Negen Redenen Waarom Je Niet Naar Bratislava Zou Moeten Gaan

bratislava

Aangezien wij op de bonnefooi gingen InterRailen en ons – op het globaal plannen van een route na – totaal niet hadden voorbereid kan het wel eens voorkomen dat je aankomt op een plaats waar helemaal niets te beleven is. Zo’n plaats was Bratislava. Na het mooie Wenen kwamen we hier aan en een uur later besloten we, in plaats van er een nacht te verblijven, diezelfde middag door te gaan naar Boedapest.

Maar waarom is Bratislava dan totaal niet aan te raden? Nou, hierom…

bratislava put

1. De plek die het meest gefotografeerd wordt in Bratislava is een.. mannetje die tevoorschijn komt uit een put. En wat is er dan zo bijzonder aan dit mannetje vraag je je dan af. Tja, er was niemand die ons daar een goed antwoord op kon geven.

kasteel bratislava

2. Dit is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden. Een witte blokhut.. uhm, kasteel. Waar je niet in kan.

3. De enige mensen die je ‘s middags tegenkomt zijn verdwaalde toeristen. De lokale bevolking is nergens te bekennen. Misschien denk je, houden ze siësta in dit land? Maar nee, het was rond de 25 graden, dus dat leek ons een beetje overbodig.

bustour bratislava

4. De enige toeristische tour die er is, is een rood busje waarbij een studente in zeer gebrekkig Engels iets vertelt over de stad. Waar blijkbaar zo weinig over te vertellen valt, dat de helft van de tijd gevuld werd met het aanwijzen van de verschillende ambassades.

5. Die tour kost maar liefs 10 euro.

uitzicht bratislava

6. Dit is het het meest spectaculaire uitzicht. De snelweg.

kerk bratislava

7. Deze kerk is de trost van Bratislava en te zien op elke ansichtkaart.

plein bratislava

8. Dit plein lijkt op de foto heel schattig en leuk, maar stelt in het echt niets voor.

verlaten bratislava

9. Buiten het centrum is geen mens te bekennen.

Ach ja, hadden we ons maar beter moeten voorbereiden. Bovendien vind ik het stiekem wel leuk om niet te weten wat je precies kan verwachten. Je weet nooit wat je tegenkomt en  alles staat open. Als het ergens niet leuk is, dan kan je gewoon gelijk weer door. Is het er wel leuk, dan blijf je langer.

Zijn jullie weleens in Bratislava geweest en wat vond je ervan?

Wellicht vind je dit ook interessant:

Top 10 dingen om te doen in Boedapest

24 uur in Wenen

Londen on a budget

Wat doe je in Ljubeljana

Een dag in Belgrado

De twee gezichten van Skopje

Comments

comments

21 Responses

 1. dit had ik met Podgorica, toen zijn we na een uurtje doorgereden naar Kotor – wat echt prachtig was.

  Toch wil ik naar Bratislava , omdat het kan en ik alle Europese hoofdsteden wil zien

 2. Haha! Wat jezegt aan de ene kant heeft het ook wel wat en als je niks boekt kun je gemakkelijk weer verder. En trouwens dat plaatjes ziet er idd wel leuk uit. Daar hielde ‘alle’ mensen zich dus op :p

 3. Haha aw, dat klinkt wel heel sneu!
  Ik ben (nog) nooit in Bratislava geweest, maar heb een vriend die er vandaan komt en heb hem ook beloofd zeker eens op bezoek te komen. Dus dan moet ik er ook aan geloven… maar op z’n minst met één local :)

 4. Hahaha, wij gingen dit jaar ook langs Bratislava en hadden precies hetzelfde! We hebben het kasteel gezien (van buiten inderdaad) en dachten toen: wegwezen hier. Ook omdat het 36 graden was, maar vooral omdat er echt níks te zien is!

 5. Oh, dat ziet er inderdaad echt heel saai uit. Wel grappig om eens een lijstje met ‘niet-redenen’ te lezen in plaats van de gebruikelijke ‘wel-redenen’.

 6. Alleen om die kerk zou ik er toch een keertje heen gaan ;-) Maar wel leuk om op plekken te komen waar je niks mee hebt. Dan krijg je gelukkig ook niet zo veel heimwee dat je terug wil als je weer thuis bent.

