3 tips en tricks voor een master studie in de EU

posted in: Tips&Info | 0

master eu

Na mijn bachelor studie in Nederland besloot ik mijn gehele master studie in Zweden te doen. Ik wilde graag studeren in het buitenland en de EU bleek oneindig veel mogelijkheden te hebben voor studenten zoals ik.

Wil je ook een master doen in de EU? Lees dan deze tips.

1. Waarom een master in de EU?

Als je gaat studeren in de EU – of vrijwel in heel Europa – geniet je van alle voordelen die het zijn van een Nederlandse EU student met zich meebrengt.

  • Het collegegeld in een ander EU land is voor jou gelijk aan dat van een student in dat land. Betaalt een Duitser 200€ aan collegegeld in Duitsland, dan betaal jij datzelfde bedrag.
  • Je hebt geen (studenten) visum nodig en kan gaan en staan waar je wilt.
  • Je hebt recht op eventuele toeslagen, OV vergoedingen en studiebeurzen van de overheid van dat land.
  • Je diploma wordt gemakkelijker erkend in Nederland (en in de rest van de EU) dan als je buiten de EU gaat studeren.
  • Je hoeft minder testen af te leggen om toegelaten te worden, dan bij een studie buiten de EU.

master eu

2. Wat voor EU masters zijn er?

In Nederland heb je met je je bachelor diploma een vrij beperkte keus. Je kan enkel een master studie volgen die direct aansluit op de studierichting van je bachelor. In andere landen van de EU is dit niet altijd zo. Je kan een master studie volgen zodra je tijdens je bachelor studie genoeg ECTS (studiepunten) in de kernonderwerpen van je gewenste studie hebt behaald. Dit betekent dat je een master studie kan volgen die niet geheel aansluit op je Nederlandse bachelor studie, zolang je maar genoeg ECTS hebt of bepaalde testen hebt behaald.

Daarnaast zijn er in de EU talloze master studies om uit te kiezen. Veel landen hebben master studies en speciale programma’s in het Engels voor buitenlandse studenten.

 

3. Hoe kan een EU master worden gefinancierd?

In de EU zijn er talloze mogelijkheden voor de financiering van je master. Kijk bijvoorbeeld op de beursopener van Nuffic voor een overzicht van financiële beurzen waarvoor je eventueel in aanmerking kan komen. De grootste en meest kostendekkende beurs voor Nederlandse studenten is de VSB fonds beurs. Voor deze beurs komen vrijwel alle net afgestudeerde Nederlandse studenten in aanmerken. Het maakt niet uit of je afgestudeerd bent aan het hbo of de universiteit.

Online Course Masterstudie in Europa

Meer weten? Check deze online course met alle info die je nodig hebt om een masterstudie in het buitenland te volgen: Online Course Masterstudie in Europa

 

Facebook groep master studie in Europa

Meld je ook aan voor onze facebook groep Master Studie in Europa om tips en informatie te delen met elkaar.

Ben jij van plan na je hbo een master studie in het buitenland doen?

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!