Liftend naar Noordkaap – 3 weken in het noorden van Scandinavië

posted in: Liftend naar Noordkaap, Travel | 11

liftend naar noordkaap

In juni en juli was ik iets meer dan drie weken op pad naar het noorden van Scandinavië. Liftend, overal en nergens kamperend en genietend van de mooiste fjorden van Europa. En ik heb er nog helemaal niets over geschreven! Wauw. Hierbij dan een hele hoop foto’s om het goed te maken.

We – ik en mijn reismaatje Paula – begonnen in Sundsvall. Vanuit daar liften we naar het westen, naar Trondheim in Noorwegen om vervolgens vanaf daar verder richting het noorden te gaan. Het idee was om helemaal naar Noordkaap te liften, maar als dat niet zou lukken zou dat ook geen ramp zijn. Alles liftend, wildkamperen en dumpsterdivend. Het was een geweldige en ontzettend bijzondere reis. We kwamen door de eilandengroep Lofoten, zeker het mooiste gebied van Noorwegen. Vrijwel al onze rides raadde ons aan om daarheen te gaan. We kwamen zelfs gratis de ferry op vanuit Bodo! Vanaf Lofoten reisden we nog verder naar het noorden. Het werd steeds kouder en de omgeving kaler en leger.. en uiteindelijk kwamen we dan aan bij Noordkaap: het meest noordelijke puntje van het Europese continent. Vanaf Noordkaap gingen weer terug richting Sundsvall door Finland en Zweden. It was one hell of a journey! Kijk maar mee.

DSC_0242DSC_030111717310_10205230956389745_6308429599279337701_oIMG_6441

Tijdens onze reis kwamen we terecht in het Saltfjellet Nationaal park. Een aantal mensen hadden ons afgeraden om erheen te gaan, want ‘Er ligt nog sneeuw hor, zo hoog in de bergen‘. Maar wat was het mooi! In het park waren verschillende oude boerderijen en hutjes opengesteld voor bezoekers, waar je dan (gratis) in mocht overnachten. Hartstikke fijn, vooral omdat we dan onze tent en kampeerhangmat konden drogen van de regen van de dagen ervoor. Een van de leukste dingen was het bootje dat we halverwege een wandeling tegenkwamen. Het duurde wel even om uit te vogelen hoe dat ding ons naar de overkant zou moeten brengen..

DSC_0526DSC_0627 DSC_0634DSC_0619IMG_6471

Lofoten.. wat zou ik hier graag nog eens terugkomen! Graag in de winter, want dan is het een prachtplek om het noorderlicht te bewonderen. In de zomer kom je overal in de Lofoten gedroogde vissen tegen. De geur ervan is niet te harden! Wel ontdekten we na het passeren van verschillende vissenlijken en koppen een van de mooiste kampeerplekjes van onze reis.

DSC_0382DSC_1074

In de zomer is het noorden gewoon altijd licht. Dat is erg fijn met het liften (je kan gewoon tot erg laat nog liften, want het toch licht!), maar soms ook best lastig met slapen. Ons schema lag in ieder geval aardig overhoop. Op bovenstaande foto is de enige echte midnightsun vastgelegd om precies 12 uur ‘s nachts. In de uren die erna volgden ging hij niet onder, maar juist opzij.

IMG_1388

Helemaal liftend naar Noordkaap! Bestemming bereikt.

Als ik de foto’s bekijk krijg ik weer heimwee. In de toekomst ga ik er zeker eentje laten afdrukken om in huis op te hangen als herinnering. Maar welke?

——————————————————————————————

Als je op de hoogte wilt blijven van waar ik uithang of meer foto’s wilt zien van deze reis, volg me dan op Instagram! :)

Comments

comments

11 Responses

 1. Wat prachtig! Ik ben een aantal jaar geleden via Zweden naar de Noordkaap gereden en via Noorwegen weer terug. Wát een afstanden, maar het was het zo waard! Vooral de Noordkaap en Noorwegen zijn z´o prachtig. En op de Lofoten ben ik echt verliefd geworden. Toen ik tijdens een walvistocht een hele grote groep orka´s voorbij zag zwemmen kon de reis helemaal niet meer stuk ;)
  Sabine heeft onlangs geplaatst…Bloggers-bezoek in Bogotá!My Profile

  • Oh orka’s, zo gaaf!!! Die heb ik helaas niet gezien (orka trip was machtig duur), maar dat wil ik ook ooit nog eens doen :)

 2. Dat lijkt me zo bijzonder, dat het dus niet echt donker wordt. Inderdaad heel fijn voor het liftend, maar funest voor je slaap haha! Het bezoeken van de Noordkaap staat ook héél hoog op de lijst (die inmiddels een kilometer lang is denk ik haha). En dat met dat bootje hé… Stel nou dat ‘ie aan de andere kant van het water ligt, hoe komt het bootje dan weer bij jou? Of ligt er een soort touw ofzo?
  Sandra heeft onlangs geplaatst…Mijn tien mooiste reisfoto’s tagMy Profile

  • haha ja dat was even uitvogelen ;) maar met het touw kan je hem dus weer terug trekken.

 3. OMG wat ontzettend gaaf is! Ik kan me ooit nog MTV The Trip herinneren waarbij de deelnemers ook liftend naar de Noordkaap gingen… ooit gaat het me ook lukken, al dan niet liftend. Gaaf ook dat je op de Lofoten bent geweest, ook een wens van mij!
  antonette – we12travel heeft onlangs geplaatst…How to spend 24 hours in Bryce Canyon NPMy Profile

 4. Ah fantastisch! Ik heb vorig jaar ook het idee opgevat om te gaan hiken en wildkamperen in Noorwegen, maar ht lijkt me ook superspannend.
  Charlotte heeft onlangs geplaatst…Running your business – daily to do listMy Profile

 5. Bijzonder plekje om naar toe te liften ;-)
  Geweldig zeg, en zulke mooie uitzichten. Ik ben heel wat jaren terug in Noorwegen en Zweden geweest en ik zat vaak met open mond uit het autoraam te staren, hihi. Gaaf!
  Ester heeft onlangs geplaatst…Innsbruck van bovenMy Profile

 6. Wow, wat een prachtreis! Die foto’s zijn ontzettend mooi! Vorige winter waren wij ook in Trondheim, al hadden we stiekem ook liever naar de Lofoten gewillen voor het noorderlicht en de walvissen ;-) Ik ontdek je blog trouwens nu pas voor het eerst en vind hem ongelooflijk leuk :)
  Marijke heeft onlangs geplaatst…Het Japanse eiland MiyajimaMy Profile

 7. prachtige foto’s! Ik zou heel graag zo’n reis maken, lijkt me helemaal top! Print ze maar allemaal uit die foto’s ;)
  Sarah heeft onlangs geplaatst…Hiking the Cocora Valley in ColombiaMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!