 7. Dat is jammer, maar je bent wel een land en stad rijker, haha. Dit levert ook wel weer een grappig verhaal op. Dat kleine boompje op het plein ziet er behoorlijk lullig uit trouwens.

 8. Hahaha hoe je het hebt verwoord, het wordt direct een stuk minder aantrekkelijk.

 9. Grappige post! Ik wou er altijd al eens heen vliegen (de Ryanair tickets zijn soms zó goedkoop!) maar ik vroeg me af of daar wel iets te beleven viel… Nou, daar is mijn antwoord dan! :D

 10. Ik ben er geweest, en vond het superleuk. Goedkope drank, prima weer, en lekker struinen door een Oostblokstad. Misschien geen indrukwekkende gebouwen, maar je moet steden ook niet teveel met elkaar vergelijken en proberen te zoeken naar zijn eigen charme. Bratislava met Wenen vergelijken is net zoiets als Rotterdam met Amsterdam. Allebei heel erg anders, en dus zijn eigen charme. Ik vond het erg leuk.

 11. Beste,
  Ik ben er ook geweest , en er is nog veel werk, dat is juist.
  Maar Ik zie dingen die voor de toekomst belangrijk zijn.
  Ik geloof in deze stad en het land.
  Ik ben overtuigd dat binnen 15 jaar deze stad een zeer sterke metropool zal worden in alle opzichten : Duits en Oostenrijks kapitaal know how en bedrijven zijn hier volle bak alle eens aan dek bezig.
  Zegt de naam ‘strabach’ jullie iets ?
  Zegt de economische waarde van de Donau jullie iets ?
  Ik heb er in ieder geval een zeer gevoel gehad in wat midden Europa moge betekenen voor hun toekomst.
  Belgen en Vlamingen kunnen hier nog iets leren ipv te mekkeren wat er
  allemaal nog niet was.

  De Europese toekomst is niet Vlaanderen , maar eens temeer midden Europa.
  De Duitsers weten dat, nu wij nog.
  MVG

 12. Berber Dijkstra

  Bedankt voor deze post, wij gaan namelijk in de zomer een interrail doen en over Bratislava waren we aan het twijfelen. Hier hoeven we dus niet naartoe te gaan.

 13. Samarinda

  Wel doen hoor, Berber! Wij vinden Bratislava juist veel leuker dan het ‘oh zo geweldige Wenen wat hierboven genoemd wordt ;) Mijn zusje woont in Wenen en we gaan daar dus elke zomer heen omdat ik haar tenminste één keer per jaar op wil zoeken (en ik snap écht niet waarom iedereen zo lyrisch is over Wenen – wij vinden er weinig aan..), maar wij maken juist altijd een uitstapje naar Bratislava.

  Onze kinderen zijn weg van de dierentuin en het bijbehorende dinopark (entree is €4,50 per persoon, haha!) en het Avion Shopping Centre is ook fantastisch. Alles is overdekt en er is airco, echt heerlijk als het buiten 35 graden is. Nederland mag in veel opzichten een groot voorbeeld aan Bratislava nemen. Er zijn bijvoorbeeld enorme verschoonruimtes met aparte ruimtes (afgesloten met een schuifdeur en heel gezellig ingericht) waar je borstvoeding kunt geven of een flesje kunt opwarmen in de magnetron om vervolgens in alle rust te voeden (en juist dit lijkt me nu iets wat op ‘vrouwopreis’ genoemd zou moeten worden..). Alles is er spotgoedkoop, niet alleen in de winkels, maar ook zeker het eten. Je koopt hier hele pizza’s voor €3, de allerlekkerste broodjes voor minder dan €1, heerlijke stukken taart..

  Ik zou geen week naar Bratislava op vakantie gaan, maar het is zeker een dagtrip waard! De ‘populairste bezienswaardigheden’ zijn misschien niet zo spectaculair, maar juist de plekken waar niet zestigduizend toeristen rondlopen, zijn zo leuk om te ontdekken! :)

  • Hi Samarinda! Ben blij dat jullie het er wel goed naar je zin hebben gehad! :) Bedankt voor het belichten van de andere kant van de stad vanuit jouw standpunt!

