Het mooie van het échte reizen

posted in: Inner Travel, Travel Stories | 7

het mooie van het échte reizen

De meest bijzondere reis die ik in mijn leven gemaakt heb is die van precies een jaar geleden door het bijzondere India en prachtige Nepal. Mijn eerste reis door zulke vreemde landen, met zulke andere culturen dan de westerse cultuur die ik gewend ben.

Ik heb al wat verteld over de verschillende plaatsen die ik heb bezocht en wat ik er heb gezien, zoals de zonsopgang op Tiger Hill in Darjeeling, Agra met zijn Taj Mahal en de Poon Hill trekking door het Himalaya gebergte.

Ik ben nog lang niet uitverteld. Vandaag wil ik het niet hebben over een specifieke bestemming, maar over de reis zelf. Want in India en Nepal, daar heb ik geleerd wat het échte reizen is.

Een nieuwe stad verkennen en nieuwe dingen zien, daar is waar het bij reizen om gaat. De reis zelf is echter net zo belangrijk. Wat maak je mee, wat doet het met je? Ben je nog wel dezelfde persoon, na zo’n intense reis? Want intens, dat was het voor mij zeker.

Azië is een wereld van verschil vergeleken met Nederland. Je moet veel eenvoudiger leven, boven hurk-toiletten hangen en omgaan met mensen die totaal andere gebruiken hebben. Het is interessant en een geweldige ervaring, maar kan ook heel vermoeiend zijn.

Eenvoudig en onhygiënisch

Dat het overal stonk en je nergens kon kijken zonder dat een berg afval het uitzicht blokkeerde was wel iets waar ik niet zo snel aan kon wennen. De grote steden van Nepal en India zijn ronduit smerig. Ontzettend zonde natuurlijk en ook heel erg vies. Daarnaast zijn de hygiëne standaarden niet wat wij als Nederlanders ervan gewend zijn. Elke dag de hostelbedden checken op beruchte bedbugs was dan ook zeker geen overbodige luxe.

Cultuurverschillen

In India en Nepal zijn mensen erg nieuwsgierig. In Nederland ben je gewend dat iemand zijn blik afwend als je diegene betrapt op ‘staren’. In zuid-Azië gaat dat niet zo. Het laten blijken van interesse door iemand –zonder te knipperen, echt waar!- vijf minuten lang aan te staren is heel gewoon. Het liefst willen ze ook met je op de foto, gewoon, omdat je een blank meisje bent.

Gorgelen is nog zo iets wat ze daar vaak doen. Je moet niet raar opkijken als je opeens een keihard ‘GRUUGGHRLLL’ hoort gevolgd door iemand die op de grond spuwt. Heel normaal daar, maar voor mij de eerste paar keren wel de oorzaak van een lichte hartaanval.

De reis

Reizen is niet hetzelfde als vakantie vieren, dat had ik al snel door. Je moet er wat voor over hebben. Je raakt oververmoeid, vind jezelf terug in situaties waar je helemaal niet had willen zijn en soms wordt het je even teveel. Soms is het totaal niet wat je gehoopt had en loop je daar in paniek op straat met een volle backpack op je rug op zoek naar een wc waar je niet direct van over je nek gaat. En soms is iets honderden malen beter dan je ooit had durven dromen.

Het is een uitdaging, een avontuur. Eén waar je met open armen in moet stappen. Je leert van de mensen die je ontmoet, de dingen die je meemaakt en alles eromheen. Vergeet niet oog te hebben voor de mooie dingen.

Die prachtige tempel die zo ’n mooi en schoon contrast oplevert met de rest van omgeving. De Indiase families die hun zelfgemaakte eten delen in de trein. De andere reizigers die je ontmoet en waar je zo snel vrienden mee maakt. Je telkens maar weer blijven verbazen over wat er allemaal anders is, maar ook ontdekken dat de basisbeginselen van de menselijkheid vrijwel overal hetzelfde zijn.

Reizen. Je moet er wat voor overhebben, maar uiteindelijk is het ’t helemaal waard.

Comments

comments

7 Responses

 1. Like! Mooi geschreven!
  Annika heeft onlangs geplaatst…Maya sites in MexicoMy Profile

 2. Mooie post! Wat een ervaring moet dat geweest zijn.
  Lisa heeft onlangs geplaatst…Crystal RaindropsMy Profile

 3. Jaaa mooi! Nepal wil ik zo graag een keer naar toe.
  Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Op reis met: SarahMy Profile

 4. […] Het mooie van het echte reizen – Vrouw op Reis De titel alleen is als al pakkend. Kim schrijft over haar mooiste reis door het zuiden van Azië. “Reizen is niet hetzelfde als vakantie vieren, dat had ik al snel door. Je moet er wat voor over hebben. Je raakt oververmoeid, vind jezelf terug in situaties waar je helemaal niet had willen zijn en soms wordt het je even teveel. Soms is het totaal niet wat je gehoopt had en loop je daar in paniek op straat met een volle backpack op je rug op zoek naar een wc waar je niet direct van over je nek gaat. En soms is iets honderden malen beter dan je ooit had durven dromen.” […]

 5. Heerlijke post! :) En herkenbaar ook. Reizen maakt je zo’n mooi mens. Zoveel rijker.

 6. […] Het mooie van het échte reizen Deze post van Kim omschrijft precies waarom ik zo verliefd werd op Indonesië, de eerste keer dat […]

 7. Helemaal eens! En India en Nepal staan ook hoog op mijn meest bijzondere reizen. Zo anders in allerlei opzichten. Het mooiste aan reizen vind ik zelf dat ‘t je echt verrijkt!
  Reismeisje heeft onlangs geplaatst…Nieuw reisje in de planning!My Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!