Tips om de goedkoopste reis te vinden

posted in: Tips&Info, vliegtickets | 5

stappenplan goedkoopste reis

Hoe kan je de goedkoopste reis vinden? Het blijft een van de meest gestelde vragen van lezers. En terecht natuurlijk, want we willen allemaal wel een zo goedkoop mogelijk ticket. Onlangs kocht in een retour naar Amerika voor best een aardige prijs. Naar aanleiding van dit voorbeeld laat ik in dit artikel zien hoe je het meeste geld kan besparen.

Voor mijn masterthesis reis ik af naar Pittsburgh en Wenen. Daarnaast ga ik nog vrienden bezoeken in Chicago. Mijn reisschema is dus het volgende:

Nederland -> Pittsburgh op 15 april

Chicago -> Wenen op 3 mei

Vluchten boeken

Check eerst meerdere vergelijkingswebsites voor vliegtuigmaatschappijen, zoals: Tix, WTC, Skyscanner en Kayak. Mijn favoriet is Google flights (aangezien het alle airlines meerekent), dus deze gebruik is als voorbeeld:

Schermafbeelding 2015-04-13 om 14.38.57

927 euro voor het goedkoopste vliegticket. Oke, dat kan goedkoper:

1. Zoeken op meerdere steden. Met de trein is het voor mij even ver naar Brussel als naar Amsterdam. Dusseldorf gooi ik er ook bij.

Schermafbeelding 2015-04-13 om 14.42.49

774 euro, het wordt al goedkoper. Ik zocht ook op andere luchthavens rondom Wenen, maar Wenen bleek toch het goedkoopste eruit te komen.

2. Op grote steden vliegen is vrijwel altijd goedkoper, dus ik vul NYC in in plaats van Pittsburgh.

Schermafbeelding 2015-04-13 om 14.44.22

686 euro, komt in de buurt.

3. Verschillende data vergelijken. In het weekend vliegen (vooral zondag) is vaak duurder. Flexibiliteit is key.

4. Boek een paar weken van tevoren. Het beste is om rond de 6 weken van tevoren te boeken, vooral voor lange vluchten.

Schermafbeelding 2015-04-13 om 14.56.13

Uiteindelijk, na wat geschuif met data, vind ik een ticket van Brussel naar NYC en van Chicago naar Wenen voor 488 euro.

Overig vervoer regelen

Dan moet ik nog van Nederland van Brussel en van New York naar Pittsburgh. Ik check hier wat de beste mogelijkheid is (vliegen, bus of trein).

Van New York naar Pittsburgh is de bus de beste oplossing. Ik boek een ticket voor 30$ bij Greyhound.

Van Nederland (Dordrecht) naar Brussel ga ik met de trein. Dat kan je natuurlijk gewoon bij de NS boeken, maar met een omweg kom je bij een goedkopere optie.

1. De NS geeft het volgende aan:

Schermafbeelding 2015-04-13 om 15.07.43

30,30 euro voor een enkeltje Dordrecht naar Luchthaven Brussel. Als je onder de 26 bent krijg je korting, dus die zit erbij.

2. Echter, als ik de reis opsplits in Dordrecht -> Roosendaal (het grensstation) en Roosendaal -> Brussel Airport wordt het ticket goedkoper, mits je het tweede deel boekt bij de Belgische website. Dit werkt alleen als je je reis invult vanaf Roosendaal (en niet vanaf een ander Nederlands station) naar een bepaald station in België, vraag me niet waarom.

Schermafbeelding 2015-04-13 om 15.09.35

12,50 euro, en het is dezelfde trein als via NShighspeed en ook met jongerenkorting (onder de 26).

3. En dan het eerste deel van de reis met de NS:Schermafbeelding 2015-04-13 om 15.08.38

7,20 euro voor een enkeltje (geen korting). Ik koop het ticket online (anders heb ik een probleem met uit checken, want ik blijf in dezelfde trein zitten)

De opgesplitste treinreis kost dus: 12,60+7,20 = 19,80 euro. Meer dan 10 euro verschil met de normale methode via NShighspeed, terwijl het precies dezelfde trein is.

Totaal

488 euro voor de vluchten + 28 euro (30 dollar) voor de bus + 19,80 euro voor de trein = 535,80 euro.

Had ik alleen Google flights gebruikt vanaf Amsterdam en een treinticket gekocht naar Schiphol (= 14,90 euro), dan had het reisje me totaal 927+14,90 = 941,90 euro gekost.

Een beetje zoeken en wat omwegen leveren dus een besparing van 406 euro op. Daarvoor zit ik wel een nacht in de bus van NYC naar Pittsburgh en moet ik iets langer in de trein zitten naar Brussel in plaats van naar Schiphol, maar dat is me die 406 euro wel waard. ;)

Comments

comments

5 Responses

  1. Jeetje dat scheelt even wat zeg! Ik heb Google Flights nog niet eens gebruikt maar ga er nu toch ook maar eens wat beter naar kijken. Bijna de helft van de prijs is wel een heel verschil!
    Simone | Paper Travels heeft onlangs geplaatst…Reis deceptie top 3My Profile

    • jaaaa, Google flights is best goed! Voorheen gebruikte ik de matrix flightfinder. Google flights neemt alleen niet bepaalde kortingen mee. Bij bv sas krijg je onder de 26 heel veel korting binnen Europa en als je bij WTC besteld kan je soms ook 20 euro korting krijgen. Maar verder is het een erg goed zoekmachine :)
      kim heeft onlangs geplaatst…Tips om de goedkoopste reis te vindenMy Profile

  2. Wat een handig artikel! Ik ben daar zo niet goed in! Vaak kom ik toch altijd weer bij hetzelfde uit. Leuk om te lezen!

  3. Je kunt ook gewoon zelf op reis gaan met een backpack of in de auto. Zelf uitkiezen waar je wil stoppen en het je mooi lijkt. De benzine prijzen zijn momenteel heel laag dus je kunt doen wat je zelf in gedachten hebt!

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!