Reizen als levensstijl

posted in: Inner Travel, Travel Stories | 5

reizen als levensstijl

Meer dan drie jaar zijn er inmiddels verstreken sinds ik vertrok op weg naar mijn ’eerste grote reis alleen in het buitenland’. Op weg naar het onbekende, het avontuur en totaal out of my confort zone. Een half jaar lang liep ik stage in de VS en daarna wilde ik meer. En ook nu, drie jaar later, wil ik nog steeds meer.

Ik wil mezelf constant blijven ontwikkelen, mezelf in het diepe gooien, nieuwe kansen opzoeken en mijn dromen waarmaken.

Reizen als levensstijl is geen ‘fase’. Het is geen eenmalig tussenjaar, enkel een aantal maanden werken als au pair in het buitenland of voor één keer een half jaar backpacken in zuid-oost Azië. Het is het constant opzoeken van avontuur en een verandering van omgeving en gewoontes, met als doel het mogelijk te maken om jezelf te blijven ontwikkelen. Alsmaar blijven leren over jezelf en de wereld.

Het is een manier om in het hier en nu te leven, open te staan voor nieuwe ervaringen en kennis te maken met andere culturen en wereldbeelden. Het is een manier om je eigen beeld van de wereld alsmaar bij te stellen, omdat je ontdekt dat het vooral gebaseerd is op stereotypen en vooroordelen. Elke keer weer.

”The desire to travel the world, is driven by curiosity.”

Reizen als levensstijl houdt niet in dat je constant op pad bent. Het is niet alsmaar backpacken en rondreizen. Het omvat veel meer dan dat. Het is ook reflecteren op wat je hebt geleerd en gezien. Even stilstaan, zowel onderweg als thuis – waar dat laatste ook mag zijn. De nieuwsgierigheid die je tijdens het reizen naar plekken brengt waar je nooit gedacht had ooit te komen en zorgt voor onbeschrijfbare ervaringen. Het is die nieuwsgierigheid vast houden. Open blijven staan voor nieuwe kansen als je weer terug bent of je (tijdelijk) ergens hebt gesetteld. Dat is niet altijd even makkelijk. Al snel val je terug in oude gewoontes in je vertrouwde omgeving. Niet dat het verkeerd is, zekerheid en gewoontes zijn fijn. Ze zorgen voor binding en rust en soms is dat juist wat je nodig hebt. Maar het kan je ook lui maken. Te lui om nieuwe dingen te ondernemen en jezelf te blijven ontwikkelen. En dat is jammer.

Reizen als levensstijl laat je liefde voor de wereld kenbaar maken. In al haar imperfecties en schoonheid, in al haar chaos en openheid. Het laat je tegelijk de wereld ontdekken als jezelf beter te leren kennen. Het maakt dat je geeft om de wereld waarop we leven – omdat ze prachtig is, maar ook oh zo breekbaar – en de mensen die samen deze wereld tot onze wereld maken. Reizen als levensstijl maakt je een beter mens.

Comments

comments

5 Responses

 1. Heel mooi omschreven! Het is een prachtige, waardevolle levensstijl, waar ik eigenlijk nog veel meer mee zou willen doen. Als ik thuiskom ga ik vaak weer snel door met mijn gewone leventje. Toch neem je wel vaak onbewust iets mee uit je vorige reis. Dat zou ik eigenlijk veel bewuster moeten doen. Erover bloggen helpt daar denk ik wel bij.
  Esther Marieke heeft onlangs geplaatst…6 traveltips voor als je fibromyalgie hebtMy Profile

 2. Heel treffend geschreven. Vooral het stuk over reflecteren en leren over de wereld en jezelf vind ik tekenend voor reizen. Ik kom alijd als een rijker mens terug, door de dingen die ik gezien en geleerd heb, terwijl ik daar op de reis zelf vaak niet eens bewust mee bezig ben. Fijn stukje voor de zondagochtend!
  Kimber heeft onlangs geplaatst…Reisgenie vertelt: Tuzla, Srebrenica en PotocariMy Profile

  • Ah thanks! :) Ja klopt, tijdens het reizen heb je het niet altijd door omdat er zoveel nieuwe dingen zijn waar je mee te maken hebt. Altijd goed om achteraf te reflecteren :)

 3. Mooi verwoord! Reizen als levenstijl fijn.
  Tikva heeft onlangs geplaatst…Interview: West Australië met kinderenMy Profile

 4. Prachtige woorden. En jaaa, wat is reizen fijn! <3
  Marcella heeft onlangs geplaatst…Voordelen van een nieuw huisMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!