How To: London On A Budget Part One

posted in: City Trip, Tips&Info | 7

Londen Budget

Afgelopen weekend was ik eventjes naar Londen! Als student zijnde had ik maar een bepaald budget om uit te geven, vandaar dat ik het tripje zo goedkoop mogelijk heb geprobeerd te maken. Dat is aardig gelukt en bij deze deel ik hier mijn tips over hoe je naar Londen kan gaan on a budget.

ryanair

Reizen naar Londen

Naar Londen kan je met het vliegtuig, de bus of de trein. Voor een weekend is een vlucht of treinreis de beste optie. Budgetmaatschappijen zoals Ryanair , Wizz air, Transavia en Easyjet hebben vaak acties waarbij je erg goedkope vliegtickets kan scoren. Houd hun websites dus in de gaten als je op een goedkope city trip wilt gaan. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven en Maastricht naar Londen Stansted, een vliegveld een uur van het centrum van Londen vandaan. Houdt er  rekening mee dat je met deze budgetmaatschappijen vaak niet direct naar het centrum toe vliegt of vanuit Amsterdam kan vliegen en dus nog ander vervoer moet regelen. Vanaf Londen Stansted is het ’t goedkoopst om de national express bus te nemen naar het centrum. Als je deze van tevoren online boekt betaal je ongeveer 8 pond (zo’n 10 euro) voor een enkeltje. Boek je hem niet van tevoren, dan betaal je 10 pond op het vliegveld.

bus londen

Reizen in Londen

Binnen Londen kan je reizen met de zogenaamde Oyster pas. Deze pas koop je voor 5 pond, die je weer terug krijgt als je hem inlevert. Je kan er geld opzetten en hiermee door Londen reizen met het openbaar vervoer. Je kan maximaal 7 pond per dag besteden, als je voor meer reist wordt er geen extra geld meer afgehaald.

Slapen

Om gratis te overnachten in Londen kan je Couchsurfing gebruiken. Op deze website kan je je aanmelden, je profiel invullen en op zoek gaan naar mensen die je kunnen ‘hosten’. Deze hosts zijn mensen die een slaapplek in de vorm van een bank, bed, matje of vloer aanbieden in hun huis. Jij als ‘surfer’ kan op hun profiel reageren om een verzoek in te dienen om daar te mogen overnachten. Couchsurfing is bedoeld als cultural exchange, om ervaringen uit te wisselen en mensen te ontmoeten. Je krijgt dus niet alleen een slaapplek, maar ook een inkijkje in hoe de lokale bevolking leeft.

Een andere optie voor een relatief goedkope slaapplek is Wimdu, waarbij locals (een gedeelte van) hun huis of appartement te huur aanbieden. Prijzen hiervoor beginnen bij 26 euro per nacht. Ten slotte kan je er ook nog voor kiezen om een hostel te boeken. Hostels in Londen voor een weekend beginnen bij 10 euro per nacht voor een dorm (gedeelde kamer met meestal 6-8 anderen) en vanaf 20 euro per nacht voor een privé kamer.

chinatown londen

Eten

Eten in Londen is erg duur. Onder de 10 pond (ongeveer 12,50 euro) avondeten is bijna onmogelijk en ook de supermarkten in het centrum hebben hoge prijzen. Mijn tip voor als je uit eten wilt gaan in het centrum is om naar Chinatown of de wijk Soho te gaan. Hier zijn de goedkoopste restaurantjes te vinden, waarbij je rond de 15-20 euro voor een avondmaal neerlegt. Als je buiten het centrum een slaapplek hebt kan je ook hier uit eten gaan. Dit is meestal een stuk goedkoper dan een restaurantje midden in het centrum. Indien je couchsurft kan je voorstellen om een keer met of voor je host te koken. In een hostel zijn soms ook mogelijkheden om zelf eten klaar te maken. Zelf koken is altijd stukken goedkoper dan uit eten gaan en, indien je met meerdere mensen kookt, nog erg gezellig ook.Verder kan je voordat je op pad gaat in een supermarkt buiten het centrum wat fruit, koekjes en drinken kopen en hiervan eten gedurende de dag. Neem ook altijd een flesje water mee, want als je echt dorst hebt is het zonde om bij een pub of op een terrasje drie euro voor een spa blauw neer te leggen (en dan heb je aan één spa blauw echt niet genoeg).

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben voor een goedkoop tripje naar Londen of hier wat uit hebben gehaald voor een city trip naar een andere leuke stad. In het tweede deel van dit artikel geef ik tips voor goedkope bezienswaardigheden en andere (gratis) dingen om te doen in Londen.

Comments

comments

7 Responses

 1. Leuke tips! De tip van de supermarkt pas ik altijd toe op reis. Handig voor onderweg, want het is vaak een eind lopen en inderdaad een stuk goedkoper ook.

 2. the Generator bijvoorbeeld heeft maaltijden voor 6 pond.

  Ik koop meestal een broodje bij Pret a Manger of EAT en ga in het park eten of bij een van de Street Food karretjes op South Bank. Ben je nooit meer dan 7 pond kwijt.

  • Pret a manger vond ik ook echt een fijne winkel met lekkere en redelijk goedkope broodjes en wraps. Mis die winkel in Nederland!

 3. Erg handige tips, super!

 4. Oeh ik hou van zulke artikels! Heb jij zelf al ervaring met couchsurfing of wimdu? Ik zou dit eerst gaan doen in thailand alleen mijn moeder was daar tegen haha

  • Thx! Ik heb regelmatig gecouchsurfed, maar nog geen ervaring met Wimdu. Snap dat je moeder ertegen is, mijn ouders vinden het ook niet zo geweldig als ik ga couchsurfen. Sinds ik de website helemaal heb laten zien en uitgelegd hoe het werk en het profiel heb laten zien bij wie ik dan zou verblijven vinden ze het wel oke. :)

 5. Dat couchsurfing lijkt me een heel aparte ervaring. Misschien nog wel een grotere ervaring dan naar alleen naar Londen gaan om gewoon rond te kijken. Hoe gaat dat couchsurfing precies is zijn werk en is het niet raar om bij die mensen binnen te stappen op dat moment?

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!