PLOG: Weekendtrip to the North – Dag 3 en 4

posted in: Travel | 2

Afgelopen vrijdag konden jullie al dag 1 en 2 van mijn weekendtrip PLOG naar het noorden lezen. Vandaag dag 3 en 4!

10.00 Na meer dan twaalf (!) uur knock-out te zijn geweest wordt ik heerlijk uitgerust wakker. De hond is daar blijkbaar ook blij mee.

12.15 Na gezamenlijk te hebben ontbeten vertrekken we met zijn vieren + de hond naar het bos. De hond heet trouwens Teejaa en is een echte hond van het Noorden. Zo eentje die ook hondensleeën kan trekken en het liefst de hele dag in de sneeuw rondrent.

 

12.44 Het lopen door de sneeuw is best zwaar. Elke paar seconden zakt er wel iemand met zijn been door de sneeuw heen en dan zak je ook echt ruim een meter naar beneden.

13.16 Het bos is prachtig. Look up!

13.33 We komen aan bij de Facebook servers. Lulea maakt er geen geheim van dat ze ‘uitverkozen zijn door Facebook’ om daar hun servers te laten plaatsen. Het is nog in de bouw, maar binnenkort zijn er dus tientallen servers aan het werk in Lulea om te zorgen dat jij een nieuwe profielfoto kan uploaden.

13.46 We krijgen van onze hosts een rondleiding rond de Universiteit. Er studeren hier zo’n 8.000 studenten. Nog best veel voor zo dichtbij de poolcirkel. De daken moeten in ieder geval wel sneeuwvrij worden gemaakt.

14.01 Ik en mijn travelbuddy besluiten het museum van de universiteit te bekijken. Het gaat onder andere over de technische dingen die ze er uitvoeren. Het beste: er zijn verschillende wereldbollen te vinden! Ik ben gek op wereldbollen ;). Deze laat het gebergte over de gehele wereld zien. Het houd me wel even zoet.

15.15 Er is zo’n grijpmachine waar je in mag zitten! Superleuk. Je kan proberen een blok hout op te pakken en weer weg te gooien. Het lukt aardig.

 

16.01 We gaan weer richting het huis van onze hosts. De auto’s houden ook hun winterslaap. Ik denk niet dat ze die voor de zomer nog uit het ijs krijgen. Ik moet nog wat (school)werk verrichten..

19.15 We eten hamburgers vanavond. De Zweden hebben een vriezer vol met Elandenvlees, wat geschoten is door familie. Ik houd het bij de vegetarische variant.

00.04 Na wat spelletjes en een James bond film is het weer tijd voor bed!

11.00 Ik ben best lui tijdens deze trip, maar gelukkig maakt de hond me wakker. Hij steelt overigens ook mijn sok.

12.15 We besluiten met z’n allen te gaan lunchen in de stad. Het word sushi. De laatste keer dat ik sushi heb gegeten was waarschijnlijk afgelopen zomer (!) dus ik vind het prima.

12.44 Zie dit bord! nomnomnomnomnom! Zo lekker! Lunchen in Zweden is echt ‘een ding’. Ze hebben heuse lunchbuffets, vaak voor een vast bedrag inclusief water, thee/koffie en salades. De sushi kost 85 kroner (9 euro), wat voor Zweden (en voor sushi) een erg goede prijs is. We krijgen er onbeperkt water, Japanse thee en Miso soep bij.

13.30 We nemen afscheid van onze lieve hosts en besluiten de andere kant van de stad te verkennen. Ook hier kan je het ijs op.

13.52 Er rijd serieus gewoon een auto over het ijs. In de winter is dit niet alleen extra recreatiegebied, maar ook gewoon een stuk extra weg.

14.01 Mensen proberen hun honden te trainen

15.00 Onze bus richting Umeå vertrekt. Niet erg, want we hebben ongeveer een uur lang een prachtig uitzicht op de zonsondergang.

19.00 In Umeå hebben we twee opties voor avondeten. De subway of een Indian food. I love Indian food! Als blijkt dat een maaltijd rond de 11 euro is (hoe goedkoop voor Zweedse begrippen!) kunnen we het dan ook niet laten voor het Indiase restaurant te gaan. Twee keer uit eten op een dag is best wel erg.. maar he, het geld van de trein krijgen we waarschijnlijk terug dus het enige wat ik had uitgegeven was de entree voor het museum, wat boodschappen en de bus terug. Als troost voor het missen van het Sami festival mag ik dan best sushi én Indiaas uit eten op één dag.

 

20.00 We lopen nog een beetje rond Umeå. Het was de culturele hoofdstad van 2014 en blijkbaar moesten ze dat laten zien door middel van de vreemdste sneeuwsculpturen die we tegenkomen..

20.30 Time to go.. terug naar Sundsvall! Ondanks dat we uiteindelijk niet naar het Sami festival konden gaan – het eigenlijke doel van onze reis – hebben we toch een erg leuk weekend gehad in het mooie Luleå en Umeå!

Comments

comments

2 Responses

  1. Heerijk die sneeuw! En die hond is echt een schat!
    Bianca heeft onlangs geplaatst…Februari Pleasures #1My Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!