Tips voor een Easy Rider Tour in Vietnam

vietnam highlands easy rider tour tips en info

Mijn plan in Vietnam was in eerste instantie om de toeristische route te volgen. Ik reisde immers alleen en hoeveel toeristen zullen er in Vietnam nou zijn? Het antwoord is: aardig wat. Meer dan genoeg om mijn mening bij te stellen en in Da Lat te kiezen voor een alternatieve route. Samen met twee andere reizigers en een Vietnamese ‘easy rider’ gids besloten we de Vietnamese Highlands te ontdekken in een tour van drie dagen. We begonnen in Da Lat en zouden eindigen in Nha Trang. In dit artikel vind je alle tips inclusief prijsrichtlijnen en wat je kan verwachten van een tour met de easy rider in Vietnam.

De Easy Rider

Easy Rider is een begrip in Vietnam. Je vind het op verschillende plekken in het hele land, maar het is gestart in Da Lat. In principe komt het erop neer dat een Vietnamese gids je achterop zijn motor rondrijd door de omgeving. Je kan kiezen om een dagtour te doen of een tour van meerdere dagen, meestal richting een volgende bestemming. In Da Lat biedt vrijwel elk toeristenbureautje easy riders aan, maar ook gewoon op straat wordt je vaak aangesproken door de motorbiketaxi’s met de vraag of je een easy rider tour wilt.

Er zijn ‘neppe’ en ‘echte’ easy riders, met als verschil dat de ‘echte’ een blauw vest dragen met ‘Easy Rider’ erop. Het lijkt niet veel verschil uit te maken met welke easy rider je meegaat, omdat ze je vrijwel naar dezelfde plekken brengen. Vaak laten ze je trots een boekje zien met referenties in allerlei verschillende talen. Neem deze niet te serieus, want mensen die ontevreden zijn vragen ze natuurlijk niet om een referentie te schrijven. Daarnaast hebben ze het over geheime routes en geheime plekjes die alleen zij weten, maar onderweg kwamen wij ook andere (neppe en echte) easy riders tegen die toevallig ook naar precies dezelfde plekken gaan. Laat je daar dus niet door misleiden en als je de tour besluit te doen kies dan iemand waar je je prettig bij voelt.

easy rider tour vietnam

Vietnam Highlands met de scooter

Sowieso is de scooter het beste vervoersmiddel om Vietnam te verkennen en dit geld helemaal voor de omgeving rond Da Lat. Met de bus kom je alleen in de grote steden en is het lastig vervoer te regelen naar de minderheidsdorpjes, rijstvelden en jungle. Met de scooter kom je veel verder en zie je ontzettend veel meer. Een easy rider tour is dan ook vooral ideaal als je zelf (zoals ik) geen ervaring hebt met scooter rijden of de Vietnamese (snel)wegen veel te gevaarlijk vind. Bovendien zie je er amper andere toeristen. De meeste mensen gaan liever naar het hoge noorden van Vietnam, om daar rond te trekken, in plaats van naar het gebied in het midden. Nu ben ik op beide plekken geweest en kan ik zeggen dat zowel het noorden als de hooglanden in het midden van het land de moeite waard zijn. Beiden zijn ontzettend mooie gebieden, al heeft het noorden hogere bergen. 

Prijs easy rider tour Vietnam

De prijs ligt erg hoog, maar ik vond het zeker waard. Doordat wij met z’n drieën waren met één gids (mijn medereizigers reden zelf) was het goedkoper en betaalde we 50$ per persoon per dag. In totaal dus 150$ voor een tour van drie dagen. Ga je alleen dan kost het je tussen de 65$ en 75$ per dag. Dit was voor onze tour inclusief accommodatie voor twee nachten, de scooters en benzine. Ik heb rondgevraagd naar andere easy riders en onderweg aan mensen die een soortgelijke tour deden en iedereen betaalde vrijwel dezelfde prijs. Het is erg prijzig voor een land als Vietnam, maar de gids die je neemt is wel drie dagen van huis en moet de scooters weer terug zien te krijgen naar Da Lat.

Een dagtrip met een easy rider rond Da Lat kost rond de 20$-25$, waarbij de easy rider je verschillende mooie plekken rondom de stad laat zien.

easy rider tour vietnamWel of geen gids?

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een scooter te huren (al moet je wel kijken hoe je die dan weer terug krijgt bij de verhuurplaats) en de omgeving te verkennen. Rond Da Lat is dat zeker aan te raden, als je weet waar je heen kan gaan. Voor een meerdaagse tour kan ik zeker een easy rider aanraden.

