Na je HBO je master in Europa doen: Tips & Advies

posted in: Tips&Info | 16

master in europa

Regelmatig krijg ik vragen van vrienden, vrienden-van-vrienden of gewoon onbekenden die ook wel een master in Europa zouden willen doen. Ik geef iedereen maar al te graag advies en tips hoe ze het aan kunnen pakken, want hé, je gehele master doen in het buitenland is gewoon hartstikke leuk/gaaf/geweldig! Ik beantwoord hier de meest gestelde vragen, van masterkeuze tot financiering.

Ik spreek vanuit mijn eigen ervaring, wat inhoudt dat ik een bachelor in business administation heb gedaan en daarom niet kan spreken vanuit andere vakgebieden. Wil je een studie doen in een ander vakgebied, dan heb je natuurlijk wel wat aan deze tips, maar houdt er rekening mee dat er eventueel dingen kunnen verschillen.

Waarom een master in Europa?

Natuurlijk hoef je niet in Europa te blijven, je kan ook buiten Europa gaan. Echter heb je als je je master in Europa doet alle voordelen van een EU student, wat betekent dat het collegegeld en alle voordelen voor studenten voor jouw gelijk zijn aan dat van de studenten in dat land. Andersom, voor bijvoorbeeld Chinese en Amerikaanse studenten is het collegeld in de meeste Europese landen rond de 10.000 euro. Ga je buiten Europa, bijvoorbeeld Amerika of Australië, dan ligt het collegegeld voor jou ook stukken hoger. Bovendien zijn er veel samenwerkingen tussen de EU landen, wat ervoor zorgt dat jouw diploma makkelijker erkend wordt en het is minder papierwerk en geregel dan als je buiten Europa gaat. Vaak moet je buiten Europa extra testen afleggen om aan de criteria te voldoen.

Wat voor master kan ik doen in Europa?

In Nederland heb je met je hbo-bachelor een vrij beperkte keus. Allereerst wordt er van je verwacht een schakeljaar te doen om je kennis bij te spijkeren wat betreft alle ‘academische’ eisen, voordat je überhaupt door mag gaan met een master. Dat schakeljaar telt mee als bachelor jaar, waardoor je het recht op studiefinanciering bij een tweejarige master verliest. Al verliest iedereen vanaf volgend jaar het recht op studiefinanciering, dus dat maakt dan niet meer uit. Vervolgens kan je alleen een master kiezen in de studierichting die je vier jaar geleden had gekozen, ookal is dat misschien niet waar je in verder wilt.

In Europa werkt het anders. Eigenlijk werkt het in elk Europees land weer een beetje anders. Net als in Nederland wordt in België ook van je verwacht dat je een pre-master (schakeljaar) doet, maar in andere landen –voor zover ik weet- vrijwel niet. Daar kan je met je Bachelor of Applied Sciences bij vrijwel elke Master (of Science) terecht, mits je voldoet aan de eisen die er worden gesteld. Dit zijn meestal een bepaald aantal studiepunten die je in bepaalde vakken gehaald moet hebben, plus een Engelse test (vaak TOEFL of IELTS) en eventueel de GMAT test. Dit betekent dat je dus ook masters kan doen die in Nederland niet geheel aansluiten op je studie, maar waar je voor een studie in een ander land wel genoeg credits in de kernvakken voor hebt. Voor studies in Zweden kan je bijvoorbeeld kijken op University Admissions. Hier vind je alle studies die er in Zweden te doen zijn bij elkaar. Ideaal! Had elk land maar zo’n website. ;) In de meeste landen moet je toch echt naar de verschillende websites van universiteiten gaan om de studies te vinden die bij je passen.

Daarnaast raad ik het ook aan om naar de masterbeurs te gaan in Nederland (elk jaar in Utrecht in oktober). Daar zijn veel universiteiten te vinden waar je folders en informatie van kan vragen.

Sluit een hbo-bachelor dan wel goed aan op een masteropleiding?

Tja, veel landen in Europa kennen het verschil niet tussen een Bachelor of Science en jouw Bachelor of Applied Siences. Europees gezien is onze hbo-diploma in de meeste landen net zoveel waard als een universitaire bachelor. Het gaat allemaal om de studiepunten (ECTS) die je hebt behaald in welke vakken. Veel bachelors in het buitenland zijn drie jaar, en vragen daarom vaak 180 (3×60) studiepunten in een bepaalde richting, inclusief bepaalde punten in vakken als statistiek en methodes. Met je hbo-bachelor van vier jaar (ookal heb je slechts één course in statistiek gehad) voldoe je daar meestal wel aan.

