PLOG: Weekendtrip to the North – Dag 1 en 2

posted in: Travel | 6

Vrij spontaan besloten ik en een van de andere studenten een weekendje naar de Samimarket te gaan in het noorden van Zweden. De Sami zijn de originele bewoners van Scandinavië en dit zou het grootste Sami festival en markt van het jaar zijn. Echter verliep de trip niet helemaal zoals gehoopt.. Hoe het ons verging lezen jullie hier terug in deel één van deze weekend photolog (=plog).

11.00 Gister ontving ik al een smsje van de Zweedse treinorganisatie SJ dat onze trein naar Jokkmokk 90 minuten vertraging zou hebben. Fijne service, bedankt SJ! Ik check nog even voor de zekerheid de app en ja hor, de trein vertrekt om 00.21 in plaats van 22.47.

backpackselfie

22.30 Tas ingepakt, kamer netjes achtergelaten. Nog even snel een foto op Instagram plaatsen van mijn #backpackselfie en ik ben klaar om te gaan.

22.45 Nog meer dan een uur wachten… wat zal ik eens gaan doen.

22.49 SHIT! Ik check de app en opeens, zonder enkele aankondiging heeft onze trein opeens maar 2 minuten vertraging in plaats van 90. SAY WHAT?! Ik message mijn reisbuddy en vertrek zo snel mogelijk naar het station.

23.20 De trein is weg. Hij is echt gewoon al vertrokken. Zonder ons. Dit meen je niet. We hebben gewoon onze nachttrein gemist. Ik zoek het station rond naar iemand om eens flink boos op te worden, maar het is geheel verlaten.

23.30 Ik ben aan het bellen met de customer service van SJ. Ik wil het liefst flink ruzie maken aan de telefoon, maar helaas (of eigenlijk gelukkig) is die man veel te aardig en probeert met ons naar een oplossing te zoeken. Hij regelt tickets voor ons voor de nachttrein van 3.16 en we moeten dan de volgende ochtend overstappen in Boden op de bus om naar Jokkmokk te gaan. Echter sluit de bus absoluut niet aan, maar de aardige man zegt ons met het personeel in de trein te praten die dan een taxi voor ons zullen regelen vanwege deze vervelende omstandigheden. Gratis taxi? Prima, maar ik vertrouw het niet helemaal.. Mijn reisgenootje overtuigd met er echter van dat ‘in Zweden’ mensen zich ‘heus wel aan hun beloofde afspraken houden’.

 glad

02.57 Na een falende poging om een paar uur te slapen gaan we weer terug richting het trein station. Het is glad buiten!

03.16 Oh. We hebben stoelen in plaats van de bedden die we in de originele trein hadden geboekt. Hm.

03.45 Ik kan niet slapen op een stoel.

04.17 Er komt een stel mensen binnen die luidkeels een gesprek beginnen in een taal die ik niet kan verstaan. Hallo? Silence please!

07.15 De eerste straaltjes licht schijnen naar binnen en dat is een teken voor de kinderen aan boord om uitgeslapen wakker te worden en Zweedse schoolliedjes te gaan zingen. #fml

 

08.17 Slapen gaat niet meer gebeuren. We moeten een mannetje vinden van de SJ die voor ons die taxi gaat regelen. Maar eerst even opfrissen.

08.30 Het mannetje van de SJ zegt dat hij ‘niks kan beloven’, maar dat hij gaat rondbellen. Oh. Dat klinkt niet goed. We vertellen hem dat we deze trein nooit genomen zouden hebben als we die beloofde taxi niet krijgen, want zonder kunnen we nooit op tijd bij de markt zijn.

 

08.47 Tijd voor ontbijt! Warme thee en home made breakfast muffins. De prachtige zonsopgang maakt die anderhalf uur slaap wat minder erg.

09.15 Het Sj mannetje is terug en zegt alles geprobeerd te hebben, maar dat zijn bazen geen toestemming geven voor de taxi, omdat er ook gewoon een bus gaat, met vier uur overstap tijd. Jep. Wauw. Wat doen we ook al weer in deze trein? Meneer heeft wel medelijden met ons en we mogen blijven zitten tot aan Luleå, wat origineel onze bestemming voor de volgende dag zou zijn. Ook vertelt hij dat we ons geld kunnen terugvragen via de customer service telefoon (geloof jij het?).

11.52 Aangekomen in Luleå! Helaas geen once-in-a-lifetime sami market, maar laten we er het beste van maken en de stad verkennen.

12.15 Ze hebben hier een Lush! Wauw, zo ver in het Noorden en toch nog mijn favoriete winkel tegenkomen. Even snel mijn handen insmeren met een van de lekkere bodylotions..

12.45 We besluiten over de zee te gaan lopen. De baai is in de winter omgetoverd tot een heuse verlening van de stad. Mensen schaatsen, sleeën en.. doen zelfs aan een soort van kitesurfen op het ijs.

13.30 Fika time! Toch fijn dat ik die thermoscan met thee heb meegesleept. Even opwarmen.

 

13.44 We lopen verder langs de kerk en een hoop kinderen die van een ijs-glijbaan af sjezen.

lulea

13.48 Nog even poseren bij de Luleå hartjesschommel!

14.17 Fika deel twee, even binnen zitten. Dit is mijn favoriete Zweedse gebakje. Ik weet niet meer hoe het heet, maar het is een soort half bitterkoekje/half chocolademousse. ZO LEKKER!

 

15.10 We waren bijna in slaap gevallen op die fijne stoelen, dus gaan maar snel weer de koude buitenlucht in om wakker te worden en de zonsondergang te bewonderen.

16.03 We blijven logeren bij de broer van mijn travelbuddy, die samen met zijn vriendin en deze super lieve fluffy hond in een (behoorlijk groot) studentenappartement woont.

18.15 We eten Taco’s en kijken naar de pre-selectie van de Zweedse kandidaat voor het eurovisiesongfestival.. Ik vind ze eerlijk gezegd allemaal niet zo geweldig ;)

20.30 Na de anderhalf uur slaap in de nachttrein beginnen mijn ogen langzaam dicht te vallen. Gelukkig vinden mijn hosts dat niet erg en wordt er snel een matras gereed gemaakt. Twee tellen nadat mijn hoofd het kussen raakt ben ik weg.

Zondag deel twee!

Comments

comments

6 Responses

  1. Wauw, wat ontzettend gaaf! En inderdaad: wat een service van de trein. Ben benieuwd naar deel II :)
    Rosanne heeft onlangs geplaatst…La Colline de Vence: mediterrane glamour in een bescheiden hoekjeMy Profile

  2. Eerst denk ik nog ‘wow’ bij het lezen over de sms-service, maar daar kwam ik een paar zinnen later al op terug. Wat balen zeg, dat zo’n trein ineens wel op tijd is en je hem daarom mist…

  3. Oh, wat een dag. Niet helemaal zoals verwacht ;-) Maar wat een heerlijke knuffel-hond! En wel even achter je geld aangaan, hè?
    Ester heeft onlangs geplaatst…Hiroshima, JapanMy Profile

  4. […] een weekendtrip naar Luleå maakte ik dit filmpje. Verwelkomend door een prachtige zonsopgang en overal sneeuw en ijs. Luleå […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!