Inpaklijst: met handbagage naar Zweeds Lapland (-25 graden)

posted in: Tips&Info | 1

inpaklijst zweden

Dat ik er altijd naar streef om zo licht mogelijk te reizen hebben jullie inmiddels hier en hier wel kunnen lezen. Toen ik naar Zweeds Lapland ging voor een lang weekend was het tijd voor een nieuwe uitdaging: een 30L backpack inpakken met kleding voor -25 graden.

Drie items waar ik niet zonder kon

Vlak voor vertrek kocht ik bij een Zweedse winkel een warm gevoerde jas die me zelfs liggend op de grond (om de Aurora te bewonderen) in -25 graden warm hield. Voor activiteiten zoals lange wandelingen en cross-country skiing is zo’n dikke jas niet zo handig, want als je te veel beweegt wordt het veel te warm. Een wat dunnere ski of hikingjas (die wel de wind goed tegenhoudt) was daarom wat handiger geweest. Voor situaties waar je niet teveel beweegt kan je daar gewoon een dikke trui onder dragen.

Misschien wel het belangrijkste item was mijn snowpants. Zonder had ik het echt niet overleefd. Zelfs in -25 graden bleven mijn benen warm zolang ik de deze (+ twee leggings daaronder) maar aan had. Het is wel belangrijk dat je hierover een  kwalitatief goede snowpants draagt want wanneer je hiermee in de sneeuw valt, glijdt de sneeuw gewoon van je broek af. Helaas nam dit item wel 25% van mijn gehele backpack in beslag, maar het was nodig.

Goede schoenen zijn ook erg belangrijk. Zelf nam ik bergschoenen mee, die goede grip hebben in de sneeuw en waar makkelijk drie paar sokken inpaste, zodat mijn voeten ook warm bleven.

Overige kleding

Qua kleding had ik – naast ondergoed en dikke sokken – twee paar truien, een paar termoleggings, een normale legging, spijkerbroek, twee singlets en twee shirts met lange mouwen meegenomen. Laagjes maken is de beste oplossing. Eerst een singlet, legging en de eerste paar sokken, gevolgd door een t-shirt met lange mouwen, tweede legging en tweede paar sokken en ten slotte een trui, de snowpants en derde paar sokken. Ik voelde me af en toe wel een Eskimo, maar in -25 doe ik alles voor warmte.

Goede handschoenen zijn ook erg belangrijk. Niet van die dunne H&M dingen, maar echte dikke waterbestendige handschoenen zijn het best.

inpaklijst lapland

Hoe voelt -25?

Zolang ik me goed en warm aankleedde viel de kou ook best mee. Het was in Lapland dan wel ver onder vriespunt en zo veel kouder dan dat ik ooit had meegemaakt, maar met de juiste kleding was het goed te doen. Af en en toe was het zelfs te warm en liet ik een laag achterwege. Je merkt de kou echt als je je handschoenen voor langer dan een paar minuten uit laat, want dan beginnen je handen langzamerhand gevoelloos te worden. Grappig was ook dat als je inademt het binnenste van je neus direct bevriest en als je uitademt het weer ontdooit. Ohja, je wimpers en haar (maak het niet nat vlak voordat je de deur uitgaat!) kunnen ook gaan bevriezen.

Inpakken

Aangezien ik slechts een paar schoenen mee had en mijn jas aanhad, paste alles gemakkelijk in de backpack. De snowpants en truien namen wel veel ruimte in beslag, maar daarnaast was er nog genoeg ruimte over voor eventueel wat extra t-shirts. Ga je voor minder dan een week naar de kou, dan kan je er dus makkelijk met handbagage naartoe!

Comments

comments

One Response

  1. Haha, geniaal! Ik twijfelde ook serieus of ik ruimbagage zou boeken voor mijn week in de Alpen in januari, maar ja, een week… Ik durf het niet aan, dus heb maar braaf bagage bijgeboekt. Nu lekker veel warme truien meesleuren :D
    Rosanne heeft onlangs geplaatst…Eindejaarspresentje: win Citybox 100% Parijs!My Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!