Recept: Masala thee uit India

posted in: Food, Nepal en India reis | 0

masala thee

Al jaren dronk ik geen thee meer met melk. Vies vond ik dat, en bovendien proef je dan de smaak van de thee niet meer. In India en Nepal aangekomen veranderde dit. Wat hadden ze daar een heerlijke kruidige thee-met-melk. Masala thee, Yogi thee of Masala Chai noemde ze het. Heerlijk om ‘s ochtends mee wakker te worden of om energie van te krijgen tijdens de zware bergwandelingen.

Sinds ik terug ben drink ik de thee nog steeds. Mijn vriend heeft geprobeerd hem na te maken en aangezien dit erg goed is gelukt, deel ik hier graag het recept.

De thee hebben we zelf wat gezonder gemaakt door sojamelk toe te voegen. Ikzelf vind het ook veel lekkerder met sojamelk, maar je kan natuurlijk ook gewoon koemelk gebruiken. Wil je het nog gezonder maken, dan kan je in plaats van de rietsuiker honing toevoegen. Iets zoets hoort er in ieder geval wel in, want zo hoort deze thee nou eenmaal te smaken. Ingrediënten zijn voor twee volle mokken masala thee.

Ingrediënten:

2 cups water
1 cup (soja)melk
Theezakje English Breakfast thee of Darjeeling thee
3-4 eetlepels rietsuiker of honing
2 eetlepels kardemom (gemalen, of – indien ongemalen – eerst zelf fijnmalen)
2 kruidnagels (ongemalen)
1 steranijs (ongemalen)
1 theelepel ongemalen venkel
Snufje peper

Benodigdheden:

Steelpannetje
Fijne zeef

Kook het water in een steelpannetje. Doe het theezakje erbij en haal het er een minuutje later weer uit (het moet immers niet té veel naar English breakfast of Darjeeling thee gaan smaken). Doe vervolgens alle kruiden erbij en laat ongeveer twee minuten op zacht vuur goed doorkoken. Voeg de (soja)melk toe en wacht tot het weer gaat koken. Voeg vervolgens (naar smaak) ongeveer 3-4 eetlepels suiker toe. Blijf goed roeren totdat de suiker is opgelost. Verdeel ten slotte de thee over twee grote mokken door het uit te gieten door een fijne zeef.

Smakelijk!

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!