Challenging stereotypes: wat ik niet verwachtte van Polen

posted in: Travel | 4

stereotypen polen

Vooraf had ik misschien een wat vertekend beeld van Polen… Het wordt toch vaak afgeschilderd als een land wat niet erg in trek is onder toeristen en waar mensen eigenlijk alleen heen gaan omdat het goedkoop is. Ik was dan ook aangenaam verrast bij het zien van de prachtige steden. Polen is eigenlijk helemaal niet zo arm. Er zijn moderne steden gemixt met oude gebouwen, hippe mensen en vrij goede wegen.

Ik en mijn reismaatje Simon sliepen bij verschillende Polen thuis (oa via trustroost), waardoor we een goed beeld konden krijgen van hoe Polen leven. En eigelijk is dat helemaal niet zo heel anders dan de gemiddelde Nederlander. We verbleven voornamelijk bij twintigers en dertigers die studeren of net aan het werk zijn en werden binnengelaten in hun – vaak knusse en gezellige – appartementen.

In Warschau logeerden we bij een leuk, hip stel. De meid studeerde en was bezig met haar bachelor thesis, de jongen net aan het werk. Zij had een voorliefde voor gezond eten en hij starte zijn dag ‘s ochtends vroeg altijd met een rondje yoga. In de zomer zouden ze naar IJsland verhuizen, om samen te gaan werken in het hostel van een vriend. We deelden fijne gesprekken en ‘s ochtends een ontbijt samen.

gdynia

In Gdansk verbleven we weer bij een leuk stel. Dit keer twee jonge mensen van eind twintig, druk bezig met hun werk in de IT en journalistiek. Toch maakten ze nog tijd vrij om ons te ontvangen. Ze hadden een paar weken terug een hond geadopteerd, een prachtige, lieve en speelse husky. Echt een leukerd! We aten samen pizza bij een leuk en mochten op de uitklapbank slapen. Zij, geboren in Noorwegen, vertelden ons dat er veel Zweden en Noren naar Gdansk komen om medicijnen te studeren. Het is makkelijker om in een Poolse universiteit te komen (door het quota wat ze in Scandinavië hebben), van goede kwaliteit en een stuk goedkoper leven.

stereotypen polen

In Wroclaw verblijven we bij een vriendin van ons die ook in Zweden studeerde, maar nu weer terug is in Polen. Zij en haar ouders laten ons optimaal van de Poolse gastvrijheid genieten en we krijgen een aantal heerlijke typische Poolse maaltijden voorgeschoteld. Alhoewel de ouders geen Engels spreken, laten ze met handgebaren blijken dat ze het fijn vinden dat we langs zijn gekomen. De mensen hier leerden vroeger Russisch in plaats van Engels, al vernemen we dat ze vinden dat ze daar nu niet zoveel meer aan hebben. De mensen die we ontmoeten hebben het duidelijk goed hier. De half vergaande huizen en arme mensen die ik in gedachten had zullen er vast zijn, maar ik heb ze nog niet gezien..

Volgens onze vriendin zijn het vaak de ‘slechte’ Polen die naar het buitenland vertrekken, en voor een slecht visitekaartje zorgen voor Polen. Jonge mensen spreken hier trouwens wel gewoon goed Engels en staan erg positief tegenover Europa. Het is hier trouwens ook best goedkoop, maar niet zo goedkoop als ik had verwacht.

stereotypen polen krakau

Ten slotte verblijven we in Krakau nog een nachtje bij twee Poolse meiden die momenteel de Vegan lifestyle aan het uitproberen zijn. Ze laten ons een aantal heerlijke recepten uitproberen en schrijven op de kaart een aantal dingen op die we echt moeten zien in Krakau. De stad is ook geweldig. Modern gecombineerd met een aantal oude wijken vol met streetart. Erg mooi.

stereotypen polen krakau

Al met al was Polen heel anders dan ik had verwacht. Zo zie je maar, al reizende leer je! :)

Ik ging trouwens naar Polen met het idee zo min mogelijk geld te besteden, om zo het geld wat ik overhield aan een goed doel te schenken, daar kan je op mijn nieuwe website meer over lezen! Die nieuwe website zorgt er wel voor dat hier hier even wat rustiger is, maar ik blijf ook hier nog gewoon bloggen hor! :)

Comments

comments

4 Responses

  1. Wat leuk zeg! Ik had altijd wel een beetje het idee alsof ze in Polen met veel dingen achterlopen…
    Annika heeft onlangs geplaatst…Hoe overleef je 10 uur op het vliegveld van Houston, Texas?My Profile

  2. Wat een gave trip heb je gemaakt! Heel vet om zo een paar Poolse steden te combineren:)
    Let’s travel and see heeft onlangs geplaatst…10x Must see’s en do’s in CuraçaoMy Profile

  3. Ik moet zeggen dat ik ook een vertekend beeld had van Polen en zeer aangenaam verrast was. Super leuke nieuwe website trouwens! Proficiat!
    Sarah heeft onlangs geplaatst…What’s in… Iran?My Profile

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!