Handige websites voor (vrijwel) gratis vrijwilligerswerk

posted in: Tips&Info | 3

gratis vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk doen voegt veel toe aan je ontwikkeling. Je leert veel over jezelf en daarnaast is het erg fijn om ook iets voor een ander te kunnen betekenen. Er zijn ontzettend veel vormen van vrijwilligerswerk. Je kan het doen als onderdeel van een reis, als zomerproject, in de vorm van een werkkamp en nog veel meer.

Een project vinden wat goed bij jou aansluit blijkt echter nog lastig te zijn. Veel grote organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden eisen hier een vergoeding voor van jouw kant of vragen of je eerst geld wil inzamelen voor het project. Soms kost vrijwilligerswerk doen zelfs meer dan rondreizen door het land waar je heen wil. Vandaar dat ik mijn favoriete websites met jullie deel waar je gratis of tegen een kleine vergoeding vrijwilligerswerk kan doen. Soms krijg je er zelfs voor betaald, of wordt er in ieder geval onderdak en eten voor je geregeld.

Gratis vrijwilligerswerk in ruil voor onderdak (en eten)

Via helpx, se7enworkaway (kosten: 22 euro voor 2-jarig lidmaatschap) en deze website kan je zoeken naar gratis vrijwilligerswerk in ruil voor onderdak en vaak ook eten. Soms vragen ze een kleine vergoeding voor een slaapplaats, maar veel vrijwilligerswerk is gewoon gratis. Ze laten je direct contact opnemen met de lokale nonprofit of de mensen die vrijwilligerswerk nodig hebben.

Via WWOOF betaal je een kleine vergoeding van enkele euro’s om lid te worden van een bepaald WWOOF gebied of land waar je vervolgens tegen onderdak (en eten) kan werken bij biologische boerderijen en de duurzame levensstijl kan ervaren.

Het scheelt ontzettend in de kosten en vaak hebben beide partijen er voordeel bij. Het grootste voordeel is dat je hier, in tegenstelling tot veel betaalde vrijwilligerswerkprojecten via organisaties, niet bij elk project voor een langere tijd hoeft te verblijven. Ideaal dus om deel te nemen aan verschillende projecten tijdens een lange reis.

Betaald krijgen voor vrijwilligerswerk

Bekijk het artikel wat ik over EVS heb geschreven, de Europese volunteer services waarbij je van de EU, naast accommodatie en voedsel ook betaald krijgt als je met dit programma vrijwilligerswerk in Europa gaat doen.

Werkkampen

Werkkampen duren vaak enkele weken en vragen een (kleine) vergoeding van ongeveer 100-300 euro. Je krijgt in ruil hiervoor in ieder geval onderdak en begeleiding. Zoek bijvoorbeeld hier naar verschillende kampen over de gehele wereld en hier naar kampen specifiek in IJsland.

Festivals

Festival liefhebber? Work for music! Je kan via deze website werken bij festivals in allerlei landen in ruil voor gratis tickets!

Vrijwilligerswerk voor je CV

Om vrijwilliger te worden bij de UN moet je minimaal 25 zijn en universiteit hebben gedaan, maar als je er binnenkomt staat het wel geweldig op je CV.

Vrijwilligerswerk tegen een (kleine) vergoeding

Joho/wereldactief bieden verschillend vrijwilligerswerkzaamheden aan in landen over de gehele wereld. Bij sommige projecten wordt je doorgestuurd naar een organisatie, maar voor andere kan je tegen een kleine vergoeding . Zo kan je voor 50 euro + 75 euro training geplaatst worden op een project in de Filepijnen om mee te helpen aan de wederopbouw. Op deze pagina van Joho zie je ook de populaire vrijwilligerswerkactiviteiten en waar ze snel mensen nodig hebben. De website van Joho is erg onoverzichtelijk, dus als je via hen vrijwilligerswerk wil doen (ze hebben ontzettend veel mogelijkheden!) kan je het beste een keer langskomen bij een van de winkels en lid worden van Joho zelf (kost een paar euro per jaar).

Vrijwilligerswerk via een organisatie

Toch liever via een organisatie vrijwilligerswerk doen? Soms zijn de kosten de zekerheid en veiligheid van een organisatie het waard. Bovendien scheelt het veel tijd die je anders besteed aan het zelf zoeken naar een bijpassend project. Kilroy, AIESEC en activity internationaal bieden goede projecten aan waar je persoonlijke ontwikkeling ook een belangrijke rol in speelt.

Vrijwilligerswerk in Nederland

Via de website van One World zijn verschillende projecten in zowel binnen als buitenland te vinden. De binnenlandse projecten zijn gratis, de buitenlandse lopen vaak via een organisatie die er geld voor vraagt.

Comments

comments

3 Responses

  1. Handig zo’n overzichtje, er zijn duidelijk meer mogelijkheden met vrijwilligerswerk dan ik dacht!
    Linda heeft onlangs geplaatst…Linda test | Een traagschuimkussen, slaapt dat nou lekker?My Profile

  2. Fijne tips, thanks for sharing! Vrijwilligerswerk is zo fijn :)

  3. Hoi, ik heb goede ervaringen met Stichting Via (Vrijwillige Internationale Aktie) Eén van de weinige organisaties in Nederland die slechts 90 euro vraagt de projecten die ze samen met SCI organiseren. Als dat zelfs teveel is dan kun je nog een beroep doen op hun solidariteitsfonds zodat je uiteindelijk helemaal niets hoeft te betalen. Ik had keuzen uit ruim 700 verschillende projecten. Van Albanië tot Zimbabwe en alles wat ertussen zit.
    Bart

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!