Het Noorderlicht fotograferen voor NOOBS

posted in: Tips&Info | 8

noorderlicht fotograferen

Zo’n driekwart jaar heb ik nu zo’n mooie professionele spiegelreflex camera. Een Nikon 3100, als je dat wat zegt. Ik kocht hem vlak voor mijn reis naar zuidoost Azië met het idee dat ik hem ‘onderweg wel zou leren te gebruiken’. Nou, om eerlijk te zijn heb ik vrijwel niets anders dan de automatische stand gebuikt. Beetje zonde natuurlijk, vooral omdat je er blijkbaar prachtig mee in het donker kan fotograferen. Toen ik de Aurora Borealis zag in Lapland wilde ik er maar al te graag mooie foto’s van maken. Gelukkig waren er een aantal professionele fotografen aanwezig die mij wel even snel konden uitleggen hoe je het beste foto’s kan maken van het Noorderlicht in het donker. Ga allereerst naar een plek met zo min mogelijk nep-licht. Zo kan je zelf de Aurora goed zien, maar je camera ook. Volg dan de onderstaande stappen.

noorderlicht fotos

Middenin de stad: teveel nep-licht van lantaarnpalen en huizen

Het Noorderlicht fotograferen

Stap 1: Zet zowel de camera als de lens op de handmatige stand (de M).

Stap 2: Focus je lens op oneindig. Dit doe je door je camera te richten op het licht (bijvoorbeeld een lantaarnpaal of heldere ster) en helemaal uit te zoomen. Vervolgens draai je zo met je lens totdat het beeld scherp is. Oke, prima, nu niet meer aan die lens zitten.

focus noorderlicht

Jammer, toch aan die lens gezeten..

Stap 3: Zet de sluitertijd op 8-10 seconden. Supernoob level: Dat doe je door (bij de Nikon 3100) aan het radartje te draaien.

Stap 4: Zet de ISO op 1600 (met de info knop) en het diafragma (de F) zo laag mogelijk, het liefst rond de 2-4. Supernoob level: Dat doe je door (bij de Nikon 3100) het +/- knopje in te drukken terwijl je aan het radartje draait.

Stap 5: Nu komt het lastigste: zet de camera neer op een stabiele plek. Als je een statief hebt is dat natuurlijk ideaal, maar sleep je zo’n ding liever niet mee (zoals ik) dan moet je op zoek naar iets wat daarvoor kan dienen. Gebruik bijvoorbeeld het dak van een auto, een hoopje sneeuw of zet de camera op een boomstam. Naar mijn ervaring mislukken de meeste foto’s omdat de camera beweegt op het moment dat je het knopje indrukt en hij dus niet geheel stabiel staat.

noorderlicht

Bewogen foto..

Stap 6: Oefen en enjoy! En als je zelf ook op de foto wilt: Laat dat iemand anders op het knopje drukken en ga er zelf 8-10 seconden voor stil zitten ;)

mensen fotograferen noorderlicht

Dit krijg je als mensen niet 8 seconden stil kunnen zitten voor de camera

noorderlicht fotograferen

Fototoestel op het dak van de auto gezet

Good Luck!

Comments

comments

8 Responses

 1. Het lijkt me zo gaaf om het noorderlicht te zien en helemaal om te fotograferen!
  (Btw de nikon aanwijzingen gelden niet voor alle nikon dslr’s. Zowel op mijn als mijn vriend z’n camera gebeuren er soms hele andere dingen als je deze aanwijzingen volgt ;) Daarnaast is het bij veel professionele camera’s mogelijk om zelf functies aan knopjes toe te voegen dus dan is het helemaal onmogelijk om daar aanwijzingen bij te geven.)
  Renate heeft onlangs geplaatst…Giveaway: Win een trouwreportage t.w.v. 1600 euro!My Profile

 2. Wat gaaf! Ik zou ook heel graag een keer het Noorderlicht willen bezoeken en fotograferen. Die laatste foto ziet er wel erg tof uit :D
  Zeny heeft onlangs geplaatst…Reisdoel 2015: Europese hoofdstedenMy Profile

 3. Tipje voor als de camera beweegt als je het knopje indrukt: Zet hem op de zelfontspanner! Die van mijn heeft een stand voor 2 en voor 10 seconden, dan hoef je de camera niet meer aan te raken :)!
  Stéphanie | Expeditie Aardbol heeft onlangs geplaatst…Slapen in de woestijn, the morning afterMy Profile

 4. Wat gaaf dat je dit gezien hebt! Je hebt ook goede tips gegeven. Vooral de eerste en laatste foto zijn goed gelukt!
  Denise heeft onlangs geplaatst…Trendy hotspot in Bangkok: SALA RattanakosinMy Profile

  • Als jij als reisfotograaf vind dat mijn amateur tips goed genoeg zijn dan maakt me dat helemaal blij, Denise! :D

 5. Wauww, het Noorderlicht zien én vastleggen lijkt me echt onwijs bijzonder. Zeker nog een grote wens op mijn wishlist! Mooie foto’s heb je gemaakt.
  Marcella heeft onlangs geplaatst…Nieuw-Zeeland #19: ChristchurchMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!