Het betekent wel dat je master in het buitenland een stuk academischer en theoretischer kan zijn dan dat je bij je hbo-opleiding gewend bent. Het schrijven van een goede academische paper en het lezen van vele scientific peer-reviewed articles, kan een uitdaging zijn. Echter, met wat goed verstand kom je er wel en zeker als je een internationale master kiest zal je merken dat je niet de enige bent die zich wat moet aanpassen. Bovendien, het feit dat je je inzet om een internationale master te doen laat al zien dat je ambitieus bent en doorzettingsvermogen hebt. Dan kom je de eerste weken van je master ook wel door.

Als je uit Nederland komt en terecht komt in een Internationale klas zal je ook merken dat je met jouw (in Nederland geleerde) Engels een grote voorsprong hebt op andere studneten. Wij zijn niet voor niets het land met de beste Engelstalige sprekers (waarvan Engels niet de moedertaal is)  in Europa.

Wat is het verschil tussen één- en tweejarige masters?

Deze vraag stelde ik mezelf het afgelopen jaar ontzettend vaak. Ik doe namelijk mijn master of business administration in één jaar, iets waar ik in Nederland eerst een pre-master voor moest doen en een master waar in veel landen ook zonder schakeljaar twee jaar voor genoteerd staat. In Zweden (en wellicht meer landen) zijn eenjarige masters echter een stuk normaler. Je hebt geen uitwisseling of stage en de masterthesis is slechts 15 studiepunten, in plaats van 30. Dit alles zorgt ervoor dat je de master in een veel korter tijdbestek kan voltooien, maar dat je wel wat meer moet aanpoten en wat minder verbreding hebt in het onderwerp. Uiteindelijk kan je met zowel een tweejarige master in Noorwegen als een eenjarige master in Zweden dezelfde graad behalen.

Hoe betaal je dat allemaal?

De belangrijkste en meest gestelde vraag van allemaal. Hoe betaal ik dit nou allemaal? Ten eerste is mijn master in Zweden een stuk beter te financieren dan als ik mijn master in Nederland had gedaan. Dat is vooral dankzij de VSBfonds beurs die ik heb mogen ontvangen. Deze beurs is een eenmalige gift van 10.000 euro voor een tweejarige master en 7.000 euro voor een eenjarige master. Voor mij financiert dit het grootste gedeelte van mijn uitgaven hier. Ik zal over een paar maanden nog een andere post schrijven waarin ik de precieze kosten toe zal lichten van een master in Zweden. Dan kan ik mijn uitgaven op meer dan twee maanden baseren. Momenteel geef ik ongeveer 900 euro per maand uit, waarvan 310 euro aan huur en 250 euro aan boodschappen.

Er zijn naast de VSBfonds beurs ook andere beurzen die je kan aanvragen. Kijk bijvoorbeeld op de beursopener. De VSBfonds beurs is naar mijn mening wel de beste beurs die je kunt krijgen, omdat deze het grootste gedeelte van je studie financiert. Andere beurzen zijn lager of een stuk lastiger te krijgen.

Daarnaast kan je nog ov-vergoeding en studiefinanciering voor het buitenland proberen aan te vragen. De studiefinanciering is wellicht een zeer kleine kans, aangezien alles vanaf volgend jaar in een lening verandert. Mocht je nog recht hebben op een ov-kaart als je in Nederland zou studeren (en dat heb je –voor nog een heel jaar- als je je hbo netjes in 4 jaar hebt afgerond) dan kan je ov-vergoeding voor het buitenland aanvragen. Reken er echter niet per definitie op dat je het krijgt, want DUO moet jouw opleiding in het buitenland goedkeuren volgens bepaalde standaarden. Die standaarden zijn heel vaag en uitleg is lastig te vinden. DUO keurt dan ook vaak opleidingen af zonder duidelijke redenen. Natuurlijk moet je het wel gewoon proberen, maar verwacht niet van tevoren dat je het ook echt krijgt.

Hoe krijg ik een VSBfonds beurs?

Het verkrijgen van een VSBfonds beurs loopt via je (oude) hogeschool of universiteit. Je kan de beurs toegekend krijgen vanaf direct na je afstuderen tot een jaar daarna. Begin echter wel op tijd met het doen van een aanvraag. De deadline is eenmaal per jaar: voor 1 maart. Het aanvragen is een heel proces, maar laat je daardoor niet afschrikken. De kans dat je de beurs krijgt is –vergeleken met andere beurzen- namelijk best groot. Bij mijn hogeschool hadden zeven (oud)studenten een aanvraag gedaan voor de beurs en twee mensen konden worden geselecteerd.