We kwamen op plekken en weggetjes die we zelf nooit gevonden zouden hebben of enig idee zouden hebben waar ze naartoe leiden. Dwars door de rijstvelden en de jungle. Onze gids bracht ons ook naar het huis van verschillende minderheidsvolkeren, waar we niet waren gekomen zonder zijn connecties. Daarnaast stopten we regelmatig bij huisjes van locale ambachtslieden om te kijken wat voor werk ze aan het doen waren. Aangezien de mensen op het platteland nauwelijks Engels spreken was het erg fijn om een gids te hebben waar we vragen aan konden stellen en die precies uit kon leggen wat ze aan het maken waren en hoe.

Afspraken

Als je besluit een easy rider tour te doen is het belangrijk om een paar dingen in je achterhoofd te houden. Spreek bijvoorbeeld goed van tevoren af wat precies het plan is en wat wel en niet in de tour zit. Zo dachten wij eerst dat de toegangskosten van onder andere het nationaal park in de tour zaten, maar dat bleek niet zo te zijn. Aangezien de prijs daarvan slechts 1,50$ was, was dit geen probleem. Toch blijft het vervelend achteraf nog dingen te moeten betalen als je denk dat dat niet hoeft.

Zoals zo vaak in Azië willen de easy riders niet teveel details geven. Zij nemen je mee op tour, je betaald een voorschot en vervolgens moet je maar vertrouwen op een goede afloop. Op de een of andere manier komt het ook altijd allemaal goed, maar tussendoor weet je niet waar je die avond slaapt of welke weg je gaat volgen en waar je precies heen gaat. Aan de ene kant is dat leuk, omdat je geen idee hebt wat je kan verwachten en dan opeens met de scooter door prachtige rijstvelden crost en dan plotseling een stop maakt om op bezoek te gaan bij een familie in een minderheidsdorp.

Aan de andere kant kan het af en toe vervelend zijn niet te weten waar je aan toe bent of hoe laat je bij je  slaapplek aankomt. Wil je dit precies weten dan raad ik je aan van tevoren hierover goede afspraken te maken met de easy rider. Aangezien je in Vietnam bent kan dat wel eens lastig zijn, dus het leukste is dan ook je erbij neer te leggen dat het eenmaal zo gaat en te genieten van de rit.

Wil je het echte Vietnam zien en een klein stukje van de toerist trail af dan al raad ik je zeker aan een meerdaagse Easy Rider tour door de Vienamese Highlands te gaan doen! Bekijk ook deze foto’s van de trip. Lijkt het jou wat?

Comments

comments

7 Responses

 1. Ooh wat stoer dat je dat gedaan hebt, staat al jaren op mijn wish list. Blij te lezen dat het zo goed bevallen is :D

 2. Een goede tip om van tevoren afspraken te maken – met zoveel concurrentie kan ik voorstellen dat er af en toe wel misbruik van gemaakt kan worden. En iets wat ik me nu afvraag: krijg je geen zadelpijn van de hele tijd achterop zitten? :p
  Ester heeft onlangs geplaatst…Fécamp sur Mer, FrankrijkMy Profile

 3. Gaaf hoor!
  greg heeft onlangs geplaatst…Interview: Ilse Wolf over Caldey IslandMy Profile

 4. De easy rider op je foto is Duc, hij herkende zijn foto. Mocht iemand bij hem willen boeken, zijn site is:
  vietnameasyridersclub.com
  Of dalat-easyrider.com.vn
  Ben zelf net terug van een 4-daagse trip met hem.

  • Grappig! :) Ik raad hem niet perse aan trouwens. Hij is op zich aardig, maar we hadden een beetje een issue met het geld.

 5. Dat van die blauwe jassen is helaas geen goede graadmeter meer voor het vinden van ‘echte’ easy riders. Wij hebben onze tours – een dagtour in de omgeving van Dalat en een driedaagse van Ho Chi Minh City door de Mekong Delta – afgelopen zomer met Mr. Vu uit Dalat gedaan. Hij heeft dankzij Nederlandse vrienden ook een website in het Nederlands die erg fijn werkt, zo kun je vanuit Nederland al alles afspreken als je zou willen: http://www.easyridersvietnam.nl

Leave a Reply

Deel mijn laaste blogpost - commentluv!