Het verhaal van de hurk-wc

posted in: Nepal en India reis, Travel Stories | 8

hurk-wc

Af en toe kwam ik ze tegen onderweg naar onze vakantiebestemming in Frankrijk, maar ik ontweek ze meteen. Liever hield ik alles op, zodat een stop onderweg tot dramatische gevolgen kon leiden. Maar eigenlijk snapte ik ze gewoon niet, die vreemde dingen met voetafdrukken en een gat in het midden. Ik heb het natuurlijk over de alom gevreesde hurk-wc.

Nadat ik ze jarenlang had ontweken, kon ik er uiteindelijk niet meer omheen. In Bangladesh waren ze overal. In ons ‘appartementje’ hadden we het geluk een westerse wc te hebben, maar dat was ook gelijk de enige in de stad. Overal waar we kwamen was daar weer dat verschrikkelijke gat. Uiteindelijk kwam zelfs ik er niet meer onderuit.

Aarzelend deed ik de deur op het haakje, waardoor er nog een kleine gleuf licht naar binnen straalde. Gelukkig maar, want het licht in de wc flikkerde en beetje. De eerste keer viel ik bijna voorover. Het bleek dat je niet op je tenen moest leunen, maar je voeten geheel moest neerzetten. Iets wat ik alleen met mijn yogales ooit eerder had gedaan. Het ging zo wel al een stuk beter. De angst om om te vallen bleef nog wel even, net als om m’n broek vies te maken. Die angst bleek echter ongegrond. Naarmate er meer hurk-wc’s volgde begon ik het systeem te snappen.

En eerlijk, ze waren helemaal zo slecht nog niet! Geen smetvrees wat betreft een vieze bril, want ja, je hangt er toch gewoon boven. En dan nog vrij relaxed ook. Wegspoelen doe je met de emmer water die ernaast staat, wat natuurlijk veel milieuvriendelijker is dan westerse wc’s waar standaard vijf liter water doorheen gaan. Bovendien schijnt het ook nog beter te zijn voor je darmen ofzo, omdat je op een natuurlijkere manier tja.. je darmen leegt zeg maar ;).

Die emmer water was overigen ook bedoeld voor een ander doeleinde, maar dat ging me – hoe milieu vriendelijk ook – toch echt iets te ver. Het schijnt dat je daarom ook nooit mag eten met je linkerhand. Ik zorgde er in ieder geval voor altijd en overal een pakje tissues bij me te hebben.

hurk-wc

De proef van bekwaamheid deed zich voor tijdens de laatste treinrit Bangladesh uit. De wc die ik tijdens die twaalf uur durende rit tegenkwam overtrof alles. De foto hierboven spreek redelijk voor zich (sorry voor de kwaliteit, hij is met trillende handen van afschuw met mijn Ipod gemaakt). Tel daar een gammele, schuddende trein en de angst om een been kwijt te raken (door het gat zag je gewoon de rails) bij op en het plaatje is compleet. Maar zelfs dit heb ik overleefd. Het verhaal hoe is voor een andere keer. ;)

Voor nu ben ik in ieder geval over mijn angst voor hurk-wc’s heen. Ik had het er met de andere Nederlandse vrijwilligers zelfs over om later een hurk-wc in huis te nemen. Om gasten af te schrikken zeg maar, maar eigenlijk omdat we er gewoon aan gewend waren geraakt en bijna niet meer anders wilden. Terug in Nederland was het zelfs even lastig om weer te moeten zitten en op een knopje te drukken om door te spoelen… en stiekem mis ik ze nog wel eens, die rare gaten in de grond. Dus zo zie je maar.. alles went, zelfs hurk-wc’s!

Wat is jullie verschrikkelijkste wc-ervaring on the road?

Comments

comments

8 Responses

 1. O neeeeeeeeeee! Wat een verschrikking! Ben daar één keer als kind op naar de wc geweest. Was in Frankrijk, onderweg naar Disneyland. Ik deed het deurtje open en riep heel hard naar mijn moeder: “Mam, ze hebben hier de wc gejat!”
  Terwijl mijn moeder mijn handen vasthield, ben ik toen gaan ‘hurken’, maar oh……. nachtmerries!
  Marieke heeft onlangs geplaatst…THE BUCKET LIST VAN | Nicolette van DamMy Profile

 2. Mijn verschrikkelijkste wc is denk ik tijdens een 30 uur durende treinreis geweest hier in China. Men begon het toilet als afvalruimte te gebruiken. Great!

  Ik moest in het begin ook erg wennen aan de hurk-wc’s, maar nu ben ik er ‘dol’ op. Vind het net als jij bijna vervelend als ik ergens kom en moet zitten. Je raakt veel meer aan en het is dus een stuk onhygiënischer.
  Yvon heeft onlangs geplaatst…Next trip: het land van de 7107 eilanden → de Filipijnen.My Profile

  • ja inderdaad! Ik moet eerlijk bekennen zo gewend te zijn geraakt aan hurk-wc’s dat ik ze nu prefereer boven de ‘normale’ ! ;) Dat in China klinkt echt verschrikkelijk… 30 uur in zo’n bus met zo’n wc..
   kim heeft onlangs geplaatst…Het verhaal van de hurk-wcMy Profile

 3. In Tunesie heb je ze ook. Het went wel en goed voor je beenspieren.

 4. Hahaha, hilarisch. Oh my die hurk wc’s. Helemaal vies zijn die dingen waar gewoon een wc-bril over een plank met een gat ligt waar alles in valt. Stinken! Gelukkig was dat in Lapland tijdens de winter, had er niet graag in de zomer willen staan. Ew!
  Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…New Zealand: Sailing Northland (en over bloggen, wanderlust en meer van die dingen)My Profile

  • omg een plank met een gat waar zo alles in ligt.. smerig!!!! Als je daar per-ongelijk een blik in werpt.. oh, voor altijd verpest… Die dingen ontwijk ik dus altijd, haha. Moet er niet aan denken, tijdens de zomer!
   Kim heeft onlangs geplaatst…Geocachen in het BuitenlandMy Profile

 5. Haha, mooie ervaringen. Dat gat in de wc is echt eng, en dat met zo’n schuddende trein, pfoe! Ik vind zelf een Dixie altijd enorm smerig omdat je vanalles ziet. Bluh!
  Marcella heeft onlangs geplaatst…De gekrompen berg in Nieuw ZeelandMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!