Tien redenen waarom een cruise toch best leuk kan zijn

posted in: Tips&Info | 9

cruise

Alles waar ik voor sta in een keer weggegooid. Mijn principes verloochend. Ik achtervolgde het massatoerisme en het verleidde me met een te aantrekkelijk offer – bijna to good to be true: Ik ging op cruise. Zo’n meerdaagse mega party boot, volgepakt met toeristen. Zo eentje waardoor de haven zelf bijna niet meer te zien is. Zo’n boot die een lading mensen afgooit aan land, die dan even snel door de stad ‘heenwalsen’ om een paar uur later weer te vertrekken. Het ergste: ik vond het nog leuk ook.

Oke. Ik heb dus altijd gezegd dat ik nooit voor dit soort ‘massetoerisme’ zou vallen. Nevernooit zou je mij op een volgepakte cruise zien. Maar goed, toen waren daar een stel international students van mijn universiteit die mensen aan het ronselen waren voor een cruise naar Tallinn, Helsinki en St. Petersburg, vertrekkend vanuit Stockholm. En ik ging mee. Waarom? Hierom:

 • De prijs. Nooit geweten dat een cruise zo goedkoop kon zijn. We betaalden 80 euro per persoon voor een cabine van vier personen voor vier dagen. Say what?! Dat is 20 euro per nacht per persoon, inclusief transport naar vier steden. In Zweden vind je niet eens een hostel voor zo’n prijs. Vliegtickets naar de steden individueel zijn ook nog eens duurder.
 • Hoewel ik er een voorstander van ben om een aantal dagen in een bepaalde stad te blijven, was het toch best tof om in vier dagen vier steden in vier verschillende landen te kunnen bezoeken (Tallinn, Helsinki, St. Petersburg en Stockholm).
 • Duty free alcohol on board. Need to say more?
 • De mogelijkheid om naar Rusland te gaan zonder visa, want als je er maar een dag blijft heb je die niet nodig! Scheelt weer 100 euro.
 • Een stempel van Rusland in mijn paspoort! Ik heb iets met stempels.

petersburg cruise

Bron foto

 • Eigenlijk gewoon al de mogelijkheid om voor zo’n prijs naar Rusland te gaan was voor mij al een erg sterke reden..
 • De boot was geheel in Rusland jaren 80 stijl. Grote spiegels, rood beklede banken, tapijten en stoelen, gouden details. Zie je het voor je? Hilarisch.
 • Slapen was op zich nog best comfortabel. In november was er nog niet veel ijs op het water wat chaos aan boord zou kunnen veroorzaken.
 • Hoewel het in november toch al vrij koud was (rond de 0 graden) in de steden die we bezochten, was het goed te doen. En we hadden een goede reden om lekker veel cafeetjes en souvenirwinkels in te duiken.
 • Met een groep international students van verschillende landen wordt vrijwel alles wat je doet een groot feest.

We gingen overigens met de St. Peterslijn. Ben je toevallig een keer voor langere tijd in Stockholm of Zweden, dan is het wellicht een leuk idee om deze cruise te doen! Er vertrekken meerdere cruises vanuit Stockholm. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om alleen naar een van deze steden te gaan, in plaats van alle vier. Eten op de boot is niet inbegrepen, maar dat loste we op door in Tallinn flink in te slaan met bakjes yoghurt en wraps met verschillende soorten vullingen voor de komende dagen.

Ben jij weleens op een cruise geweest?

Comments

comments

9 Responses

 1. Ik roep ook altijd dat ik nooit op een cruise zou gaan, maar wat blijkt: je hebt me naar 1 reden al overtuigd ;-)
  Ester heeft onlangs geplaatst…Mexico-Stad van bovenMy Profile

 2. Mij lijkt het juist wel een keer leuk om te doen! Jouw redenen bevestigen dat idee inderdaad haha. Mooie locaties ook trouwens, niet echt steden die ik snel zou aandoen, maar die wel leuk zijn om gezien te hebben.
  Esther Marieke heeft onlangs geplaatst…Malta | Zwemmen met een dolfijnMy Profile

 3. Ik ben nog nooit op cruise geweest. Maar ik wil wel graag. Het staat nog hoog op mijn lijstje. De vooroordelen zijn er zeker, maar ik wil het toch een keer meegemaakt hebben ;)

  • Hoi naamgenoot! Ja klopt, ik weet niet of ik het snel nog een keer zou doen (het blijft erg toeristisch ;)) maar als het weer zo goedkoop zal ik het waarschijnlijk wel weer overwegen ;)
   Kim heeft onlangs geplaatst…Sunday Travel Talk – #2My Profile

 4. Dit klinkt wel echt heel vet!
  Karbonkel heeft onlangs geplaatst…Kutná Hora: van menselijke resten tot mooie kerkenMy Profile

 5. Een goed artikel, maar wat ook belangrijk is of mensen het kunnen betalen.
  Ben Kracht heeft onlangs geplaatst…Is reizen betrouwbaar?My Profile

 6. […] tijdje geleden schreef ik over de cruise trip die ik samen met een aantal andere internationals ondernam naar Tallinn, St. Petersburg, Helsinki […]

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!