Op de website van het VSB fonds kan je meer informatie vinden. Voor de beurs zijn goede cijfers belangrijk, maar motivatie en maatschappelijke betrokkenheid is doorslaggevend.

Hoe vind ik accommodatie?

Als je een master hebt gekozen, financiering hebt aangevraagd en alle brieven de deur uit zijn is het wellicht tijd om jezelf te oriënteren op de volgende uitdaging: je accommodatie. Vaak wordt dit via de universiteit geregeld, maar soms heb je pech en wordt er van je verwacht dat je zelf iets regelt. Je kan op de universiteitswebsite kijken voor tips en wat de particuliere bedrijven zijn die studentenappartementen verhuren. Daarnaast adviseer ik housingsanywhere, Airbnb (via mijn link krijg je alvast 20 euro tegoed om te reizen), Wimdu, hostels (daar verhuren ze ook vaak kamers aan studenten, stuur een mail), housesitting, huizenruil (als je zelf in Nederland een huis hebt wat je kan ruilen) en craigslist (hier vond ik mijn kamer in de VS).

Hoe bevalt het mij hier nu?

Inmiddels zit ik alweer twee maanden hier in Zweden, en zoals jullie hier hebben kunnen lezen heb ik het prima naar mijn zin! Niet alleen met tripjes, reisjes, feestjes en het leven van een international student in het algemeen (wat gewoon geweldig is), maar ook qua studie zit ik goed op mijn plek. Het is pittig en het niveau verschilt wel aardig van mijn hbo-studie in de zin dat ik meer papers moet schrijven gebaseerd op  (soms erg lastig te lezen) wettenschappelijke Engelse artikelen met moeilijke worden – iets wat ik op het hbo nog nooit heb hoeven doen. Het is veel meer schrijven, analyseren en verbindingen maken tussen de conclusies van verschillende studies,  maar het bevalt me wel. Het is lastiger, maar als je net zoals ik aardig makkelijk door het hbo heen bent gefietst, is het prima te doen. Zelfs als je wat moeite hebt gehad op het hbo betekent dit niet dat je geen master kan doen. Het hbo is vooral heel erg praktisch en een master zeer theoretisch en onderzoekend. Als dat laatste je aantrekt hoef je je niet af te laten schrikken door de ‘gap’ tussen hbo en master.

Ik zit op een niet al te grote universiteit in het midden van Zweden. Mijn docenten zijn goed en er worden veel geastlectures gegeven, wat erg interessant is. Het is af en toe wel een beetje chaotisch, in de zin van roosters die niet al te ver van tevoren bekend worden gemaakt en cijfers waar je drie weken op moet wachten. Mijn ervaring met het hbo is echter dat dit veel erger is, dus vergeleken met dat valt het mee. Het systeem lijkt op dat van Nederland, maar heeft hier en daar wel wat verschillen. De docenten hier spreek je aan met hun voornaam en als je wat wilt weten klop je gewoon op de deur van hun kantoor. Ben je het met iets niet eens, dan discussieer je hier over met de docent en probeer je hem of haar te overtuigen. Studenten en docenten lunchen met elkaar in het cafetaria en als een docent te laat is omdat zijn dochter naar het ziekenhuis moest zijn dat geen ‘persoonlijke omstandigheden’, maar wordt dat gewoon rondgemaild. Vragen naar de gezondheid van eerdergenoemde dochter levert pluspunten op en studenten en docenten worden vrijwel gezien als gelijken. Cijfers krijg je niet, maar wel letters. Van A tot E is geslaagd en een F wil je liever niet. Mijn eerste course heb ik afgesloten met een B, wat overeenkomt met een 8,5 in Nederland. In Nederland zou dit vrij hoog zijn, maar is Zweden is het redelijk normaal om A’s en B’s te halen.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad. Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om een master te doen in Europa. Vooral als je geïnteresseerd bent in internationaal studeren en werken zou je er zeker voor moeten gaan. Succes met de aanvragen en mocht je nog vragen of aanvullingen hebben, laat het vooral weten in de comments!

Meer weten?

Ik krijg ontzettend veel vragen van mensen die een masterstudie in Europa willen doen. Vandaar dat ik speciaal voor jou een online course heb gemaakt met een geheel stappen plan met hoe jij ook een masterstudie + financiële beurs in Europa kan regelen. Daarin geef ik ook antwoord op eventuele verdere vragen. Schrijf je hier in! 

Succes! :)

Let’s talk below of in de facebook groep!

