Wat kost een trip naar Zweeds Lapland in de winter

posted in: Kostenplaatje | 2

kosten lapland

Zweeds Lapland in de winter is geweldig. Niet alleen vanwege de prachtige Aurora Borealis, maar ook de vele andere activiteiten die je kan ondernemen in de sneeuw. Helaas staat Zweden er niet bepaald om bekend om goedkoop te zijn, alhoewel het totaal plaatje vooral afhangt van wat voor soort activiteiten je doet. Hieronder kan je zien wat ik uitgaf tijdens een trip van vier dagen in Lapland.

10 SEK (Zweedse kroon) = 1,08 euro

Vervoer

Vanuit Sundsvall nam ik de trein naar Kiruna (534 SEK), vervolgens van Kiruna de trein naar Abisko (58 SEK) en weer terug naar Kiruna (68 SEK). Vanuit Kiruna vloog ik naar Stockholm voor een volgende trip (48 euro). Al de prijzen zijn op basis van een jongerenticket. Bij zowel de trein als het vliegtuig in Zweden krijg je aardig wat korting als je jonger dan 26 of een student bent.

De shuttlebus van het treinstation van Kiruna naar het centrum is gratis.

Kom je vanuit Nederland, dan betaal je natuurlijk meer. Al is het prijsverschil misschien minder dan je verwacht, mits je jonger dan 26 bent. De goedkoopste retourtickets Amsterdam-Kiruna met SAS (klik op ‘Book youth in Europe’) kosten rond de 200 euro voor jongeren en rond de 260 euro voor volwassenen. Ben je student, maar ouder dan 26? Dan kan je eventueel via Kilroy ook de goedkopere jongerentickets krijgen.

Totaal: 660 SEK + 48 euro = 119 euro

kosten lapland

Accommodatie

Ik verbleef twee nachten in Kiruna en twee in Abisko. Drie ervan verbleef ik in een hostel (250 SEK per nacht) en de andere nacht vond ik een couchsurfer host (0 SEK).

In Abisko zijn ook veel huisjes te vinden waar je kan verblijven. Als je met een grote groep ben is het wellicht voordeliger om een huisje te boeken (en voor extra personen eventueel een luchtbed mee te nemen).

Totaal: 750 SEK = 81 euro

Food

Eten kopen in Zweden is een stuk duurder dan in Nederland. Niet alleen als je uit eten gaat, maar ook met gewoon boodschappen doen in de supermarkt ben je een stuk meer kwijt. Ik heb een keer lunch buiten de deur gegeten (80 SEK) en verder eten gekocht in de supermarkt en bereid in de hostels (225 SEK).

Totaal: 305 SEK = 33 euro

Activiteiten

Het aantal activiteiten wat je kan doen hangt af van de hoeveelheid sneeuw en hoe koud het is. Dogsledding kan bijvoorbeeld alleen als er genoeg sneeuw ligt. De volgende activiteiten heb ik gedaan:

Dogsledding + Snowmobiel driving + Fika (thee/koffie en cake) in Kiruna: 900 SEK (voor studenten, 995 SEK voor volwassenen)

Trip naar de mijn in Kiruna: 245 SEK

Trip naar het Icehotel in Kiruna (was nog niet open toen ik er was): een paar euro voor de bus

Sami museum in Kiruna: 20 SEK

Cross-country skiing in Abisko: Gratis als je slaapt in dit hostel

Sauna in Abisko: ook gratis in hetzelfde hostel (en vrijwel elk hostel in Noord-Zweden)

Wandeltochten door het national park in Abisko: gratis

En het belangrijkste, de Aurora Borealis spotten: gratis

Totaal: 1165 SEK = 124 euro

Totaal

Voor deze hele trip van vier nachten en vijf dagen in Lapland spendeerde ik in totaal 357 euro. Tel er 100 euro bij op voor een vlucht vanuit Amsterdam en je hebt de totale kosten voor een trip naar Lapland. Twijfel je nog of het ‘t waard is? Kijk dan even deze video die ik maakte van mijn trip naar Zweeds Lapland ;)

Comments

comments

2 Responses

  1. Fijn om zo even te lezen! Ik was eigenlijk van plan om naar Abisko af te reizen deze winter, maar heb het toch niet gedaan, was bang dat het te duur zou worden. Maar zo te zien valt dat dus reuze mee.. Misschien toch maar overwegen..

    Oh en die eerste foto, geweldig!

    • Ja, het valt inderdaad best mee! Het is niet heel veel duurder dan een vakantie naar de zon ;) Zeker doen!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!