Female Solo Travel: Maike in Zuid-Afrika

posted in: Female Solo Travel, Interviews | 2

Dit interview is onderdeel van de serie Female solo travels. Als vrouw kunnen wij ook prima alleen op reis en maken we ook nog eens een hoop toffe dingen mee. Het eerste interview is met Maike, die vorig jaar in d’r uppie voor vijf weken naar Zuid-Afrika vertrok.

female solo travel

Even voorstellen

Hai! Mijn naam is Maike (tweede van rechts op de foto), ik ben 29 jaar en ik werk met heel veel plezier als doktersassistente bij de Huisartsenpost. Ik geniet van woorden, taal, diepgang, ontdekken, verbinding en alles wat het leven boeiend maakt.

female solo travel

Op naar Zuid-Afrika..

Vorig jaar januari stond ik met mijn (iets te grote) backpack op Schiphol. Voor mij lagen vijf hele weken Zuid Afrika en ik had geen idee hoe ik deze nou precies zou gaan invullen. Huilen to the max.. ik kon niet zo goed met de onzekerheid omgaan. Natuurlijk had ik wel een bepaalde verwachting, maar uiteindelijk is alles anders gelopen dan ik had verwacht. Om te beginnen miste ik mijn aansluiting naar Johannesburg en moest ik onverwachts in Londen overnachten. Het was een heel vreemd idee dat zo’n groot vliegtuig de lucht in zou gaan zonder mij… maar ik moest mee! Toch een beetje anders dan het missen van de bus of de trein.

Maar enfin, alles is goed gekomen! De eerste drie weken van mijn reis zou ik doorbrengen op een Catfarm in Bloemfontein. Zorgen voor leeuwen, luipaarden en andere mooie dieren. Het was een bijzondere ervaring maar ik miste een beetje aansluiting met de andere vrijwilligers (tweede aansluiting die ik had gemist deze reis! haha). Ik besloot een paar dagen eerder naar Johannesburg te vertrekken.

zuid afrika

Solo reizen

Hoewel ik in Johannesburg maar amper alleen de straat op kon ben ik er wel even lekker tot rust gekomen. Ik heb er o.a. het geboortehuis van Nelson Mandela en het Apartheidsmuseum kunnen bezoeken. Wel in een soort groepstour, want anders is het daar gewoon niet vertrouwd. Solo reizen door Johannesburg zou ik niet direct aanraden, maar de rest van Zuid Afrika is echt prima te doen. Zeker omdat je gebruik kan maken van de BazBus. Een kleine bus die backpackers van hostel naar hostel brengt door heel Zuid Afrika. Ik heb mijn reis van Johannesburg naar Kaapstad in twee weken afgelegd en onderweg echt een geweldige tijd gehad. Reisgenootjes ontmoet, mooie gesprekken gevoerd en genoten van het prachtige landschap… langs de Drakensbergen en de Garden Route richting Kaapstad.

alleen op reis

Het beste van solo op reis

De beste herinneringen van mijn reis liggen vooral in het contact met anderen reizigers die je zomaar ontmoet. Ook paardrijden op het strand, bungee jumpen en het onverwachts overnachten bij een local in Kaapstad zijn hele mooie herinneringen geworden. Ik moet nog steeds wel eens lachen als ik denk aan de rit van Jeffreys Bay naar Bloukrans. Samen met twee Argentijnen en een Duits meisje had ik een auto gehuurd. We hadden allemaal nog nooit aan de linker kant van de weg gereden en elke keer als we richting wilde aangeven gingen de ruitenwissers aan. Het was erg leuk.

In Jeffreys Bay heb ik een kleine tattoo laten zetten; het woordje YADA aan de binnenkant van m’n pols. Het is Hebreeuws en betekent ”in diepe levensverbondenheid zijn, weten, kennen”. Mooiste souvenir ever.

Mijn volgende solo reis is in juni. Dan ligt er een weekje Spanje op me te wachten. Zomaar even tussen de werkzaamheden door. Deze keer leg ik minder vast en neem ik minder mee. Dankzij Kim heb ik alle vertrouwen in mijn nieuw aangeschafte backpack, de Deuter 30 SL.

zuid afrika

Tips

Wat ik andere female solo travelers zou willen meegeven is het volgende: Blijf wie je bent. Blijf dicht bij jezelf, ook onderweg. Ik dacht dat ik alles maar moest doen zoals een backpacker dat zou moeten doen en daardoor heb ik best wat kostbare momenten met ‘mezelf’ gemist. Zoek plekjes waar jij je happy voelt want het gaat deze reis gewoon even lekker om jou! Geniet, enjoy, ontmoet en laat alles lekker los.

Daarnaast waren mijn vluchten te dicht op elkaar geboekt door het reisbureau.. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om over te stappen. Een klein beetje vertraging kan anders al resulteren in het missen van je aansluiting.

Control issues worden wel getackeld hoor, als je alleen op reis gaat ;) HAVE FUN!

Cheers, Maike

Wil je ook je ervaringen delen als female solo traveler? Stuur dan een mailtje naar kim@vrouwopreis.nl!

Comments

comments

2 Responses

 1. Hoi!
  Ik heb een vraag aan Maike. Ik ben misschien van plan om in januari in mijn eentje naar Zuid-Afrika te gaan. Ik vind het alleen heel lastig inschatten op hoeveel budget ik moet rekenen. Wat was uiteindelijk jouw budget voor twee weken? En welke route heb je precies afgelegd? Ik zit nu er aan te denken om 3 weken te gaan en van Johannesburg naar Kaapstad te reizen (of andersom als dat goedkoper is). Verder heb ik dus helemaal geen ervaring met solo reizen / backpacken…
  Groetjes,
  Franca

  • amal_1986@hotmail.com

   Hey Franca,

   ik las net je berichtje.. Ik zit in het zelfde schuiltje.. Ook alleen en vertrek van 26 januari 2017 beginnend in Kaapstad en terug op 09februari vanuit Johannesburg. Daartussen heb ik nog geeeen idee wat ik moet doen.

   Mocht je willen laat je email achter dan kunnen wij misschien even zien of onze datas overeen komen?

   groetjes
   Amalia

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!