4 Manieren om te Studeren in het Buitenland

posted in: Tips&Info | 0

studeren in het buitenland

Tijdens mijn bachelor en master studie heb ik maar liefs driemaal in het buitenland mogen studeren. Ik deed mijn stage in de Verenigde Staten, een project voor drie maanden in Bangladesh en was gedurende mijn gehele master opleiding in Zweden te vinden.

Studeren in het buitenland is niet zo moeilijk – of duur – als het lijkt. Er zijn talloze mogelijkheden en financiële beurzen te verkrijgen. Ik deel vier manieren om in het buitenland te studeren.

1. Stage in het buitenland

Veel bachelors, vooral op het Hbo, vereisen een stageperiode. Waarom zou je deze dan niet in het buitenland doen? Juist. Studiepunten verdienen terwijl je werkt voor een organisatie in een ander land. Een andere bedrijfscultuur leren kennen, een nieuw land ontdekken en internationale contacten op doen. Hartstikke tof, en zeker goed voor je CV!

Wellicht heeft je opleiding contacten met organisaties of bedrijven in het buitenland om stage te lopen. Zo niet, dan zijn er ook heel wat ‘stagebureautjes’ te vinden die je aan een werkplek kunnen helpen buiten Nederland. Het nadeel hiervan is dat deze vaak best prijzig zijn.

Je kan het ook net zoals ik doen: gewoon helemaal zelf.

Google bedrijven en (nonprofit) organisaties voor de plaats waar je heen wilt en stuur ze je CV met begeleidende brief op. Dit is hoe ik een stage kreeg in Pittsburgh, USA. Geluk? Denk het niet.. Als je systematisch alle organisaties af gaat waar jij zou willen werken en je ze een gemotiveerde brief stuurt, is er echt wel eentje die je aan wilt nemen.

Helaas krijg je inmiddels geen studiefinanciering meer, maar gelukkig wel nog een OV-vergoeding in plaats van je OV-kaart voor het buitenland. Als je in europa blijft, heb je ook recht op een erasmus+ beurs voor je stage!

studeren in het buitenland

2. Erasmus uitwisseling in het buitenland

Vrijwel de meest bekende manier om tijdens je studie naar het buitenland te gaan: de erasmus uitwisseling. Dit is ook de gemakkelijkste manier om te studeren in het buitenland. Je universiteit of hogeschool heeft al bindingen met de instelling in het buitenland, waardoor je het niet zelf uit hoeft te zoeken.

Voor een erasmus uitwisseling heb je ook recht op een maandelijkse erasmus beurs!

3. Met je hbo-minor naar het buitenland

Tijdens mijn derde studiejaar van het hbo ging ik voor drie maanden naar Bangladesh met mijn minor. Als je studeert aan het hbo heb je een half jaar een ‘keuze pakket’, waarin je kan kiezen uit verschillende programma’s. Via kiesopmaat zijn er een aantal minors te vinden waarmee je naar het buitenland kan. Een daarvan is de minor Global Awareness. Met deze minor krijg je eerst een aantal weken les op de universiteit in Leiden. Vervolgens ga je in groepjes naar verschillende ontwikkelingslanden toe om daar mee te werken bij een Nonprofit organisatie. De bedoeling is dat je meewerkt aan projecten die gerelateerd zijn aan je Nederlandse hbo studie.

De minor heeft totaal mijn ogen geopend naar een ‘andere kant’ van de wereld. Werken in een ontwikkelingsland is erg confronterend, maar ook ontzettend leerzaam.

4. Een gehele master studie in het buitenland

Een paar maanden studeren in het buitenland niet genoeg? Doe dan je gehele master (of bachelor..) studie buiten Nederland! Het is even wat meer papierwerk dan voor een Nederlandse studie.. maar het uiteindelijk helemaal waard.

Je kan ervoor kiezen een master studie binnen of buiten Europa te doen. Buiten Europa is aantrekkelijk, maar je betaalt al snel 10.000 euro collegegeld per jaar en hebt dus echt een goede financiële beurs nodig. Binnen Europa zijn er ook talloze mogelijkheden en betaal je hetzelfde collegegeld als je mede EU student in dat land betaald. Dit is vaak minder dan de 2000 euro per jaar die je in Nederland betaald!

Ik heb mijn volledige master studie in Zweden mogen doen en deel je in deze online course al mijn tips & handige info: Online Course Masterstudie in Europa

Meld je ook aan voor onze facebook groep om te discussiëren en tips uit te wisselen voor een master studie in Europa!

Heb jij wel eens in het buitenland gestudeerd of waar zou je naartoe willen?

Studentenfoto via Shutterstock

Comments

comments

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!