één van de zendorganisaties die bij jou in de buurt zit om EVS te kunnen gaan doen.

2. Zoek een project bij een hostorganisatie. Dit is het lastigste van het proces, het binnenhalen van een project. De database staat vol met duizenden verschillende projecten. Je kan zoeken op een land of project wat je aanspreekt. De meeste kans maak je als je meer dan zes maanden van plan bent om EVS te gaan doen, niet naar een van de ‘populaire’ zuid-Europese landen als Frankrijk, Spanje of Italië wil en een project wil gaan doen met kinderen. 

Veel hostorganisaties zoeken vrijwilligers voor een langere tijd. Wil je toch een project doen in Zuid-Europa, wat niks te maken heeft met kinderen en voor minder dan 6 maanden? Het is mogelijk, maar bereid je dan wel voor op het sturen van heel erg veel mailtjes naar heel erg veel verschillende hostorganisaties.

Je zendorganisatie heeft daarnaast vaak contact met andere organisaties in het buitenland die vrijwilligers zoeken en kunnen je helpen met het vinden van een geschikt project.

Naast de projecten die te vinden zijn in de database kan je ook zelf op zoek naar een project en organisatie en deze toe laten voegen aan de EVS database. Als je buiten Europa vrijwilligerswerk wil doen is dit ook mogelijk, maar wel iets lastiger. Hiervoor moet je namelijk subsidie aanvragen in Brussel, in plaats van gewoon via de zendorganisatie in Nederland.

3. Vraag subsidie aan. Heb je een leuk project gevonden en willen ze jou graag hebben als vrijwilliger? Dan is het tijd om de subsidieaanvraag in te dienen bij EVS. Samen met je zendorganisatie in Nederland dien je de aanvraag in. De aanvraag kan worden ingediend op drie verschillende momenten: 1 februari, 3 mei en 3 oktober. Deze deadline geld voor projecten die vanaf drie maanden na de deadline starten.

Indien je EVS wil gaan doen is het dus belangrijk op tijd te beginnen met het zoeken naar een project en het indienen van de aanvraag. Van acht tot drie maanden voor je van plan bent aan een project te gaan beginnen.

vrijwilligerswerk in europa

4. Begin met het vrijwilligerswerk. Als je subsidie is goedgekeurd (de kans is erg groot, aangezien in Nederland – vergeleken met de rest van Europa – niet heel veel aanvragen worden gedaan voor EVS), de reis is geboekt en je iedereen gedag hebt gezegd is het tijd voor waar het allemaal om draait: Het project. Een ontzettend gave tijd zal aanbreken!

Tijdens het vrijwilligerswerk heb je nog drie trainingen. Eén vlak voor je weggaat, één binnen twee maanden nadat je bent aangekomen en één tussentijdse training. Daarnaast wordt in, indien je dat wil, verder begeleid door de host en zendorganisatie.

5. Evaluatie en eindverslag. Na je terugkomst en de geweldige tijd die je achter de rug hebt volgt er een evaluatiedag met ex-EVS’ers. Daarnaast wordt er gevraagd of je een eindverslag wil inleveren.

Tot zover de stappen die je kan ondernemen om een EVS project te gaan doen. Ikzelf wilde EVS gaan doen komend voorjaar, maar kwam er te laat achter dat een geweldig project zoals dit bestond. Twee weken voor de deadline van oktober lukte het me daarom niet meer om een project te vinden. Vandaar dat ik de mogelijkheden van dit project graag met jullie wil delen!

Wat vinden jullie van EVS en ben je van plan het te gaan doen? Welk project lijkt je leuk of naar welk land zou je heen willen?

Comments

comments

7 Responses

 1. Thanks for sharing!
  Lijkt me heel gaaf en handig!

 2. EVS is een megaleuk idee om voor een aantal maanden vrijwilligerswerk te doen en ondertussen alles betaald te krijgen! ik heb nu even geen tijd om hieraan mee te doen, maar dit is zeker een leuk idee als ik klaar ben met school! Superbedankt voor deze handige tip!

 3. Lijkt me wel leuk! Een vriendin van bracht een jaar door in een Italiaans dorp via EVS. Ze had er een geweldige tijd en spreekt nu vlot Italiaans. Begin jij eraan?
  Sarah heeft onlangs geplaatst…What’s in… Palestine?My Profile

 4. Jaa mooi project van de EU weer. Zo veel mogelijkheden, maar je moet je idd wel heel streng aan de deadlines houden (blijft een beetje bureaucratisch he ;-)).
  Michelle @ the World is a Book heeft onlangs geplaatst…NZ: Lake Tekapo in foto’sMy Profile

 5. […] niet meteen aan vrijwilligerswerk doen, maar sommige lokale organisaties hebben nog wel eens een degelijke vergoeding over voor mensen die komen helpen. Hierbij kun je denken aan het onderhouden van de lokale sportvelden […]

 6. EVS leek mij ook een super gave manier om een tijd in het buitenland te wonen/werken na mijn Havo diploma. Bij inschrijving vond ik t al vreemd dat er maar weinig Nederlanders uitgezonden werden. Respons toen was dat EVS (nog) niet zo bekend was in NL én dat Nederlanders in verhouding tot andere Europeanen rijk en daardoor kieskeurig zijn. Ik heb maanden gesolliciteerd op heel veel vrijwilligersbanen in Engelstalige landen, zonder 1 reactie te hebben mogen ontvangen. Toen de deadline in zicht kwam heb ik alle bedrijven gebeld om de status te achterhalen. Wat bleek…… De database was niet up-to-date en alle (écht) alle vrijwilligersbanen waren verouderd, vervallen etc.
  Een grote fars!
  Ik heb mijn studie een jaar uitgesteld om deze ervaring te kunnen opdoen en zit nu met de gebakken peren.
  Uiteraard heeft EVS vanaf t begin geen garanties gegeven. Je moet zelf solliciteren en aangenomen worden, maar dat is dus onmogelijk als je een kale database moet gebruiken!
  Ik raad iedereen af om met EVS in zee te gaan.
  Hoe mooi en leuk de informatie ook lijkt, t zijn ambtelijke organisaties én vrijwilligers. Geen goede combi!
  Laat je niet misleiden door alle mooie voorwaarden vooraf.
  Inderdaad, too good to be true!
  Helaas! :-(

  • Hoi lianne,

   wat vervelend dat je die ervaring had en dat de database niet erg up to date is. Misschien is het een idee om Nederlandse uitzendingsorganisaties te contacteren en te vragen om contacten? Ik ben op reis heel wat EVS vrijwilligers en projecten tegen gekomen.. dus het hoort wel mogelijk te zijn. Succes! x

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!