Hoe krijg ik een VSBfonds beurs?

posted in: Tips&Info | 2

VSBfonds

Het verkrijgen van een VSBfonds beurs kan ervoor zorgen dat je in één klap het overgrote deel van de financiering van je master of soortgelijke studie in het buitenland rond hebt. Ideaal! De kans dat je de beurs krijgt is ook best groot vergeleken met andere beurzen. Ik ontving de beurs voor mijn master studie in Zweden en het financiert het overgrote deel van mijn maandelijkse kosten hier.

Gift

De VSBfonds is een eenmalige gift van 10.000 euro voor een tweejarige master en 7.000 euro voor een eenjarige master. Het is bedoelt voor studenten uit Nederland die in het buitenland willen gaan studeren. Het verkrijgen van een VSBfonds beurs loopt via je (oude) hogeschool of universiteit. Je kan de beurs toegekend krijgen vanaf direct na je afstuderen tot een jaar daarna.

Begin wel op tijd met het doen van een aanvraag! De deadline is maar eenmaal per jaar: vóór 1 maart. Het aanvragen is een heel proces, maar laat je daardoor niet afschrikken. De kans dat je de beurs krijgt is –vergeleken met andere beurzen- namelijk best groot. Bij mijn hogeschool hadden zeven (oud)studenten een aanvraag gedaan voor de beurs en twee mensen konden worden geselecteerd.

Om kans te maken op de beurs moet je onder andere niet ouder zijn dan 29, de Nederlandse nationaliteit bezitten, een afgeronde hbo of universitaire bachelor of master in bezit hebben en een gehele studie gaan volgen of onderzoek gaan doen buiten Nederland.

Het proces

Om kans te maken op de VSBfonds beurs registreer je jezelf op de website en check je met je (oude) hogeschool of universiteit of er nog andere eisen zijn waar je aan moet voldoen. Vervolgens kan je via de website het proces ondergaan, waar precies wordt uitgelegd wat je allemaal moet inleveren. Vervolgens wordt dit doorgestuurd naar je (oude) hogeschool of universiteit. Die bepalen of je in maart op gesprek kan komen voor de volgende ronde.

Bij mijn hogeschool was iedereen die zich had geregisterd uitgenodigd. Naar aanleiding van de gesprekken bepaald de hogeschool of universiteit wie ze voordragen aan de VSBfonds  beurs. Wordt je voorgedragen, dan is de kans vrij hoog (99%) dat je de beurs ook daadwerkelijk toegekend krijgt.

vsb fonds beurs

Motivatie

Je motivatie is het allerbelangrijkste onderdeel voor de aanvraag van een VSBfonds beurs. Hieruit moet blijken waarom je perse die ene buitenlandse studie wil doen en wat je daarmee wilt bereiken. Het moet ook gekoppeld zijn aan maatschappelijke betrokkenheid. Cijfers zijn ook belangrijk, maar een goede motivatie gaat boven alles.

Klik op de afbeelding hierboven om de 9 vragen die je jezelf moet stellen voor een KILLER MOTIVATIE te ontvangen! Door deze vragen kon ik mijn motivatie beter beschrijven, en heb ik ook daadwerkelijk de VSB fonds toegekend gekregen.

Zelf heb ik mijn hbo afgesloten met een 7 als gemiddelde, wat niet bijzonder hoog is. Echter was mijn motivatie erg goed en heb ik verschillende activiteiten ondernomen in het verleden waaruit bleek dat ik erg maatschappelijk betrokken ben.

Waarom wil je een master in het buitenland doen?

Ga bij jezelf na waarom je precies een master in het buitenland wil gaan doen. Maak een lijstje. Jezelf verder ontwikkelen en buitenland-ervaring opdoen is iets wat iedereen die deze beurs wil al heeft opgeschreven. Wáárom wil je precies deze master doen en waarom in dit bepaalde land? Staat de master erg goed aangeschreven? Is er een doel wat je wil bereiken wat niet mogelijk is als je deze master niet gaat doen? Voel je je aangetrokken door dit bepaalde land? Is er een verbinding tussen dit land en Nederland waar Nederland in de toekomst iets aan zou kunnen hebben? Dit laatste is ook belangrijk, want uiteindelijk wil het VSBfonds wel dat jouw educatie in het buitenland ten goede komt aan Nederland.

Ikzelf heb eerst een tussenjaar genomen om mezelf te oriënteren op de jobmarket. Het bleek dat ik voor elke baan die me interessant leek een masteropleiding moest hebben. Daarnaast wil ik graag werken met maatschappelijk verantwoordelijke bedrijven, wat met mijn bachelor opleiding niet mogelijk was. Alle non-profits of overheidsfuncties vragen om een master graad. Daarnaast had ik al buitenland ervaring tijdens mijn studie en stage opgedaan en wist ik dat dit voor mij goed werkt. Een nieuwe omgeving betekent extra uitdagingen en dat vind ik leuk. Bovendien wil ik een internationale baan, dus een internationale studie is vrij logisch.