Succes met het aanvragen! Meld je ook aan voor de facebook groep Master Studie in Europa om tips en informatie te delen met elkaar.

Comments

comments

16 Responses

 1. Wat een fijne uitgebreide post, en goed om te horen dat je het zo naar je zin hebt in Zweden. Ik heb er zelf voor gekozen om tussen mijn bachelor en masters naar het buitenland te gaan op Erasmus-uitwisseling. Studenten die tijdens hun bachelor naar het buitenland gingen hadden vaak moeite met de omzetting van vakken – ook omdat in de bachelor rechtsgeleerdheid veel vakken verplicht zijn en je ipv het Nederlandse arbeidsrecht bijvoorbeeld geen Frans arbeidsrecht mag volgen. De vakken die ik gevolgd waren zijn ‘extra’. In elk geval raad ik iedereen die enigszins interesse heeft in het buitenland om het te doen, het is echt een onvergetelijke ervaring!
  Ester heeft onlangs geplaatst…Buitenlandse films: deel 3My Profile

  • Ja, Erasmus-uitwisseling is ook een goede manier om tijdens je studie naar het buitenland te gaan! :) Helaas heb ik dat zelf nooit kunnen doen tijdens mijn bachelor, maar het natuurlijk wel erg tof! met rechten kan ik me voorstellen dat het een stuk lastiger is met de vakken..
   Kim heeft onlangs geplaatst…Na je HBO je master in Europa doen: Tips & AdviesMy Profile

 2. Wat een heerlijke post! En goede tips; fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. En leeeuk en herkenbaar dat Zweedse systeem. Dat rooster en wachten op de cijfers haha! Leuk!
  Michelle | Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…Travel lifestyle.nl goes Disneyland Parijs! (en andere kerstpret)My Profile

 3. Wat een fijne post!
  Ik vroeg mij echter af hoeveel les-uren je hebt en of dit projectmatige groepjes zijn of colleges/zelfstudie.

  • Hoi Lonneke,

   Ik heb twee tot zes lesuren per week (niet erg veel nee) en daarnaast vaak twee projecten lopen, meestal in groepen.

   Groetjes

 4. Dankjewel voor je reactie!

  Heb jij de TOEFL toets afgelegd? waar heb je dat gedaan en wat kostte dat toen? ik kan er erg weinig informatie over vinden!

 5. Leuk geschreven en ik heb hier zeker iets aan! Mag ik vragen aan welke universiteit in Zweden je studeert? Ik ben op het moment bezig met afstuderen van mijn HBO Business Administration en ben ook aan het rondkijken voor een 1-jarige master in het buitenland (onder andere in Lund), maar helaas zie ik al bij veel uni’s dat de application deadline 1 maart was. Helaas net iets te laat :D

  • Thanks Linda! Ik studeer zelf in Sundsvall aan de Mid Sweden University :) er is een tweede (late) application deadline bij veel universiteiten, voor voor 1 april of 1 mei, maar dan hoor je wel pas in juli of je toegelaten wordt. succes!

 6. Madebyuna

  Wat een fijne post! Eindelijk duidelijk op een rijtje, wat de stappen en mogelijkheden zijn. Ik heb hier echt veel aan en ga je blog volgen:)

 7. echt heel duidelijk en uitgebreidt geschreven. Heb heel veel aan je post gehad en zal je vanaf nu ook in de toekomst volgen. Keep up the good work! xx

 8. Hi Kim,

  Goed verhaal zeg, mijn interesse voor een Master in Zweden is aangewakkerd!!

  Vraagje; moet je voor een economische Master in Zweden na een Nederlandse hbo-opleiding te hebben afgerond ook de gevreesde GMAT afleggen?

  Thx!

  • Hoi, nee dat hoeft in Sundsvall niet! :) Maar dat ligt wel aan de opleiding en de universiteit!

 9. Wat een duidelijk verhaal! Dit verheldert de zoektocht naar een buitenlandse master enorm, dankjewel.

  Ik ben benieuwd hoe je het niveau van het onderwijs ervaren hebt. Veel universiteiten in Zweden staan een stuk lager op de world-ranking dan Nederlandse universiteiten. Is hier iets van te merken aan het niveau van het onderwijs? Op welke gebieden verschilt het van een Nederlandse master en sloot het aan bij je HBO bachelor? Ik begrijp dat je geen Nederlandse master gevolgd hebt maar ben toch benieuwd hoe je hierover denkt.

  Heb je na het behalen van je Master deze laten waarderen in Nederland? Heeft dit het zelfde niveau opgeleverd als in Zweden?

  Alvast bedankt,

  Stan

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!