Slovenië voor beginners: Triglav nationaal park

posted in: Liftend door de balkans, Travel | 2

Ja, daar is die dan, eindelijk een blogpost over mijn reis! Van Nederland vertrok in naar Duitsland en vervolgens via Oostenrijk naar Slovenië.

Slovenië is dat kleine land tussen Oostenrijk, Italië, Hongarije en Kroatië in. Het land waar je nooit iemand over hoort, wat slechts 2 miljoen inwoners heeft en pas 25 jaar bestaat.

Het land waarvan ik bijna besloot het gewoon over te slaan en dwars doorheen te reizen, zo snel mogelijk richting Kroatië. Wat ben ik blij dat ik dat toch niet gedaan heb.

Slovenië grenst niet alleen aan vier landen, het heeft zelf ook een erg variërend landschap. Bergen, een mooie hoofdstad en in het westen tussen Kroatië en Italië ingeklemd ook nog eens een klein stukje strand.

DSC_0075

We begonnen bij de bergen. Samen met mijn Duitse reisgenoot en de mensen van de auto waarmee we meereden kwamen we in het noordwesten Slovenië binnen. Onze ride bestond uit een Nederlandse en Engelsman die in Zwitserland woonde en op weg waren naar hun werk in Slovenië: kano lessen geven op een van de beroemdste rivieren van Europa. Met een stuk of tien kano’s achter de auto slingerende we rustig de wegen van het nationaal park binnen.

Het Triglav nationaal park is het enige in Slovenië en is prachtig. De hoogste berg is de 2200+ meter hoge Triglav, die je als respectvolle Sloveen toch minstens eenmaal in je leven moet hebben beklommen. Zo’n beetje iedere Sloveen die we de dagen erna tegenkwamen had de berg beklommen of was dit van plan te doen. Van buitenlandse toeristen hoorden we echter dat je niet zomaar die berg op kon lopen zonder toch wel wat ervaring in klimmen. Dit merkte we zelf ook, toen we het voor elkaar kregen 9 uur te doen over een hike die volgens de bordjes 4,5 uur zou moeten duren.

DSC_0153

Nu begon ik halverwege de klim aardig ziek te worden en was mijn reis- en nu wandelgenoot ook niet bepaald snel, dus eindigden we om 8 uur ’s avonds eindelijk op 2000 meter hoogte op een hostel bovenop de berg. Net voor het donker werd.

DSC_0147

Snel dook ik mijn bed in, om de volgende dag wat minder ziekig wakker te worden en toch nog te kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Want daar doe je het toch voor.

DSC_0172

Tweeduizend meter hoogte is aardig wat. Geen boomgroei en met helder weer (wat wij gelukkig hadden) een prachtig mooi gezicht. Vanaf onze hut gingen mensen door naar de Triglav of andere bergen, maar wij besloten weer terug naar beneden te gaan – ik was immers nog aardig verkouden en niet zo fit.

De klim naar beneden ging gelukkig wat sneller en nog diezelfde avond liften we verder door naar Ljubljana.

Comments

comments

2 Responses

  1. Wow, geweldig mooi! Ik HOUD van zulke natuur en overnachtingen <3

  2. Wat een geweldige natuur zeg, wauwww! Slovenië staat nog eeg hoog op m’n must-visit-list. Dat het land nog maar 25 jaar bestaat. Was eerst Joegoslavië toch?
    Marcella heeft onlangs geplaatst…Todo’s in het LauwersmeergebiedMy Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!