Rare (maar ook leuke) dingen in Zweden – Zweden #6

posted in: Personal, Travel | 7

rare dingen in zweden

De afgelopen maanden ben ik hier in Zweden een hoop vreemde, maar ook leuke, dingen tegengekomen. Van winterbanden voor je fiets tot eerst een bonnetje moeten pakken voor een rij van twee personen. Ik deel je vandaag allerlei opmerkelijkheden waarmee ik hier ben geconfronteerd.

– Boterhammen zien ze hier niet als lunch, maar als een tussendoortje. Als middageten eten de Zweden warm en ook net zoveel als wij ‘s avonds doen, en dan doen ze dat bij het diner nog eens dunnetjes over.

– Zweden gaan in de winter over naar winterbanden. Op zich heel normaal, is het niet dat de Zweden dat niet alleen doen voor hun auto’s maar ook VOOR HUN FIETS. Ik weet niet of ik dit nu geweldig of vreemd moet vinden.

– Zweden bellen en smsen elkaar veel vaker dan dat wij in Nederland doen. En worden ze gebeld, dan nemen ze ook gelijk op. Zelfs al ben je een professor die les staat te geven aan een volle klas; een telefoontje niet beantwoorden kan echt niet.

– Er bestaat chocolade, met DROP! The best of both worlds. Tony’s chocolony’s was niet de eerste met dit idee, in Zweden bestond het al lang ;). Op zich best lekker!

– Zweden houden van rijen vormen. Het is bijna hun favoriete bezigheid te noemen. Zelfs als er maar één persoon voor je staat moet je wel eerst een bonnetje pakken bij zo’n automaat voordat je aan de beurt bent.

– In een gemiddelde Zweedse kledingkast vind je geen kleding met kleur. Draag je een andere kleur dan zwart of donkerblauw/-groen/-rood, dan ben je raar.

– Fika is het Zweedse woord voor thee/koffie met wat lekkers erbij. Op zich een geweldig concept, is het niet dat Zweden zo’n beetje elke twee uur een Fika nodig hebben om goed te kunnen functioneren

– Gelijkheid is key en in Zweden en daar gaan ze heel ver mee. Wc’s zijn bijvoorbeeld niet gescheiden voor vrouwen en mannen, Nope. We zijn gelijk dus delen ook dezelfde wc.

– ‘Persoonlijke omstandigheden’ is voor iedereen een geldig excuus. Een docent vertelt je gerust dat hij je werk niet op tijd kan nakijken, omdat zijn dochter een afspraak in het ziekenhuis had.

– Smoothiefruit scheppen in de supermarkt! Biologisch, vers fruit voor je smoothie maakt toch alles een beetje beter ;)

– Zweden zijn gesteld op hun privacy, dus zomaar aanbellen bij je buurman zonder een geldig excuus (en een schroevendraaier lenen geld niet als ‘geldig excuus’) is dan ook not done. 

– Dankzij het socialisme is er in elk appartementencomplex een aparte wasruimte, waar iedereen gratis zijn was kan wassen en drogen. Je moet wel eerst een tijd boeken (voor de een of andere reden heb ik altijd 23.00 – 2.00) via een automatisch systeem, wat voorkomt dat je samen met iemand anders de was moet doen, want… stel je voor! ;)

– In oude appartementencomplexen hebben ze nog het handmatige systeem voor wassen, waarbij je je slotje moet vastmaken aan de tijd die je wil gebruiken voor het wassen.. Eh..handig?

Hoewel Zweden en Nederland niet zo heel veel van elkaar verschillen kom ik nog vaak genoeg dingen tegen die anders zijn, en dat is alleen maar (of nouja, meestal) leuk! Hoe goed kennen jullie Zweden?

Comments

comments

7 Responses

 1. Haha dat wassysteem, wat omslachtig! Wij hebben in huis 2 wasmachines, en ik sta vaak genoeg tegelijk met een huisgenoot de was in te laden of uit te halen. Nobody cares!

  Also ik ben voor Fika. Jamjamjam :)
  Charlotte heeft onlangs geplaatst…[NAGELS] Sensationail Fuse nagellak swatchesMy Profile

  • haha ja, helemaal waar! Maar in Zweden kan je echt niet samen wassen hor, moeten ze dalijk nog tegen elkaar praten ook ;)

 2. Wat een leuke feitjes! Had ik nooit kunnen bedenken haha. Interessant, aangezien wij deze zomer waarschijnlijk naar Zweden gaan!
  Esther Marieke heeft onlangs geplaatst…Inspiratie | Reisfoto’s & quotesMy Profile

 3. wow, dat is toch best een verschil. Vooral die van de wc, haha!
  Annika heeft onlangs geplaatst…Tip 24. TravelMy Profile

 4. Geweldig leuk om te lezen! Een vriend van mij werkt in de chocoladefabriek (ja, echt!) en die produceren ook die geweldige drop-chocolaatjes voor Scandinavië. Ik vind ze heerlijk, hoop dat het snel in Nederland aanslaat ;).
  Kimber heeft onlangs geplaatst…Chalkidiki, het andere GriekenlandMy Profile

 5. Oh men ik hou van dit soort dingen <3 ik ga mijn Zweedse travelbuddies maar eens opzoeken in de zomer. Gaaf!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!