Just a normal day on the road – Lombok

Afgelopen zomer backpackten ik samen met een vriendinnetje een aantal weken door Indonesië. Op een gegeven moment belanden we in Lombok in zo’n beetje de ergste tijd ooit: net na de Ramadan. Al de local waren nog in vakantie-modus, veel shops waren dicht en er was niet bijster veel te doen. We besloten een scooter te huren en kwamen in een aantal bizarre situaties terecht..

lombok tempel foto

De tempel

Van onze homestay eigenaar hadden we een soort van kaart gekregen. Het was niet geheel duidelijk waar we heen moesten, maar met Google Maps kwamen we een heel eind. De eerste stop was -verassing- een tempel. We hadden inmiddels al aardig wat tempels gezien in Bali en Maleisië en de tempel bleek ook niet zo heel bijzonder te zijn. Wij zelf waren dat blijkbaar wel. Met iedereen die we tegenkwamen moesten we op de foto. Er was zelfs een (superschattig) jongetje wat ons maar bleef achtervolgen met de roze camera van zijn moeder. Na een paar weken Azië zijn wij – net als elke blanke persoon – inmiddels wel gewend aan deze VIP behandeling, dus ondergingen we vrijwillig meerdere fotoshoots en maakten we leuk foto’s terug.

lunch lombok

vissen lombok

Lunch

Next stop: Lunch. We besloten te lunchen vlakbij een monkeypark. Echter bleken de aapjes hier niet zo schattig te zijn als in Bali, maar bleven ze maar naar je grommen en durfden wij niet eens een stap in het park te zetten. De lunch was nogal anders dan mijn reisgenootje gewend was. We kwamen immers net van het toch wel stuk luxere Bali en de Gillie eilanden, waar we elke avond in een leuk restaurantje uit eten waren gegaan. Aangezien ik een paar weken daarvoor een maand in Vietnam had doorgebracht, was ik wel wat gewend. De Gado gado van het straatstalletje bleek, ondank dat het eruit zag alsof je instant voedselvergiftiging zou krijgen, prima te eten. Nadat we maar liefst twee euro voor onze lunch hadden betaald kwamen we bij de volgende verassing: Je kon hier op straat ook vissen kopen in een zak. Nouja, heel leuk, maar nee toch liever niet..

zwembad lombok

Zwembad

Op naar onze volgende bestemming. Wat het was wisten we niet, maar het zou een soort ‘toeristische attractie’ moeten zijn. We wringden ons door de horde Indonesiërs naar binnen en liepen langzaam de trappen af naar beneden toen het ons begon te dagen.. de attractie was een zwembad. Inderdaad. Deze mensen zwemmen in elk riviertje en waterval die er maar is, maar toch hebben ze ook een openbaar zwembad. In no time veranderden wij als enige blanken die niemand in deze omgeving kon plaatsen in de toeristische attractie waar we zelf naar op zoek waren geweest. Er werd een baby in mijn handen geduwd en opnieuw kregen we verschillende foto shoots. Ik vraag me toch af of die ouders niet bang zijn dat wij er met de baby vandoor gaan? Ook leuk: Dat hele zwemkleding gedoe is typisch iets Westers. In de meeste Aziatische landen zwemmen mensen gewoon in hun kleding. De vrouwen vaak met hoofddoek en al.

zwaaiende mensen lombok

watervallen lombok

Watervallen

We gingen er snel vandoor, want we wilden de watervallen nog zien. Het zouden een van de grootste en indrukwekkendste watervallen van Lombok zijn, dus we waren wel benieuwd. De weg naar de watervallen was vrij lastig te vinden, maar wel erg mooi. We reden langs felgroene rijstvelden en zwaaiende mensen. Uiteindelijk aangekomen bij de bestemming en wat ruzie met de kaartjesverkoper later (we moesten uiteraard weer het 10 dubbele betalen) waren daar dan eindelijk die watervallen. En wat voor een watervallen! Een paar miezerig straaltjes kwamen naar beneden zetten. Ach ja, het was immers ook volop zomer dus wat hadden we verwacht? Na nog een paar fotoshoots (we begonnen het inmiddels wel een beetje irritant te vinden) vonden we het tijd om weer terug naar de homestay te gaan. Another ordinary day in Lombok.

Comments

comments

4 Responses

 1. Leuke post en heel herkenbaar zo’n dag! Die fotoshoots ook, mijn vriend (witblond haar), is ook altijd heel geliefd in Azië, haha.
  Maire heeft onlangs geplaatst…Bestemming in beeld: VietnamMy Profile

 2. Het lijkt erop dat jullie de meest interessante attractie waren in Lombok ;-)
  Ester heeft onlangs geplaatst…Brussel: waar kom je voor een koffie, taartje of broodje IIMy Profile

 3. Heerlijk geschreven. Het blijft toch bijzonder he, dat je als westerling vaak nog zo’n enorme attractie bent. Geweldig dat jullie naar een zwembad gestuurd werden als zijnde een topattractie :D.
  Kimber heeft onlangs geplaatst…De leukste zaakjes om te eten in PortoMy Profile

 4. Wat een mooie foto’s Kim! Lombok lijkt me prachtig:) En die vissen in die zakjes, wat zielig!
  Let’s travel and see heeft onlangs geplaatst…Travel Itineraries: Centraal en Zuid-VietnamMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!