5 redenen om na je HBO een master in het buitenland te doen

posted in: Tips&Info | 0

hbo master

Na mijn hbo besloot ik mijn master in Zweden te doen. Ik had er de tijd van mijn leven. Veel studenten weten niet dat het mogelijk is na het hbo een master te doen in het buitenland. Het is juist heel goed mogelijk en ook nog eens veel voordeliger dan in Nederland.

1. Je hebt veel meer keus

In Nederland heb je met je hbo-bachelor een vrij beperkte keus. Allereerst wordt er van je verwacht een schakeljaar te doen om je kennis bij te spijkeren wat betreft alle ‘academische’ eisen, voordat je überhaupt door mag gaan met een master. Dat schakeljaar telt mee als een bachelor jaar. Vervolgens kan je alleen een master kiezen in de studierichting die je vier jaar geleden had gekozen, ookal is dat misschien niet waar je in verder wilt.

In het buitenland werkt het anders. In veel landen kan je met je Bachelor of Applied Sciences (zo heet je hbo studie in het Engels!) bij vrijwel elke Master (of Science) terecht, mits je voldoet aan de eisen die er worden gesteld. Die eisen zijn het hebben van een bepaald aantal studiepunten in de kernvakken, een Engelse test (TOEFL of IELTS) en eventueel de GMAT test. Dit betekent dat je een master studie kan doen in het buitenland waar je in Nederland niet voor in aanmerking komt, omdat het een andere studierichting is. In het buitenland kan je het wel proberen, als je genoeg credits in de kernvakken hebt.

2. Je hoeft geen schakeljaar te doen

Ja, echt! Dit bespaart je gewoon EEN JAAR studeren! Say whuuut!

Als je in Nederland een master studie wilt doen na het hbo, moet je vrijwel altijd een tussenjaar doen. Internationaal is er geen sterk verschil tussen de universitaire Bachelor of Science en jouw hbo Bachelor of Applied Siences. Wereldwijd is jouw hbo-diploma in de meeste landen net zoveel waard als een universitaire bachelor diploma. Dit komt omdat we het systeem hebben opgedeeld in de bachelor-master graad.

Het gaat allemaal om de studiepunten (ECTS) die je hebt behaald in welke vakken. Veel bachelors in het buitenland zijn drie jaar, en universiteiten vragen daarom vaak 180 (3×60) studiepunten in een bepaalde richting voor de toelating tot een master studie. Met je hbo-bachelor van vier jaar heb je een grote kans dat je aan de gestelde eisen voor de studiepunten in bepaalde kernvakken voldoet.

Let op, dit is niet in alle landen zo. Soms moet je ook een extra test af leggen, zoals de GMAT test. Deze testen kan je echter in de voorbereidingsfase doen, en hoef je niet tijdens een schakeljaar – waar je leuk 2000 euro collegegeld voor betaald – te behalen.

hbo master

3. Het is goedkoper dan studeren in Nederland

Een master studie volgen in het buitenland is gewoon goedkoper dan in Nederland. Ja echt waar. In Nederland betaal je rond de 2000 euro collegegeld per jaar. Studeren in het buitenland kan vanaf 0 euro per jaar. Really. Studeren in Zweden, Denenmarken, Noorwegen, Finland en op sommige universiteiten in Duitsland en Oostenrijk is helemaal GRATIS.

Jep. In je zak houden, die 2000 euro.

4. Je hebt recht op een financiële beurs

In Nederland krijgen studenten tegenwoordig geen studiefinanciering meer. Gelukkig heb je als je naar het buitenland gaat wel recht op een financiële beurs.

Er zijn talloze organisaties en overheidsinstellingen die beurzen uitgeven aan studenten die naar het buitenland toe gaan. Hoera!

De grootste en meest kostendekkende beurs voor Nederlandse studenten is de VSB fonds beurs. Dit fonds geeft beurzen uit tot 10.000 euro voor studenten die hun master studie in het buitenland gaan volgen.

5. Je gaat naar het buitenland. Duh.

Niets meer aan toe te voegen, toch?

Je hebt de mogelijkheid om je master studie in het buitenland te volgen, jezelf te ontwikkelen en internationale contacten op te doen. Oh, en natuurlijk om een fijn studentenleven te hebben in een internationale studentenstad vol met andere mensen die hetzelfde doel hebben. Hoe tof is dat!

Meer weten?

Check deze online course met alle info die je nodig hebt om een masterstudie in het buitenland te volgen: Online Course Masterstudie in Europa

Facebook groep master studie in Europa

Meld je ook aan voor onze facebook groep Master Studie in Europa om tips en informatie te delen met elkaar.

Ben jij van plan na je hbo een master studie in het buitenland doen?

Teamwork foto via Shutterstock.

Comments

comments