Het verschil tussen vakantie vieren en reizen

posted in: Inner Travel, Travels | 3

Vroeger toen ik nog klein was (ok, ik ben nog steeds niet zo groot) zijn we met de familie ontzettend vaak naar Frankrijk geweest. Kamperen, met je wc-rol over de camping, ‘s avonds spelletjes doen met kaarslicht, wandelen door de bergen, raften door de Donau.. dat verhaal. Van het warme zuiden tot het noorden in Bretagne. Vaak gingen we in de zomervakantie zo’n drie weken weg. Altijd met de tent en meestal op de bonnefooi.

kamperen in frankrijk

Fietsvakanties waren bij mijn ouders ook (en bij mij, mijn broertje en zusje wat minder) populair. Fietsen door Nederland met een karretje voor de tent achter mijn vaders’ fiets. Alleen meenemen wat in de fietstas paste.

Later gingen we ook nog naar wat andere landen – Duitsland, Italië, Engeland en Scandinavië. Toen het steeds normaler werd om te vliegen gingen we met het gezin in de meivakantie ook wat verder weg dan omgeving Nederland: Portugal, Kreta,  Spanje.

Voor mij zijn dit ultieme voorbeelden van ‘op vakantie gaan’. Er ‘even tussenuit’. Een pauze nemen van de dagelijkse werkzaamheden en dagenlang alleen maar spelen, relaxen, veel boeken lezen, wandelen en dagjes uit.

Fast-forward naar de tijd dat ik zonder ouders op vakantie ging. Ik herinner me dat veel jongeren in die tijd op feestvakanties gingen (en dat doen ze vast nog steeds). Bestemmingen als Rimini waren echter niet aan mij besteed. Feesten kan je toch ook thuis? Waarvoor zou je daar in vredesnaam voor naar een warm land moeten gaan. Ik wilde dingen zien. Ik wilde backpacken. Samen met mijn toenmalige vriendje vertrok ik met (veels te grote) backpack naar – surprise – Frankrijk. Jep. Dit land werd ook bestemming voor mijn eerste soort van backpackreis. We interrailden door het land en kampeerden onderweg. Later ging ik nog een paar keer interrailen; door Italië en Kroatië en later nog door het Zuidoosten van Europa. Interrailen voelde al iets meer als reizen, maar het was ook nog steeds vakantie.

interrailen

Vervolgens belande ik in de VS voor mijn stage. Geen vakantie dus, maar wel ‘een hele reis’. Maar het was voor studie en ik bleef op een bepaalde plek. Kan je dat dan reizen noemen? Een half jaar na terugkomst uit de VS vertrok in naar Bangladesh, ook voor studie. Daaraan vastgeplakt een aantal weken die ik eindelijk mij ‘eerste echte reis’ kan noemen. Ik schreef ook een artikel over dit ‘échte reizen‘. Een reis die niet gericht is op ‘vakantie vieren’ en ook niet voor een bepaald studie-doel is. Dat is voor mij het basisprincipe van reizen. Vorige zomer deed ik dat nog eens over in Vietnam, Indonesië en Maleisië. Afgelopen jaar studeerde ik in Zweden en reisde ik vanuit daar naar Polen, lapland, verschillende plaatsen in Zweden, vanuit Nederland weer terug.. Soms om mensen te ontmoeten, andere keren om landen te zien, verschillende culturen te leren kennen, gewoon puur om het avontuur en te ontdekken, maar zelden om ‘vakantie te vieren’.

Dus ja.. Wat is nu het verschil?

Ik denk dat het vrij persoonlijk is. De een bedoeld met ‘ik houd van reizen’ dat ze veel op stedentripjes gaat naar Londen en Milaan (iets wat ik als vakantie zou zien) en de ander ziet reizen als een backpackerstrip zonder einddatum. Als mensen aan mij vragen hoe of waarom ik toch zoveel ‘op vakantie’ ga vraag ik me altijd af wat ze daarmee bedoelen. Voor mij staat hoe ik nu de wereld ontdek (want zo noem ik het graag) zo ontzettend ver af van de – met je wc-rol over de camping lopen in Frankrijk – vakantie. Dat soort vakanties kan ik me ook helemaal niet (zo veel en constant) veroorloven.

backpacken

Voor mij wijst reizen er meer op dat je een bepaalde persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Het gaat om het avontuur en nieuwe dingen, mensen, landen zien, leren en ontdekken. Out of your comfort zone. Back to basic. Reizen is een mindset.

En soms.. is de lijn tussen reizen en vakantie vieren erg dun. Of kan het allebei. Het is en blijft een dubieus begrip. Wat is reizen voor jou?

Comments

comments

3 Responses

  1. Ben ik het wel mee eens eigenlijk. Op vakantie gaan is voor mij meer ergens heen gaan om vooral uit te rusten. Dat deed ik dus ook nooit tijdens mijn studies. Elk jaar weer vertrok ik met mijn backpach naar alle uithoeken van de wereld met alleen een vliegticket. Meestal had ik na zo’n reis dan eigenlijk nog een week vakantie nodig ;)
    Sabine heeft onlangs geplaatst…Cartagena: een andere wereld in ColombiaMy Profile

  2. wij gaan binnenkort een jaar op fietsreis en tegen de kinderen zeggen we “het verschil tussen een reis en een vakantie, is dat je op vakantie elke dag een ijsje krijgt en op reis niet”

    :-)

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!