TIP: Goedkoop met de trein door België

posted in: Tips&Info | 6

goedkoop met de trein door belgië

Eind december ging ik een paar dagen naar Brussel. Omdat we vanuit Gent kwamen en vanuit Brussel terug naar Nederland gingen, ging ik van tevoren online op zoek naar de goedkoopste treintickets. Wat bleek? Via de Belgische website voor internationale treinen waren de treintickets bijna de helft goedkoper dan via ‘onze’ Nederlandse NSHispeed!

Goedkoop met de trein door België

Ik zal een voorbeeld geven:

Op B-Europe kies ik voor een vertrektijd van 9.01 vandaag van Brussel naar Roosendaal. Ik val onder jongere van 18-26 en dat is ook het enige wat ik aangeef. Dit is het resultaat:

treinticket belgie

Een enkeltje van 1 uur en 10 minuten, directe verbinding, voor de ontzettend voordelige prijs van 7,30!! Geen jongere? Dan kan je nog steeds goedkoop met de trein door België, namelijk voor 12,50 euro.

Bij NsHispeed doe ik precies hetzelfde. Ik kies voor de tijd 9.01 van 11-01-2014 van Brussel naar Roosendaal en geef aan dat ik een jongere ben. Het resultaat:

treinticket nederland

Hier kost precies dezelfde trein en reis maar liefst 5,10 euro meer! Een volwassene betaald zelfs 18 euro, wat neer komt op 5,50 euro te veel. Bizar toch? Het kan niet liggen aan de datum, want bij alle data is hetzelfde prijsverschil aanwezig. Waar het wel door komt? Geen idee.

Wanneer het niet werkt

Dit verschil gaat overigens niet op als je een ander treinstation dan Roosendaal aangeeft. Het lijkt alleen te werken bij de grensstations. Bij een test van Brussel -> Breda was de prijs bij beide websites precies hetzelfde. Niet dat het uitmaakt, want vanaf Roosendaal kan je natuurlijk gewoon inchecken met je OV-kaart. Vreemd is het wel..

Op het station

De prijzen voor een treinkaartje op de Belgische stations schelen ook weer. Hier kan je namelijk niet kiezen voor een jongerenticket, die zijn alleen online te koop. Het ticket van 7,30 is dus niet ter plekke te koop, maar moet je echt van tevoren online boeken en uitprinten. Volwassenen kunnen wel gewoon een ticket van 12,50 kopen en jongeren tussen de 18 en 26 worden geacht ook dit ticket te kopen.

Regionale trein

Ook bij reizen in België zelf valt te besparen. Zo kochten wij op station Gent een kaartje naar Brussel (voor iets van 8,40), maar was dit online een paar euro goedkoper geweest (namelijk 6 euro). Op het station kon je ook hier geen jongerenkaartje kopen. Online doe je dit via de Belgian Rail, waar je bij biljet kan kiezen voor ‘GO PASS 1’. Dit is de korting voor jongeren. Je hebt er géén speciale extra kaart voor nodig (lees de voorwaarden maar) en zo kan je goedkoper reizen per trein door België.

Vreemd toch? In ieder geval check ik voortaan eerst B-Europe voordat ik van en/of naar België reis!

Comments

comments

6 Responses

 1. Goede tip, zeg! Onthoud ik voor als we weer naar België gaan!
  Marieke heeft onlangs geplaatst…BYE BYE BUIKJE | Bedankt voor de goodiebag!My Profile

 2. Nog een tip dan: als jongere kun je een Go Pass kopen voor € 50, wat gelijk staat aan tien ritten binnen één jaar. Heel handig omdat het niet op naam staat en je het dus altijd kunt verkopen aan iemand, mocht je ze zelf niet opgebruiken! (En je kunt er dus met meer mensen tegelijk op reizen!)

  Voor 26+’ers is er de Railpass, 10 ritten voor € 76. Ook binnen één jaar, enzo.

  Geniaal he, die Belgische treintickets :)
  Marlou heeft onlangs geplaatst…Balletjes schieten, “chocola” en melksnorrenMy Profile

 3. haha vreemd ja! Wel een goede tip! Helaas ben ik nu 26 en krijg is sowieso die korting niet meer :(
  Annika heeft onlangs geplaatst…Welkom!My Profile

 4. Goeie tip! Ik had inderdaad altijd de GO pass / rail pass. Tien ritten (maakt niet uit van waar naar waar) voor maar 50,- voor mensen onder de 26. Ideaal die Belgische treinen :)
  Michelle – Travel lifestyle.nl heeft onlangs geplaatst…New Zealand: Sailing Northland (en over bloggen, wanderlust en meer van die dingen)My Profile

 5. Zou dit nog steeds werken? Heb hier jaren geleden inderdaad iets over gehoord. Zal het zo direct even uitzoeken, aangezien dit een leuke tip is voor op onze website. Thanks Kim! NS Hispeed is ondertussen in ieder geval overgegaan in NS International.

 6. Weet dat het sowieso nog mogelijk is om t/m Roosendaal te reizen en vanuit daar een ticket over de Belgische grens te bestellen. Dit is vaak goedkoper, behalve wanneer u tickets met vroegboekkorting koopt bij NS International.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!