  • Berber Dijkstra

   Hoi Samarinda,

   Excuus voor deze zeer late reactie. Heel fijn dat deze reactie lovend is over Bratislava, dit biedt weer meerdere mogelijkheden. Wij hebben twee dagen door te brengen in Wenen, maar twijfelen nu of we één dag in Bratislava door gaan brengen. Hangt natuurlijk ook af van Wenen en hoeveel we in ons tijdsbestek kunnen zien van deze stad.

   Heel erg bedankt voor je reactie en we gaan dit zeker in overweging nemen!

   Groetjes,
   Berber

 14. Grappig om het vanuit dit perspectief te zien! Google streetview belooft ook weinig goeds. Maar dat is juist de reden dat ik deze zomer twee dagen ga verblijven in Bratislava. Ik heb namelijk ook positieve verhalen gehoord en ik laat me graag verrassen.

  En heb me voorgenomen een fiets te huren om de Donau af te fietsen op zoek naar bezienswaardigheden langs de oever. Schijnen prachtige plekjes te zijn bij de Oostenrijks/Slowaakse grens. Mocht de stad echt vies tegenvallen, dan ben ik er zo tussenuit!

 15. Missschien een volgende keer toch iets beter voorbereid op stap gaan? Bratislava is geen Parijs of Wenen (waar overigens ook niet alles zo super fantastisch is, elke grootstad heeft ook z’n lelijke kantjes), maar het staat perfect goed in het rijtje van kleinere hoofdsteden zoals Ljubljana, Vilnius, Helsinki of zelfs Dublin. Minder imposant, maar met een gezellige stadskern, talloze eet- en drinkgelegenheden en voldoende bezienswaardigheden om een prima dagje te beleven. Zelfs een lang weekend als je de moeite neemt om ook de omgeving te verkennen. Ten eerste heeft Bratislava een niet te onderschatten historische waarde als één van de belangrijkste centra in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Diverse Hongaarse koningen en andere monarchen werden hier gekroond, inclusief keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk. Dat doet je toch al met andere ogen kijken naar de Sint-Maartenskathedraal. Naast de kathedraal bevond zich één van de oudste synagoges van Oost-Europa, maar die werd helaas door het kommunistische regime met de grond gelijk gemaakt om plaats te ruimen voor de aanleg van een snelweg dwars door het oude stadscentrum. Lelijk en ondoordacht, maar op zich weer historisch relevant. Bratislava is nog steeds aan het bekomen van die zwarte periode in haar geschiedenis, toen het ook maar een verwaarloosde provinciestad was in het kunstmatig samengestelde Tsjechoslowakije. Maar het doet dat met trots en waarde. Het autovrije oude centrum, met als centrale punt het Hlavné Námestie plein is altijd gezellig druk, met terrasjes waar je relatief goedkoop en lekker kan eten en lokale bieren kan proeven. Heel vaak zijn er extra activiteiten zoals street food markten of wijnproeverijen. Ga zeker ook eens naar de oevers van de Donau, waar een splinternieuwe buurt is opgebouwd, met uitstekende restaurants en bars waar je de meest aangename zomerdagen en -avonden kan doorbrengen op de vele lounge stijl terrasjes langs de rivier. Als het overdag te warm wordt kan je verfrissing zoeken in het hypermoderne shopping center Eurovea. Verder in het centrum absoluut een bezoekje waard zijn het stadsmuseum en diverse kunstgalerijen, zoals Nedbalka. Ook een korte klim naar het oorlogsmonument Slavín of het kasteel, dat wel degelijk kan bezocht worden, loont de moeite. Heb je wat meer tijd ter beschikking, zet dan zeker ook de zoo, de ruïnes en het park rond het kasteel Devín en het Danubiana Meulensteen museum van moderne kunst (mee gefinancierd door een Nederlandse kunstliefhebber uit Eindhoven!) op je programma. Dat laatste op zich is al de trip naar Bratislava meer dan waard. Gesitueerd op een schiereiland in de Donau bevat het museum niet alleen een fantastische collectie van regionale artiesten, maar ook werken van Appel en Lucebert. Of als al die cultuur je niks zegt, ga dan een dagje ontspannen en zwemmen aan het stadsmeer Zlaté Piesky. En als je na deze ware ontdekking van Bratislava terug naar Wenen wil gaan, doe het dan met een boottochtje op de Donau. Ik garandeer je, op die manier blijven er alleen super herinneringen hangen aan deze door de recente geschiedenis gehavende, maar steeds mooier wordende stad.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!