Terug naar Zweden over land – Zweden #7

posted in: Kostenplaatje, Personal | 8

Een vliegticket Amsterdam – Sundsvall in de kerstvakantie is 120 euro, veel te duur als je het mij vraagt. En ja, stiekem kriebelt het ook weer om een tripje te maken. Een beetje avontuur alsjeblieft! Na twee en een halve week gezellig met familie en vrienden in Nederland te hebben doorgebracht vind ik het tijd om weer op pad te gaan. Ik besloot naar Zweden over land te gaan.

Bovendien, die 120 euro kan ook best veel beter besteed worden.

Via de carpool website Blablacar boek ik een ritje van Rotterdam naar Bremen (gaat heel handig via de App!) voor 25 euro. Samen met de bestuurder Pieter en twee Duitse meiden rijden we binnen een paar uur naar Bremen.

bremen

Vrienden die ik heb leren kennen in Zweden (en die op dat moment terug in Duitsland waren) laten me de stad zien en bij een van hen kan ik overnachten in de gastenkamer. Bremen vind ik een typisch Duits stadje, met van die leuke huisjes en veel verschillende soorten bier. Overal in Bremen vind je de vier dieren uit een sprookjesverhaal van de broeders Grimm, een ezel, hond, kat en een haan. Het gerucht gaat dat als je de poot van de ezel aanraakt, je dit geluk brengt.

naar zweden over land

De volgende dag dropt een van mijn vrienden me bij een tankstation langs de snelweg. Ik ben van plan te liften naar Kopenhagen. Voor het eerst alleen! Liever had ik een reisbuddy gehad, maar helaas heeft niemand tijd (of willen daarna terug en niet door richting Zweden). Het liften gaat bijzonder makkelijk, eigenlijk gewoon zo makkelijk dat je het nauwelijks nog een avontuur kunt noemen ;).

Als we naar het tankstation rijden zien we voor ons een Deense auto rijden. Die moet ik hebben! Een man en zijn dochter stappen uit de auto om te gaan tanken en snel stap ik op ze af om te vragen of ze iemand mee kunnen nemen. Ze vinden het prima, en blijken ook nog eens Kopenhagen als eindbestemming te hebben. Ideaal. Vijf en een half uur later wordt ik afgezet in het centrum van de Deense hoofdstad. Mijn mooie bord heb ik niet eens nodig gehad. Heeft die ezel van de dag ervoor me dan toch een mooi stukje geluk meegegeven?

Kopenhagen

Ik heb een couchsurf adres gevonden en ga daar naartoe om mijn host te ontmoeten. We praten over Kopenhagen, couchsurfen, reizen en alles daartussen in. De volgende twee dagen verken ik Kopenhagen en reis ik tenslotte door naar Malmö. Dat stond niet op de planning, maar een aantal vrienden uit Sundsvall blijken daar ook te zijn en ik heb afgesproken om een drankje te doen met ze. De trein naar Malmö is 11 euro.

malmo

Via Trustroots (een vrij nieuwe hospitality community, vooral voor lifters) vind ik voor die avond een couch om op te slapen bij de lieve Sara, een Portugese die in Malmö studeert. De volgende dag vertrek in met de trein van Malmö naar Sundsvall. Tien uur lang (!), maar een stuk sneller dan liftend. De volgende dag wordt ik namelijk weer op de universiteit verwacht. De trein kost 61 euro.

Totale kosten voor transport en slaapplekken: 25+11+61= 97 euro.

Comments

comments

8 Responses

 1. Hee, wat stoer! Ik wil deze zomer ook naar Zweden gaan liften of met Blablacar, zoiets in ieder geval. Klinkt alsof het je heel makkelijk afging! Was de rit met de vader en zijn dochter wel gezellig die vijf uur lang? Hihi. En dit was alleen de heenreis nog!
  Debby heeft onlangs geplaatst…My 2014 – The year of the phoenix – January – JuneMy Profile

  • Ja, het was erg gezellig! De vader was Brits, de moeder Zweeds en ze woonden in Kopenhagen dus al een erg internationale familie ;)

 2. Een veel mooier avontuur dan een dure vlucht! ;)
  Annika heeft onlangs geplaatst…Zo vlak voor de reis…My Profile

 3. Wat ontzettend stoer! Wauw… echt heel tof. En de prijzen die je hebt betaald… oooh daar wil ik ook wel vaker voor op reis ;-)! Heel goed uitgezocht en super handige tips! Ben je gaan volgen op Facebook, want erg benieuwd naar je verhalen geworden, leuk!

 4. Wauw wat een leuk idee! Echt stoer dat je dat gewoon doet. Ik woon in Berlijn, en heb eerlijk gezegd nog nooit naar Nederland gecarpoold ofzo. Ik moet zo eens naar Polen ofzo. Tof artikel!
  Joost | TheWorldAround heeft onlangs geplaatst…Waahh: Raften met een 7 meter vrije val in Nieuw Zeeland!My Profile

 5. […] in het centrum van Kopenhagen. Ik heb geluk gehad, want met welgeteld één auto kwam ik liftend van Bremen naar Kopenhagen. Ik zeg gedag tegen de bestuurder en zijn dochter en loop verder naar […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!