Reis-update: Van Ex-Joegoslavië naar Bulgarije en verder

posted in: Liftend door de balkans, Travel | 1

reisplan revised

Wowowowooow! Terwijl ik de wereld rond lift lijkt mijn blog wel in vergetelheid verdronken… maar ik ben er nog! Happy & totally alive! Momenteel bevind ik mij in het zonnige (!!) Bulgarije, iets buiten Sofia werkend aan een tof project samen met wat andere vrijwilligers.

Hoe we hier terecht zijn gekomen…? Well.. tijdens het liften in Montenegro werden we (ik en Ruta, mijn huidige travel maatje!) opgepikt door een groep EVS vrijwilligers die aan het rondtouren waren in een oude volkswagen bus (hoe random!). Ze doen een jaar lang een project in Bulgarije, dus nu we in dat land zijn aangekomen (drie weken na de ontmoeting) moesten we ze natuurlijk even opzoeken. Dat even wordt waarschijnlijk wel een week, aangezien we gezellig met ze meewerken in ruil voor eten en accommodatie. En het eten.. oh dat is zo goed!

Ik denk dat ik de afgelopen weken wel vijf kilo ben aangekomen door alle burec, verse kaas (ze houden hier in de Balkans van gietenkaas, veeeel geitenkaas!) en home-made stuff. Wie zegt dat je tijdens reizen af zou vallen…? In de Balkans zeker niet.. mensen blijven ons hier veel te erg verwennen met al dat heerlijke eten. Ik zou zeggen, als dit mijn persoonlijke EAT PRAY LOVE reis is dan is het gehele Balkan gebied zeker het EAT gedeelte (vraag me niet of ik ooit aan die twee laatste toekom).

Maar goed, waar heb ik de afgelopen weken uitgehangen wil je vast en zeker weten? Laten we er even de kaart bijpakken, voor het geval dat. Het plan wat ik eerder had uitgestippeld zag er namelijk zo uit:

reisplan

Hoe hilarisch dat ik dacht in december al in Iran te zijn aangekomen – haha, ik ben nog niet eens Europa uit! ;) In werkelijkheid ging de route meer zo:

real reisplan

Nederland -> Duitsland -> Oostenrijk -> Slovenië -> Kroatië -> Naar Belgrado voor een festival -> Bosnie -> weer even terug in Kroatie -> Montenegro -> Albanie -> Door Macedonie heen naar Kosovo -> Terug naar Macedonie om Skopje (opnieuw) te zien -> en nu dus in Bulgarije.

(Negeer de sterretjes by the way, dat zijn random plaatsen of adressen die ik heb gemarkeerd en die Google Maps blijkbaar nooit meer vergeet).

Anyway, het loopt niet helemaal zoals gepland, maar dat is hartstikke oke! Mijn reis door ex-Joegoslavië was onwijs interessant (waarom leren wij niks over deze landen in de geschiedenisklas?!), vervolgens door naar het vreemde Albanië (wisten jullie dat dit land 20 jaar geleden net zo potdicht was als Noord-Korea nu is?) en nu dus in Bulgarije. Het reizen is tot nu toe nog steeds hartstikke leuk, te gek, interessant, vreemd, af en toe vermoeiend, maar om samen te vatten echt one hell of a ride. Liften en couchsurfen is echt de beste manier om de landen, cultuur en geschiedenis te leren kennen. Ik kom zo ontzettend veel gevarieerde mensen tegen met zoveel verschillende opinies en verhalen.

In een paar dagen split ik wegen met mijn huidige reisgenootje (na een maand, helaas..!) en ga ik door naar Griekenland om daar aan een ander project te werken (op een eiland!) voor een week of drie. Ik ben na het hele tijd rondtrekken wel toe aan een plek om tot rust te komen, dus dat gaat hopelijk wel lukken op dat eiland. Vanaf daar trek ik dan weer door naar Turkije.

Stay tuned…

Op de hoogte blijven? Volg me op facebook, twitter en instagram voor de nieuwste updates!

Comments

comments

One Response

  1. Albanië is echt een bijzonder land ja, ben er een paar jaar geleden geweest. Is ook nog best wel arm vergeleken met de rest van Europa en zelfs in die regio. Veel plezier verder met de trip!
    Sabine heeft onlangs geplaatst…Het beste medicijnMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!