Je ouders sponsoren je zeker

posted in: Inner Travel, Travel | 6

Een van de leukste dingen in het leven vind ik mensen versteld doen staan. Die peinzende blik op hun gezicht laat aflezen dat ze nadenken over hoe het kan dat iets waarvan ze altijd dachten dat het onmogelijk was toch mogelijk blijkt te zijn. Of nog erger: dat jij het levende bewijs bent dat het gewoon bestaat.

Hun realiteit omgooien. De werkelijkheid veranderen. Heerlijk vind ik dat.

De leukste en beste van dit soort momenten vinden plaats tijdens het reizen. Bijvoorbeeld als ik aan het liften ben en iemand pikt me op of als ik vertel waar ik het afgelopen jaar geweest ben. Eerst reageren ze vol onbegrip. Vervolgens zoeken ze naar alternatieven of omwegen waardoor jij zoiets wel kan doen en zij niet.

‘Dit is zeker de eerste keer dat je dit doet. Nou, ik wens je veel succes.’

Nee hor, ik lift al een hele tijd. En tja, ik leef nog steeds.

‘Ik weet zeker dat ik je morgen hier nog steeds zie staan.’

Wedden?

‘Je hebt geluk dat ik langskwam, want andere mensen in dit land zullen je echt niet zo maar in hun auto laten.’

Nou eerlijk gezegd ben ik jullie halve land al doorgereisd.. Fijn toch dat er meer mensen zijn zoals jij.

‘Klinkt leuk maar ik weet zeker dat het niet gaat werken in mijn land/waar ik vandaan kom/in mijn omstandigheden.’

Zou kunnen, ik weet niet wat jouw omstandigheden zijn, maar om eerlijk te zijn.. Ik ben ook niet bepaald rijk/getalenteerd/dapper of heb een bovengemiddeld portie geluk. If you don’t try it you will never know.

‘Je ouders sponsoren je zeker’

Eh, nee.

‘Ik zou nooit genoeg geld hebben om zoveel te kunnen reizen’

Well, to be honest.. geef ik gewoon niet zoveel geld uit op mijn reizen. Anders zou ik het ook niet kunnen betalen nee. Bovendien is sparen echt niet zo moeilijk als het lijkt.

En de naar mijn mening meest beledigende opmerking:

‘Dat kan natuurlijk alleen omdat je een vrouw bent’

Excuse me?! Vrouw zijn op reis heeft zo zijn voor- en nadelen, net zoals man zijn. In totaal hebben we evenveel mogelijkheden – of mannen zelfs meer. Gender is no excuse.

Vervolgens verdeelt de mensheid zich grofweg in twee groepen: zij die accepteren dat hun werkelijkheid anders in elkaar zit dan ze dachten en degenen die dat niet doen. De eerste groep begint vaak met met stellen van honderden vragen. Willen alles weten over hoe jij je leven leidt en hoe dit zo kan komen en wat je dan allemaal meemaakt. De tweede groep stelt het liefst zo weinig mogelijk vragen. Wilt liever niet nóg meer informatie binnenkrijgen dat strookt met hun beeld van de wereld. Het is verleidelijk om mensen van de tweede groep af en toe wat wonderbaarlijke feitjes te vertellen. Laten zien dat het echt niet zo onwerkelijk is als het lijkt. Dat het echt kan, als je het maar graag genoeg wilt. Maar meestal doe ik dat niet en ben ik dankbaar dat ze me überhaupt een lift aanbieden.

Wat strookt wel eens met jouw werkelijkheid?

Comments

comments

6 Responses

 1. Herkenbaar!! Colombianen zijn niet makkelijk te overtuigen van iets en al helemaal niet te veranderen. Ik merk dat vooral op het werk en dat frustreert regelmatig. Bijvoorbeeld: hoe kun je niet willen of begrijpen dat een artikel publiceren in het eigen blaadje dat niemand lees handig is terwijl je meer kunt bereiken door internationaal te gaan? Dat soort dingen :)
  Sabine heeft onlangs geplaatst…Hoe veilig is Bogotá eigenlijk echt?My Profile

 2. Mensen. Die stroken weleens met mijn werkelijkheid. Ik vind het echt ongelofelijk hoe onbeschoft mensen soms kunnen zijn. Wat gaat het ze aan hoe jij je reizen maakt, toch? En als werd je gesponsord door je ouders, so what! Dat is toch alleen maar heerlijk dat je dat soort dingen kan doen? Ik vind het zo bijzonder dat mensen altijd ergens een mening over weten te hebben, zeker als je afwijkt van het ‘normale’. Heb jij nog geen kinderen? Wil je wel kinderen? Ga je nou alweer reizen? Waar betaal je dat van? Dit soort vragen. Het gaat mensen niet zoveel aan haha. Ik word altijd een beetje pissig als ik dit soort dingen lees (niet op jou of jouw blog, maar vooral op de brutaalheid van mensen haha).
  Sandra heeft onlangs geplaatst…Moet een (reis)blogger elke dag bloggen?My Profile

 3. Ik heb echt heel je artikel lang zitten knikken. Zelf heb ik nog nooit gelift maar heel veel van deze dingen komen toch wel bekend voor. Vooral het “je ouders sponsoren je toch wel” ding. Um, nee. Krijg ik hier en daar wat steun? Ja hoor, als verjaardagscadeau bijvoorbeeld een gigantische trekrugzak. Maar al de rest betaal ik zelf. Hiernaast is sparen, zoals je zei, ECHT niet zo moeilijk en ik zeg altijd, je maakt je reis zo duur of goedkoop. Dit kies je zelf. Wil je in een mooi hotel slapen elke nacht, dan ga je uiteraard meer betalen. Simple as that! Leuke post (en blog, ik kijk er naar uit om meer te lezen!)
  Naomi heeft onlangs geplaatst…The best way to explore Capri, Italy? On a boat of course!My Profile

  • Thanks! :)
   Ja klopt, als je goedkoop wilt reizen moet je wel hier en daar wat laten, maar dat maakt het (volgens mij) juist spannender en leuker! :)

 4. oh zo herkenbaar! of deze: “vanaf deze liftplek halen ze je echt nooit op!” (nou eigenlijk, is het mijn vaste plekkie. De enige keer dat ik niet weg kwam was doordat ik was doordat ik heb geluisterd naar iemand als u en de trein heb genomen)

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!