Tips om zo licht mogelijk te reizen

posted in: Tips&Info | 5

zo licht mogelijk te reizen

Het maken van een inpaklijst is een van mijn favoriete bezigheden voor het plannen van een reis. Weken, al dan niet maanden van tevoren ben ik in mijn hoofd al bezig met wat ik wel en niet meeneem en wat nog handig is om te kopen.

Zo gaan sowieso mijn bergschoenen mee. Mijn geliefde Timberlands zitten heerlijk en zijn ideaal voor trekkingen, bergwandelingen en gewoon als ik lang moet lopen. Daarnaast gaan er ook teenslippers mee. In Azië loopt vrijwel iedereen dagelijks op slippers, ze zijn ideaal voor in hostels en staan bij zo’n beetje iedere outfit.

Iedere reis probeer ik weer minder spullen mee te nemen. Toen ik een aantal jaar geleden begon met backpacken nam ik vrijwel alles mee. Van spijkerbroeken tot een heel gasstel en een extra tas erbij. Ook tijdens mijn laatste reis naar Azië nam ik nog teveel overbodige spullen mee. Het backpacken door Europa met de Interrail pas ging beter. Ik had een kleinere backpack en nam gelijk een stuk minder overbodige spullen mee. Maar ook hier had ik weer een aantal dingen thuis kunnen laten. Voor mijn komende reis van twee maanden wil ik nog minder mee nemen en om zo licht mogelijk te  reizen.

Minder meenemen betekent een minder zware tas op je rug en minder gezoek, wat voor mij gelijk staat aan meer bewegingsvrijheid en fijner reizen.

Hierbij mij tips om zo licht mogelijk te reizen:

– Neem een Sarong mee. Deze lichte, dunne doek is te gebruiken als sjaal, rokje, standhanddoek en eventueel zelfs als handdoek om je mee af te drogen. Daarnaast ook uitermate geschikt om te dienen als ‘bedekking’ voor het bezoeken van tempels en dergelijke.

– Geen lange spijkerbroeken, maar leggings! Spijkerbroeken nemen ontzettend veel ruimte in en je draagt ze (op een warme bestemming) vrijwel nooit. In plaats van 1 spijkerbroek kan je wel vier leggings meenemen. Ik neem er twee mee. Een lange en een kortere, voor als het (‘s avonds of in de bergen) wat kouder wordt. Daarnaast eventueel een dikke panty/majo, als ik echt een trekking door de bergen ga doen, om onder de legging aan te trekken.

– Die kleine zelfdrogende handdoeken (te koop bij oa Xenos) zijn ideaal om mee te nemen op reis. Ze zijn dan wel niet zo groot, maar binnen een mum van tijd weer droog en prima om je mee af te drogen. Ik neem er meestal twee mee.

– Neem van alles de mini-versie mee. Mini-tandenborstel, tandpasta en deodorant. Doe gezichtscrème en douchegel in kleine flesjes. Toiletartikelen zijn vrijwel overal te krijgen, dus als het opraakt kan je gewoon een nieuwe kopen.

– Neem een vaste shampoo (bijvoorbeeld die van de Lush) mee, neemt veel minder ruimte in en gaat drie maal zo lang mee.

– Kies een kleinere tas. Heb je een backpack van 70 liter, dan neem je automatisch een stuk meer mee, want ‘het past toch wel’ en ‘stel dat ik het nodig heb..’. Koop een tas van een stuk kleiner formaat (bijvoorbeeld rond de 55 Liter, of mijn favoriet de Deuter futura 30 SL), en je zal zien dat je gelijk heel wat overbodige spullen weg kan laten.

– Neem een opvouwbare tas mee als daypack.

– Veel reisgidsen zijn ook als e-book te koop of te downloaden. Persoonlijk geef ik nog steeds de voorkeur aan een papieren versie, maar een digitale scheelt erg veel in ruimte. Hetzelfde geld voor leesboeken. Allemaal prima digitaal te lezen op een e-reader. Zelf zet ik de boeken op mijn telefoon en lees ik ze daar vanaf.

– Neem kleding mee voor één tot anderhalve week en was tussentijds. In veel landen in Azië (en misschien ook wel in andere delen van de wereld) zijn er plekken waar je voor enkele euro’s je vieze kleding in kan leveren en ze binnen enkele uren fris gewassen en gestreken weer op kunt halen.

Twee paar schoenen zijn genoeg. Met een paar comfortabele dichte (berg)schoenen en een paar slippers kom je een heel eind.

– Om spullen in mijn tas te ordenen gebruik ik veel tasjes, zakjes en etuis. Alle toiletartikelen die ik dagelijks gebruik in een etui en wat ik minder vaak gebruik in een toilettasje. Opladers bij elkaar in een zak, kleding in een tas en vieze kleding in een andere.

– Neem iets minder kleding mee dan je denkt nodig te hebben. Ik probeer tegenwoordig een shirtje minder mee te nemen en erop te rekenen dat ik in het land van bestemming vast ook kleding koop. Vooral in landen met een totaal andere cultuur en klederdracht is het fijn om daar wat lokale en gepaste kleding te kopen. Ook ideaal om na het gedragen te hebben op reis mee te nemen naar huis als souvenir. Want hé, uit ervaring kan ik zeggen dat je het niet kan maken om die rok die in India zo mooi leek en die sari die in Bangladesh erg gepast was gewoon op straat te dragen in Nederland ;)

Deze tips pas ik tegenwoordig zelf allemaal toe om licht te reizen. Voor mijn huidige reis van twee maanden in Azië neem ik enkel een tas van 30L mee en een handtas!

Reis jij ook graag zo licht mogelijk en hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk mee sjouwt? 

Dit vindt je wellicht ook interessant:

Mijn favoriete reismerken voor reizen op een laag budget

Comments

comments

5 Responses

  1. Hele goede tips, ook echt tips die ik zelf ook gebruikt heb toen ik vorig jaar naar Azie ging. Vooral die Sarong en het niet teveel kleding meenemen scheelt zoveel!

    Liefs Rosie

  2. Erg handige tips, ga ik zeker onthouden!! Dankjewel! Ik vertrek volgende maand op eurotrip, heb er zooooo veel zin in. Graag wil ik mij overal waar ik kom tussen de ‘locals’ mengen. Ter voorbereiding heb ik diverse taalcursussen gevolgd zodat ik mij overal verstaanbaar kan maken. Ik ben erg benieuwd!

  3. Ik ga je checklist printen! Ik ben gek op wandelen en de schoenen gaan steevast mee. Ik zit wel te kijken naar een lichter soort schoen, want de bergschoenen die ik nu heb, zijn vrij groot (=zwaar!).

  4. Hele handige tips! Hoeveel weegt je backpack van 30L als jij hem hebt ingepakt? Ik wil mijn backpack graag in mijn handbagage meenemen en zag dat jij dat ook deed met je 30L tas.

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!