Wat heb je gedaan om tot deze stap te komen?

Ga ook bij jezelf na wat je in het verleden hebt gedaan waardoor je tot deze stap bent gekomen. Heb je altijd gewerkt naast je studie, vrijwilligerswerk gedaan, geholpen bij de sportclub? Schrijf het op! Nooit interesse getoond in je omgeving? Start dan vandaag nog met zoeken naar vrijwilligerswerk of iets anders wat je maatschappelijke betrokkenheid toont, want zonder zulke extra activiteiten kom je er niet. Beschrijf waarom je nu wel geïnteresseerd bent in de maatschappij en de wereld om je heen. Zelf heb ik bijvoorbeeld verschilde bijdragen geleverd aan de maatschappij in de vorm van vrijwilligerswerk in zowel Nederland als het buitenland, gewerkt voor mijn Hogeschool en geholpen bij de korfbalclub. Bovendien heb ik voor mijn economische hbo-opleiding een jaar maatschappelijk werk en dienstverlening gevold. Mijn doel hierna is om het sociale met het economische te combineren en zo een positieve invloed te hebben op de maatschappij.

Het VSBfonds vind het leuk als jij je als student breed hebt ontwikkeld, zowel in als buiten je eigen vakgebied. Meerdere interesses hebben is een grote plus en doorzettingsvermogen en ambitie zijn kwaliteiten die ze erg waarderen.

Begroting

Naast de motivatie voor de beurs en voor de studie is het ook de bedoeling dat je een begroting maakt. Op wilweg.nl is een begroting per land te vinden. Denk aan alle uitgaven die je maar kan bedenken, zowel maandelijks als eenmalig. Sommige universiteiten in Europa hebben bijvoorbeeld geen collegegeld, maar wel inschrijfgeld. Andere uitgaven zijn bijvoorbeeld verzekeringen (reis en zorgverzekering), studieartikelen, reiskosten (vliegticket) en verblijfskosten (huur, boodschappen en dergelijke). Je verwachte inkomsten moet je ook benoemen. Dit is niet alleen de beurs, maar ook bijvoorbeeld OV-vergoeding (als je daar nog recht op hebt), spaargeld, eventuele lening en/of bijdrage van ouders, zorgtoeslag (als je eenmaal per zes maanden terugkomt naar Nederland kan je je huidige zorgverzekering behouden, wat een hoopt geregel in het buitenland scheelt, en ontvang je bovendien nog zorgtoeslag van de overheid) en eventueel een (online) bijbaantje wat je kan (blijven) doen. Zelf heb ik de begroting heel ruim genomen en zowel een lening als wat spaargeld erbij gerekend. Die lening heb ik naar alle waarschijnlijkheid niet nodig en ook mijn spaarrekening hoef ik niet geheel te plunderen.

vsb fonds beurs

Het gesprek

Nadat je alles hebt ingevuld en geüpload is het afwachten of je wordt uitgenodigd voor een gesprek op je (oude) universiteit of hogeschool. Naar alle waarschijnlijkheid wordt je dat. Het gesprek op mijn oude hogeschool was in het Engels, zodat ze gelijk je taalkennis kunnen testen. Er worden een aantal vragen gesteld naar aanleiding van je motivatie en je mag een presentatie geven. Bij ons was het niet duidelijk of de presentatie echt nodig was of niet, maar ik had hem alsnog voorbereid. Het bleek niet nodig te zijn,  maar de voorbereiding liet blijken dat ik extra gemotiveerd was. De presentatie heb ik alsnog gegeven en aangezien de beoordelaars er zeer positief over waren denk ik dat dit een doorslaggevende reden is geweest voor de voordracht van mijn aanvraag. Wees tijdens het gesprek zeker van je zaak, oefen desnoods vooraf met vrienden of familie om te checken of je je goed kan motiveren en blijf positief. Als je er zelf van overtuigd bent dat deze studie zowel jou als de samenleving (op lange termijn) vooruit helpt en je weet dit goed uit te dragen, is de kans des te groter dat je de beurs ook daadwerkelijk ontvangt.

If you can dream it, you can do it!

Succes met het aanvragen! Heb je vragen, stel ze dan in de comments. Ik help graag! Meld je ook aan voor de facebook groep Master Studie in Europa om tips en informatie te delen met elkaar.

 

Online Course Masterstudie in Europa

Ik heb na mijn studie in Zweden een online course voor je gemaakt, waarin je al mijn tips & handige info deel waardoor jij ook in het buitenland kan gaan studeren: Online Course Masterstudie in Europa

 

Comments

comments

2 Responses

  1. Goede informatie! Wellicht dat ik toch nog een master ga volgen met zulke mogelijkheden. Maar eerst dan een interessante vinden en gaan bedenken of het niet te theoretisch voor mij is. :)

  2. […] Dankzij mijn beurs, waardoor ik niet hoef te werken naast mijn studie is er naast studeren genoeg tijd voor leuke […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!