Praktische Tips Voor Een Beginners Trekking In Nepal

tips trekking nepal

Nepal is hét land voor een trekking door de bergen. In het prachtige Himalaya gebergte zijn acht van de tien hoogste bergen ter wereld te vinden, waaronder de Mount Everest. De trekking naar de Mount Everest base camp is daarom ook erg populair. Voor wat minder ervaren bergbeklimmers zijn er gelukkig ook genoeg mogelijkheden. Een favoriet is de Poon Hill trek. Vanuit het stadje Pokhara trek je hierbij voor vier tot vijf dagen de bergen in en kom je op een hoogte van maximaal 3210 meter. De trek is niet al te lang, maar je krijgt wel veel mee van het prachtige landschap en uitzicht over het gebergte.

poon hill

De Poon Hill trekking

De Poon Hill trekking is een route van vier tot vijf dagen door het Annapurna nationaal park. In deze dagen slaap je in verschillende bergdorpjes en loop je elke dag een aantal uur door het prachtige berggebied heen. Het hoogtepunt van de trekking is de derde dag, waarbij je om vijf uur ‘s ochtends opstaat om samen met de andere toeristen de Poon Hill op te lopen. Tegen zonsopkomst kan je uitrusten boven op de berg, waar bij helder weer de eerste zonnestralen de bergtoppen langzaam verlichtten en je kan genieten van een prachtig uitzicht.

Wat mee te nemen

Tijdens een trekking van een paar dagen is het ‘t handigst om een kleine rugtas (zoals deze) mee te nemen. Tijdens het lopen is het erg warm (ook in de winter), dus neem t-shirts en korte broeken mee. Verder zijn bergschoenen ook handig, al is de trek ook op sneakers goed te lopen. Naast kleding voor warm weer kan het ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat in de bergen erg koud zijn, dus neem ook een  fleecepak, thermosondergoed, handschoenen, sjaal en dikke sokken mee. Naast kleding is het handig een hoofdlampje mee te nemen voor ‘s avonds, een lakenzak en een waterfles met filter of waterzuiveringspillen. Daarnaast is een e-reader of spel kaarten ook nog leuk, omdat er ‘s avonds in de bergdorpjes niet veel te doen is. Alle benodigdheden voor een trekking zijn overigens te koop in Pokhara. Merken als Deuter en The North Face worden er voor ontzettend lage prijzen aangeboden, indien je goed kan afdingen tenminste.. Bedenk wel dat lang niet alle merken echt zijn en je geluk moet hebben met de kwaliteit.

nepal trekking

Vergunningen

Een trekking doen is niet goedkoop. Voordat je het Annapurna gebied (onderdeel van de Himalayas) bij Pokhara in mag moet je twee verschillende vergunningen zien te regelen. Dit kan meestal via je ho(s)tel of via een van de vele reisbureautjes in Pokhara. Neem overigens wel wat pasfoto’s mee of laat ze maken, want elk ‘officieel’ document in Nepal vereist meerdere foto’s.

De eerste vergunning is een ACAP permit, die iedereen moet betalen om het gebied binnen te komen. Deze kost ongeveer 20 euro voor de meeste buitenlanders en 2 euro als je uit een ‘SAARC country’ (India, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Buthan, Malediven, Pakistan en Afghanistan) komt. Yep, Nepal maakt onderscheid tussen buitenlanders en eisen in de meeste gevallen veel meer geld van -voornamelijk westerse- toeristen.

De tweede vergunning is een TIMS permit, die ongeveer 10 euro kost als je in een georganiseerde trek meeloopt en 20 euro als je op eigen houtje de omgeving gaat verkennen. Georganiseerd houdt niet meer in dan dat je een gids bij je hebt. Aangezien ik met meerdere mensen was kozen we ervoor een gids mee te nemen, waardoor we 10 euro betaalde aan de vergunning en het geld wat we daarop bespaarde plus een beetje meer aan de gids kwijt waren.

Voor de Poon Hill trekking heb je niet perse een gids nodig, aangezien veel mensen de trek lopen en er veel kaarten beschikbaar zijn. Als het je eerste keer is dat je een trekking loopt kan het wel handig zijn en het kost niet veel meer om er een mee te nemen. Oh, en je vind ze overal, maar het beste is om aan je (betrouwbare) hostel eigenaar een goede te vragen. Onze gids was erg fijn, aangezien hij de beste slaapplekken voor ons regelde en veel kon vertellen over het gebied.

himalaya nepal

Kosten

Naast de kosten voor de vergunningen en de gids kost eten en drinken in de bergen ook steeds meer. Het voedsel en water moet namelijk omhoog worden gebracht vanuit Pokhara, dus hoe hoger je komt hoe duurder alles wordt. Ik gaf in vier dagen en drie nachten ongeveer 50 euro uit aan eten en 20 euro aan hostels. Dat klinkt vergeleken met Nederland natuurlijk niet zo heel duur, maar als je in Nepal normaal gesproken makkelijk kan eten van vijf euro per dag is dat het wel. Met de taxi die ons naar het begin van de trail bracht (je kan ook een lokale bus nemen, maar die doet er erg lang over en gaat niet altijd) en de gids erbij koste het gehele uitje ongeveer 150 euro per persoon. Overigens is alles prima te regelen vanuit Pokhara en is het echt niet nodig je in Nederland van tevoren op te geven voor een (veel duurdere) georganiseerde tour.

Beste Tijd

De beste tijd om een trekking te doen in Nepal is in het voorjaar of najaar. In het voorjaar staan alle bomen in bloei en in het najaar zijn de meeste vruchten rijp genoeg om onderweg te plukken en op te eten. Dat levert prachtige plaatjes op. In de zomer kan je geen trekking doen, omdat het dan met de hoeveelheid regen te gevaarlijk is. In de winter, toen ik er was, was het ook nog goed te doen. Er was gelukkig nog niet zoveel ijs en overdag meer dan warm genoeg voor een lange klim. Alleen ’s avonds werd het wel erg koud en heb je veel dekens nodig (er is geen verwarming in de kamer) om warm te blijven.

Comments

comments

9 Responses

 1. Wat handig dit artikel! Als ik de foto’s zo zie moet ik hier echt een keer heen!

 2. Wat een mooie uitgebreide blog! Ik wil ook graag een keer naar Nepal voor een trekking. Wauwie!

  Suzanne

 3. Wat een interessant artikel! Heb net op mijn blog een post geplaatst over een vakantie waar ik naar op zoek ben, misschien kan jij me wat tips geven?

 4. Ik moet gewoon even reageren: erg plezierige post, goed geschreven, lekker spontaan!
  Hoeveel post je per maand?

  • Dankje! Ik post niet echt een vast aantal artikelen per maand.. ik probeer er gewoon 2-4 per week op te zetten.

 5. Sandra Faber

  Bedankt voor de tips in het artikel. Ga over 3 weken naar Nepal!

 6. Heeey
  Waar heb je deze tour gekocht. Want 150 Euro vind ik een erg mooi prijsje om zo iets te kunnen ervaren. Hopelijk een snelle reactie tanks

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!